Borówka amerykańska - 10 cz.
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Trochę niewyraźne zdjęcia, ale wydaje mi się, że nic im się nie dzieje.
Przy okazji zapytam:
Miał ktoś z Was do czynienia z pryszczarkiem? Co polecacie do zwalczania? Ja mam u siebie od kilku lat i dotychczas nic z tym nie robiłem, twierdząc, że jakoś z tym przeżyję. Jednak zaczyna mnie to denerwować, że nie jestem w stanie wyprowadzić ładnego krzewu, tylko każdy kończy się na wysokości trochę powyżej kolan. Czytałem, że zalecają oprysk mopsilanem. Stosował ktoś? Można teraz, w momencie kwitnienia, gdy zauważyłem właśnie pierwsze uszkodzone pędy?
Przy okazji zapytam:
Miał ktoś z Was do czynienia z pryszczarkiem? Co polecacie do zwalczania? Ja mam u siebie od kilku lat i dotychczas nic z tym nie robiłem, twierdząc, że jakoś z tym przeżyję. Jednak zaczyna mnie to denerwować, że nie jestem w stanie wyprowadzić ładnego krzewu, tylko każdy kończy się na wysokości trochę powyżej kolan. Czytałem, że zalecają oprysk mopsilanem. Stosował ktoś? Można teraz, w momencie kwitnienia, gdy zauważyłem właśnie pierwsze uszkodzone pędy?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok, ciekawe może wyjątkowo że w tym roku zimą było ciepło i akurat ruszyła wegetacja na tej jednej.Elizabetka pisze:patryk10015 na pewno nie jest to Pink Lemonade bo ma owoce granatowe.
W tej chwili liście niczym się nie różnią od pozostałych dopiero później nabierają szarawego odcienia.
Przypilnuję i zrobię zdjęcia.
-- 27 kwi 2018, o 21:44 --
Miałem dwa lata temu podobnie na Brigitta okazało się że była to szara pleśń. Zaobserwuj jeszcze kilka dni bo u mnie po chwili zawiązane pąki robiły się lekko fioletowe. Oprysk Polyversum załatwił sprawę.chris18404 pisze:Co moim borówkom jest :
Jest to odmiana patriot.
Początkowo wyglądało jak u ciebie później tak to mniej więcej wyglądało:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/mJD ... 4IwmOXEEww
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje odmiany to Chanticleer , 2x Earlyblue , Duke , Chandler , 2x Darrow , Late Blue , Elliot ale tylko Chanticleer , Duke , Darrow owocowały ( 2 rok ) .
Ze względu że w lipcu zjadłem ostatnie borówki to dokupiłem ,aby zbierać borówki do 15-20 października dwie wczesne Earlyblue , średnio późny Chandler i Darrow oraz późne Late Blue , Elliot .
Kupiłem odmiany teoretycznie na cały okres owocowania ale zależy mi na owocowaniu od 1-25 lipca i od 15 sierpnia a więc z których odmian nie pozbieram zbyt dużo jagód,bo miejsca zbyt mało .
Ze względu że w lipcu zjadłem ostatnie borówki to dokupiłem ,aby zbierać borówki do 15-20 października dwie wczesne Earlyblue , średnio późny Chandler i Darrow oraz późne Late Blue , Elliot .
Kupiłem odmiany teoretycznie na cały okres owocowania ale zależy mi na owocowaniu od 1-25 lipca i od 15 sierpnia a więc z których odmian nie pozbieram zbyt dużo jagód,bo miejsca zbyt mało .
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Jakie Ph jest najlepsze pod borówkę ?
3.5-4.5 ?
Czy 3.5-5 ?
3.5-4.5 ?
Czy 3.5-5 ?
- patryk10015
- 500p
Jeden i drugi przedział jest dobry. Brałbym jednak pierwszy do 4,5.
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
Mierzyłem pH testem heliga i wychodzi mi pH 6.
Podlewam raz w miesiącu siarczanem amonu. Czym mogę jeszcze zakwasić glebę?
- patryk10015
- 500p
Raczej nie. Najlepiej zastosować switch, signum lub stosowany w uprawach ekologicznych polyversum wp.
-- 28 kwi 2018, o 23:54 --
Na dłuższy czas wymieszać wierzchnią warstwę z siarką (rozkłada się wolno w glebie). Krótkotrwałe zakwaszenie podlewanie wodą z kwaskiem cytrynowym bądź kwasem siarkowym gdzie pH wody będzie mieściło się w przedziale 3,5-5,5.edek86 pisze:Mierzyłem pH testem heliga i wychodzi mi pH 6.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2015, o 20:58
Ma ktoś z was odmianę Elliott oraz Darrow i podzieli się opinią lub zdjęciami owoców ?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Darrow bardzo dobra odmiana. Na polskie warunki jest dostatecznie późną odmianą bo w zeszłym sezonie jadłem jej owoce nawet w październiku i to nie dostatecznie dojrzałe(i też były dobre) Oczywiście pierwsze owoce były w sierpniu.
Owoc bardzo duży i spłaszczony. Cecha charakterystyczna to to okrągłe wgłębienie na owocu po stronie przeciwnej do szypułki. U odmiany Darrow jest ono większe niż u innych odmian borówki. Smak owoców wyjątkowy, ja bym powiedział że smakuje trochę jak śliwka.
Zdjęcia mam tylko takie:
Młode owoce:
https://imgur.com/a/MRG8OcI
Owoce w październiku nie w pełni dojrzałe z powodu deszczowej pogody:
https://imgur.com/a/rBZu8Do
Owoc bardzo duży i spłaszczony. Cecha charakterystyczna to to okrągłe wgłębienie na owocu po stronie przeciwnej do szypułki. U odmiany Darrow jest ono większe niż u innych odmian borówki. Smak owoców wyjątkowy, ja bym powiedział że smakuje trochę jak śliwka.
Zdjęcia mam tylko takie:
Młode owoce:
https://imgur.com/a/MRG8OcI
Owoce w październiku nie w pełni dojrzałe z powodu deszczowej pogody:
https://imgur.com/a/rBZu8Do
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
A ja Wam tu wpadnę tylko na chwilkę i w kwestii formalnej.
Proszę przestać zgłaszać posty sugerując nam zmianę zastosowanych w nich form wypowiedzi
i tym samym ingerencję w ich treść.
Nie jesteśmy tu po to, by zmieniać cudze wypowiedzi.
Każdy z forumowiczów ma prawo do pisania w stylu jaki mu pasuje,
jeśli tylko nie godzi on w zasady poprawnej pisowni, Netykietę i nie narusza Regulaminu Forum.
Dziękuję.
Proszę przestać zgłaszać posty sugerując nam zmianę zastosowanych w nich form wypowiedzi
i tym samym ingerencję w ich treść.
Nie jesteśmy tu po to, by zmieniać cudze wypowiedzi.
Każdy z forumowiczów ma prawo do pisania w stylu jaki mu pasuje,
jeśli tylko nie godzi on w zasady poprawnej pisowni, Netykietę i nie narusza Regulaminu Forum.
Dziękuję.
Witam wszystkich.
W tym roku po raz pierwszy zasadziłam borówki , według sprzedawcy 4-5 letnie , mają już pączki , szykują się do kwitnięcia , parę odmian. Ale zastanawia mnie jedno, może to śmieszne ale wydaje mi się że w porównaniu z fotografiami w internecie moje mają dużo jaśniejsze liście. Oglądam ciemnozielone a moje borówki mają jasnozielone liście z z mniej lub bardziej czerwonym nalotem ,
odmiany to Toro, Herbert, Bonifacy, Bluecrop i jedna, która rośnie od zeszłego roku ale nie znam nazwy.
Czy o tej porze roku to normalna barwa liści czy czegoś im brakuje ?
Podłoże to mieszanka ziemi , kwaśnego torfu i kory w proporcji 1:1:1
Pozdrawiam
W tym roku po raz pierwszy zasadziłam borówki , według sprzedawcy 4-5 letnie , mają już pączki , szykują się do kwitnięcia , parę odmian. Ale zastanawia mnie jedno, może to śmieszne ale wydaje mi się że w porównaniu z fotografiami w internecie moje mają dużo jaśniejsze liście. Oglądam ciemnozielone a moje borówki mają jasnozielone liście z z mniej lub bardziej czerwonym nalotem ,
odmiany to Toro, Herbert, Bonifacy, Bluecrop i jedna, która rośnie od zeszłego roku ale nie znam nazwy.
Czy o tej porze roku to normalna barwa liści czy czegoś im brakuje ?
Podłoże to mieszanka ziemi , kwaśnego torfu i kory w proporcji 1:1:1
Pozdrawiam
Ile wynosi pH podłoża?
Czy nawiozłaś je azotem?
Czy nawiozłaś je azotem?