Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

Przy takiej piwnicy to może lepiej jest zastować zbrojone bloczki zalewane betonem
http://images32.fotosik.pl/329/968d5af78ef6da12.jpg
natomiast kwestia obywatela na wspomnianej fotce to używa młotka bo tą folię trzeba zamocować po zewnętrznej stronie ściany - aby spełniała swą fukncję czyli zatrzymywanie wilgoci przed ścianą.
Folię przytwierdza się co jakieś półtora metra więc tylko w tych miejscach powinno być bardziej wykopane żeby dało się tam zejść.
jarosz339
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2008, o 20:02

Post »

Witam!

Karmad a czy mogłbyś podać kosztorys budowy takiego domku no i troche informacji o samej altanie??? Wymiary itd.

z góry dzięki!!!

P.S Nie wliczajac kosztów fundamentu bo niestety na mojej działce nie ma takiej możliwości
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

Same fotki pochodzą z przykładowego domu - niestety dokładnych parametrów budynku nie mam. Ale co do technologii wykonania ( do stanu surowego otwartego ) to wygląda następująco

Szkielet drewniany (5 cm x 15 cm) obity deską elewacyjną (45 mm grubości) – zamiennie obity płytą OSB

Konstrukcja dachu

Dach pokryty onduliną (bitumiczną płytą falowaną – gotowy z zewnątrz, od wewnątrz nieizolowany i bez obicia)

Konstrukcja podłogi i sufitopodłogi (bez pokrycia zewnętrznego)

Koszty wykonania takowego stanu oferowanego przez firmy bydowlane to od 450 do 650 zł za m2 powierzchni domu.
olegbytom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 gru 2008, o 10:42

Budowa altanki lub domku na dzialce!!

Post »

Mam pytanie dysponuję dzialką 400mkw chcialbym wybudowac domek ( lub jak kto woli altane) 25mkw czy ktoś mi doradzi z czego postawić tą altanę? z drzewa a może murowana ? jeśli murowana to najlepiej z jakiego materialu?? a moze ktoś zajmuje sie i jest chetny do postawienia takiej altanki??ogród znajduje sie w Zabrzu! . Amoże kupić gotowy domek? (dysponuje kwotą do 10.000 z) . Serdecznie dziękuję za wszystkie rady!
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

za malo kasy!Ledwo co na materialy by starczylo a robocizna?
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja w zeszłym roku stawiałam altankę. Jest z drzewa,a dach ma pokryty dachówką. Sama altana kosztowała mnie 2100zł,ale bez dachu. Dach musiał być porządnie wzmacniany,bo zamiast gontów daliśmy dachówkę. Koszt całej altanki wyniósł niecałe 6.5 tyś.(cena obejmuje także porządny fundament+kostkę brukową, dachówki,malowanie 2 razy drewnochronem i drzewo na dach). Jeśli chcesz zdjęcie to napisz na PW. Mogę dać namiary gdzie tak tanio kupiłam. Altanka wykonana jest solidnie,a nie z jakiś listewek. Mam nadzieję,że mowa o altance ,a nie o domku letniskowym,bo to różnica...
Pozdrawiam, Gosia
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

Wlasnie,gosciu chce domek a nie szopke na narzedzia,tk wywnioskowalem.Wiec na tych linkach powyzej nie ma nic co mozna tak nazwac za ta cene.Sam zbudowalem domek drewniany i kosztowal ponad 20000,ma 16m2 i poddasze.Konstrukcja scian i dachu od wewnatrz:pklyta osb 12mm,welna mineralna 10 cm,deska szalunkowa 30mm.Wszystko na stelazu z kantowek 5x10,wys 2,3m i na tym 2spadowy dachwys w szczycie 2,2m.6 okien 2 dzwi.aha jeszcze maly balkonik :D
stary1
100p
100p
Od: 26 kwie 2008, o 21:10

Czy macie może zdjęcia altanek?

Post »

witam chcę postawić na działce altankę ale nie mam koncepcji jak ona ma wyglądać jak by można by było jakieś zdjęcia waszych altanek może bym coś zmałpował :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Sama zmałpowałam, więc polecam książkę:
"Mały domek na działce".
Na All za jakieś 10zł
Naprawdę polecam!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy macie może zdjęcia altanek?

Post »

stary1 pisze:witam chcę postawić na działce altankę ale nie mam koncepcji jak ona ma wyglądać jak by można by było jakieś zdjęcia waszych altanek może bym coś zmałpował :lol: :lol: :lol:
Ja na działce mam taką.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Kontakt:

Post »

Witaj. Ja mam taką altankę...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Altanka znacznie lepiej prezentuje się wiosną albo latem jak jest obwieszona kwiatkami ,a wszędzie jest zielono. Teraz widok niezbyt ładny, bo zdjęcia były zrobione koło miesiąca temu...
Pozdrawiam, Gosia
DRIPOL
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2007, o 19:55

Altanka

Post »

Obrazek

Moja altanka
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold