Moje Arboretum cz.8
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Arboretum cz.8
Karolino,otworzyłam kolejną część swojego wątku i biegam z wizytą do ulubionych ogrodów -nadrabiając zaległości.U Ciebie,sporo nowości, mnie szczególnie zachwycił dereń kwiecisty-Cherokee Sunset,oraz
pigwowiec biały-cudo .Pozdrawiam
pigwowiec biały-cudo .Pozdrawiam
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No in właśnie glicynia zaczyna. Teraz , kiedy nie jest w pełni rozwinięta , jest ciemna. Z czasem będzie jaśniejsza A jak pachnie , odurzająco
słynna Blue Opal--niewiele tego blue
glicynia różowa
Paulownia i niebieska glicynia na jabłoni
glicynia na tarasie
Judaszowiec
Obiela
Pigwowce
Fotergilla
Blue Opal
dereń kwiecisty Cherokee Sunset
Judaszowiec
słynna Blue Opal--niewiele tego blue
glicynia różowa
Paulownia i niebieska glicynia na jabłoni
glicynia na tarasie
Judaszowiec
Obiela
Pigwowce
Fotergilla
Blue Opal
dereń kwiecisty Cherokee Sunset
Judaszowiec
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karolinko
pierwszy raz widzę białego pigwowca.
W pierwszej chwili myślałam, że to już jakaś róża zakwitła .
Szkoda kwiatków magnolii.
Dobrze, że pocieszą Cię glicynie.
Miłej majówki
pierwszy raz widzę białego pigwowca.
W pierwszej chwili myślałam, że to już jakaś róża zakwitła .
Szkoda kwiatków magnolii.
Dobrze, że pocieszą Cię glicynie.
Miłej majówki
Karolinko a jakie owoce daje ten biały pigwowiec? Czy są równie aromatyczne jak te klasyczne? Pytam bo swego czasu pani w szkółce odradziła mi zakup odmiany różowo kwitnącej mówiąc, że tylko klasyczne mają aromatyczne owoce. Nie mogę się doczekać kiedy moja glicynia zakwitnie. Na razie jest jeszcze młodziutka, więc chociaż napatrzę się na Twoją.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Piękne lilaki Aż czuć zapach
Blue opal widziałam dziś za 250 zł Faktycznie mało blue, ale i tak piękna
Też zamówiłam fortegillę Widziałam, że ładnie się wybarwia na jesień.
Derenie są przepiękne
Ale najpiękniejszy jest:
Bąbel
Widać, że pięknie pilnuje
Blue opal widziałam dziś za 250 zł Faktycznie mało blue, ale i tak piękna
Też zamówiłam fortegillę Widziałam, że ładnie się wybarwia na jesień.
Derenie są przepiękne
Ale najpiękniejszy jest:
Bąbel
Widać, że pięknie pilnuje
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
'Blue Opal' rzeczywiście bardzo niebeski Kiedyś rozważałem jej zakup ale poszukałem trochę na necie jak ta odmiana tak naprawdę wygląda i niestety zdjęcia reklamowe są dość podkoloryzowane...
A z paulownią masz jakiś problem? Przemarza? Okrywałaś jak była młodsza?
A 'Cherokee Sunset' po prostu mistrzostwo świata
A z paulownią masz jakiś problem? Przemarza? Okrywałaś jak była młodsza?
A 'Cherokee Sunset' po prostu mistrzostwo świata
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Karolach; przecudny ten twój raj ogrodowy! Zawsze tak wcześnie masz kwitnącą glicynie? Kocham jej zapach!
Pozostałe krzewy śliczne jak z obrazka! Pawdziwe i piękne naturalnym pięknem aboretum!!! Nawet twój bąbel przystanął i podziwia!
Dziękuje,że je pokazujesz i dzielisz się jego urodą!!
U mnie b sucho,a burze przechodzą obok.
Pozostałe krzewy śliczne jak z obrazka! Pawdziwe i piękne naturalnym pięknem aboretum!!! Nawet twój bąbel przystanął i podziwia!
Dziękuje,że je pokazujesz i dzielisz się jego urodą!!
U mnie b sucho,a burze przechodzą obok.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Można oczopląsu od burzy kwiecia u Ciebie dostać.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- karolacha
U nas wczoraj trochę popadało , Stasiu poszedł siać ogórki, ja się ruszyć nie mogę --niestety , taki ogród to ciągła harówka. Ale kocham to i ból zniosę Wszystko pięknie kwitnie, pachnie , naprawdę Arboretum ma najpiękniejszy czas No, prawie, bo następne stoją w kolejce
Pigwowca mam 1 rok, jeszcze nie miał owoców .
W zasadzie z paulownią nie mam problemów. Jedynie co, to czasem wiosną kwiatki zmarzną i są tylko pojedyncze. Nie wiem jakim cudem w tym roku nie zmarzły, skoro zmarzły pąki magnolii, gałązki całe dereni...a Paulownia kwitnie rekordowo. Mam młodziutką , z nasionka i zimę rosła w gruncie, myślałam ,ze zmarzła , ale wybiła z korzenia. Młode tak mają, jak zmarzną to wybijają z korzenia. Młode warto przykryć. Chociaż ja przykryłam i zmarzła, już wybiła wieloma listkami. A córka nie dosć ,że od chwili posadzenia, dostała ode mnie z nasionka, zakwitła po 3 latach , to jeszcze ani razu nie zmarzły, kwitną i zajęły juz pół ogrodu. Młodzi nie spodziewali sie że są takie duże. Ale sie cieszą i chcą kolejne. Wnuczek olbrzymie liście nosił do szkoły na biologię Pięknie jej rosną
Pigwowca mam 1 rok, jeszcze nie miał owoców .
W zasadzie z paulownią nie mam problemów. Jedynie co, to czasem wiosną kwiatki zmarzną i są tylko pojedyncze. Nie wiem jakim cudem w tym roku nie zmarzły, skoro zmarzły pąki magnolii, gałązki całe dereni...a Paulownia kwitnie rekordowo. Mam młodziutką , z nasionka i zimę rosła w gruncie, myślałam ,ze zmarzła , ale wybiła z korzenia. Młode tak mają, jak zmarzną to wybijają z korzenia. Młode warto przykryć. Chociaż ja przykryłam i zmarzła, już wybiła wieloma listkami. A córka nie dosć ,że od chwili posadzenia, dostała ode mnie z nasionka, zakwitła po 3 latach , to jeszcze ani razu nie zmarzły, kwitną i zajęły juz pół ogrodu. Młodzi nie spodziewali sie że są takie duże. Ale sie cieszą i chcą kolejne. Wnuczek olbrzymie liście nosił do szkoły na biologię Pięknie jej rosną
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Karola, u Ciebie teraz najpiękniejszy czas kwitnień, tyle kolorów i kształtów, bardzo rzadko się spotyka w jednym ogrodzie.
Ty jesteś niesamowita, bo kolekcjonujesz same rarytasy.
Bąbel robi za koparkę, fajnie mieć takiego pomocnika i kumpla do zabawy.Jest niesamowicie przystojny i pełen zdrowego wigoru.
Pozdrowienia dla całej rodzinki a dla Bąbla głaskanko.
Ty jesteś niesamowita, bo kolekcjonujesz same rarytasy.
Bąbel robi za koparkę, fajnie mieć takiego pomocnika i kumpla do zabawy.Jest niesamowicie przystojny i pełen zdrowego wigoru.
Pozdrowienia dla całej rodzinki a dla Bąbla głaskanko.
- karolacha
Dzięki Stasiu, dzięki, wygłaskałam wszystkich . To prawda , kolekcjonuję rarytasy roślinne. Mam ich sporo i zawsze sobie obiecuję ,że to koniec , ale gdzie tam ...
Ja też sobie tak obiecuję i kurcze no to jest silniejsze... Nazamawiałam znowu roślin - teraz ryję trawnik, żeby móc je posadzić
Rutewki tu widziałam - właśnie biję się z myślami bo ta biała jest prześliczna https://www.rosliny-magda.pl/pol_m_Byli ... ?counter=1 Ale nieeeee, nie, nie, nie kupię
Rutewki tu widziałam - właśnie biję się z myślami bo ta biała jest prześliczna https://www.rosliny-magda.pl/pol_m_Byli ... ?counter=1 Ale nieeeee, nie, nie, nie kupię
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Na glicynie przyszłam popatrzeć Rewia się zaczyna,ale co to,co to? Biały pigwowiec? Pierwsze widzę,piękny ma kwiat I judaszowiec Szczęściaro,mieszkasz w najlepszym regionie chyba.Co mi tam,po raz kolejny do kupna tulipanowiec,judaszowiec,paulownia.
Wróciłam po 5 dniach do ogrodu i zauważyłam kwitnienie żółtej magnolii,bardzo na to czekałam,żółci to ona ma jednak niewiele,jutro bardziej się przyjrzę. Obiela pięknie ci kwitnie,moja 2/3 krzaka przemarzła,odbija,ale chyba nie zakwitnie Dereń kwiecisty zjawiskowy
Wróciłam po 5 dniach do ogrodu i zauważyłam kwitnienie żółtej magnolii,bardzo na to czekałam,żółci to ona ma jednak niewiele,jutro bardziej się przyjrzę. Obiela pięknie ci kwitnie,moja 2/3 krzaka przemarzła,odbija,ale chyba nie zakwitnie Dereń kwiecisty zjawiskowy
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3