Lilie-uprawa cz.7
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Ale w tym roku lilie późno startują wszystko przez te długo utrzymujące się mrozy i brak śniegu. Moje lilie OT już myślałem, że zmarzły a one dopiero z cebul wypuszczają kły czyli mają po 15cm jeszcze do wyjścia z ziemi. Widocznie na większych głębokościach ziemia dopiero zaczyna się ogrzewać...
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie tylko azjatyckie wychodzą i to niemrawo.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
A moje lilijki w słonecznym miejscu mają już około 30 cm nad ziemią a te bardziej w cieniu po ok 5 cm lub dopiero wychodzą. U mnie w zimie bylo dość dużo śniegu to pierzynkę miały dobrą.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Star Gazer ma już dwie zimy za sobą w gruncie. Wszystkie 4sztuki kilka dni temu wyszły z ziemi.
W tunelu w doniczkach 11x11cm rośnie około 20 różnych lilii. Azjatki mają już pąki kwiatowe. Te w tunelu to zakupione w tym roku. Pierwszy raz mam lilie tygrysie i ich jestem najbardziej ciekawy. Jak z zimowaniem i ogólnie z żywotnością. Czy łatwo się mnożą?
Wysiałem do pojemnika po pieczarkach ponad 1000 nasion ubiegłorocznych lilii trąbkowych różowych. Po.miesiącu kiszenia się w growboxie wyjąłem pojemnik i postawiłem obok. Stał tak miesiąc i zdążyłem już o nim zapomnieć, a w tym czasie wszystkie lilie wykiełkowały. Teraz mam las mikro lilii i wygląda to jak rzeżucha. Mam zamiar po przymrozkach wypikować to do gruntu. Tylko się zastanawiam czy nie zasmakują turkuciom.
W tunelu w doniczkach 11x11cm rośnie około 20 różnych lilii. Azjatki mają już pąki kwiatowe. Te w tunelu to zakupione w tym roku. Pierwszy raz mam lilie tygrysie i ich jestem najbardziej ciekawy. Jak z zimowaniem i ogólnie z żywotnością. Czy łatwo się mnożą?
Wysiałem do pojemnika po pieczarkach ponad 1000 nasion ubiegłorocznych lilii trąbkowych różowych. Po.miesiącu kiszenia się w growboxie wyjąłem pojemnik i postawiłem obok. Stał tak miesiąc i zdążyłem już o nim zapomnieć, a w tym czasie wszystkie lilie wykiełkowały. Teraz mam las mikro lilii i wygląda to jak rzeżucha. Mam zamiar po przymrozkach wypikować to do gruntu. Tylko się zastanawiam czy nie zasmakują turkuciom.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Dziś musiałem wykopać swoje lilie drzewiaste których od lat nieruszałem.Rosły na rabacie którą musiałem zlikwidować bo będziemy kłaść w jej miejsce kostkę.Próbowałem je wykopać i się zdziwiłem bo znalazłem gdzieś na głebokości ok 7 cm dosłownie trzy OLBRZYMIE cebule lilii.Nie mogłem jej prawie ręką objąć.Nigdy takich nie widziałem.Pamiętam jak cztery lata temu sadziłem malutkie cebule,które w kółko raz zasypywałem a raz odkopywałem sprawdzająć pedantycznie z miarą czy aby nie za głęboko lub nie za płytko albo czy jest dość drenażu.Pamiętam jak je wiosną jednego roku chciałem podglądać i niechcący złamałem jej kieł.Co to był dla mnie za szok że nie zakwitnie.Teraz jak je dziś odkopałem to była to dla mnie miła niespodzianka-odwdzięczyły mi się wielkością cebul i co najmniej tuzinem przybyszowych.Ciekawi mnie czy aby im nie zaszkodziłem tym przesadzaniem i dlaczego tak wylazły same z ziemi że były tak płytko pod powierzchnią?A jakie są wasze doświadczenia co do wielkości cebul.Ja dawałem swoim zawsze na jesień obornik i rosły w dość dobrej ziemi.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Ceble drzewiastej tak maja . Mnie też przy przeprowadzce ledwo miesciły się w dłoni. Taka podstawa daje jej solidne podparcie. Moje ped przesadzeniem dorastały do 1.9m. Po przeprowadzce w pierwszym roku były niższe ale w drugim poszybowały w górę.
Agata
- Bazyla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
-
- 100p
Ja bym oderwała je od rośliny jak już będą miały jakiś swój widoczny mały korzonek. Wtedy takie cebulki dać do ziemi na głębokość ok. 1-2 cm. Niech sobie rosną
Witam
Pies oderwał mi lilię od bulwy .... czy wyrośnie w tym roku nowa ?
Co z nią teraz zrobić ?
Pies oderwał mi lilię od bulwy .... czy wyrośnie w tym roku nowa ?
Co z nią teraz zrobić ?
-
- 100p
Jak lilia miała jeden pęd to raczej nic w tym roku nie urośnie nowego. Myślę ze nic nie trzeba robić z cebulką niech siedzi w ziemi. Zaznaczyć sobie tylko gdzie ona jest żeby jej nie zniszczyc przypadkiem. Na drugi rok powinna wypuścić kiełek. Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź
Czyli wszystko w rękach bulwy, trochę mi szkoda bo już prawie kwitła, podgoniłam ją trochę w domu. Nawet nie zobaczę jaki ma kolor (to lilie z odzysku ze starego ogrodu)
Czyli wszystko w rękach bulwy, trochę mi szkoda bo już prawie kwitła, podgoniłam ją trochę w domu. Nawet nie zobaczę jaki ma kolor (to lilie z odzysku ze starego ogrodu)