Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bazylowo

Post »

Bazyla pisze: zawsze gdy kwitły bzy szukaliśmy w nich szczęścia, czyli kwiatków z nieparzystą liczbą płatków
Wywołałaś u mnie uśmiech Beato :)
Pamiętam, gdy pierwszy raz zobaczyłem pełny bez - z radością przybiegłem do domu, krzycząc ... patrzcie ile szczęścia znalazłem :;230
Ale zjeść się nie dało - za dużo było tych kwiatów :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko fajnie przyłapałaś te biedroneczki :wink: Niesamowite zdjęcia robisz ;:138 Berberysy są piękne, te ich kolory potrafią zachwycać ja mam takiego o ciemnych liściach rósł ponad 10 lat nieformowany i teraz zastanawiam się co z nim zrobić bo wygląda paskudnie.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bratki, tulipany Beatko :wit przepiękne.
A i berberysy śliczne.Ja mam jeden berberys Maria tylko ten teraz seledynkowy .
Twoje śliczne.Kiedyś i ja sobie dokopię dla koloru.Ale jak będzie już uporządkowany nowy teren. :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Witam wszystkich Miłych Gości ;:4

Dziękuję za odwiedziny i mając dziś chwilę po południu nadrabiałam zaległości w zwiedzaniu forumowych ogrodów - naprawdę sama przyjemność oglądać niby jedną wiosnę, ale w tak różnych wydaniach.

Iwonko no zaskoczył mnie, zaskoczył, tym bardziej, że jest to późno kwitnący ;:oj Co prawda widziałam, że ma już dość duże pąki, ale nie sądziłam że już ruszy. Obok niego jest Roko-kolla też późno kwitnący, ale ten jeszcze rzekłabym w powijakach i wygląda jak ubogi krewny kolegi Rhapsody

Z tymi pękającymi pąkami róż to nie tak do końca, że już i wszystkie :lol: Tylko jeden u AUSkat. I może niech się tak nie spieszą, bo do zimnych ogrodników daleko. A jak by mi przyszło teraz okrywać wszystko włókniną, to chyba jej hektar by mi trzeba było
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ;:168

Sesja poranna mojego prymusika
Obrazek

Obrazek

Marysiu co do klonu palmowego to kupiłam go na jesień 2016, wsadziłam do ziemi, ale marniał mi, a po zimie miał przemarzniętą część gałązek, mimo, że okryłam agrowłókniną. Na wiosnę też jakoś nie mógł się pozbierać, więc chcąc go ratować wsadziłam do donicy i postawiłam w ciepłym, słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu. I na szczęście zaczął się zbierać. Ponieważ tam, gdzie stał nie mogę go wsadzić, a jeszcze nie mam pomysłu docelowego, gdzie by mu zrobić miejscówkę, to wylądował w miejscu widocznym na zdjęciu. Jeszcze do wiosny rósł tam bukszpan, taki gdzieś z 70-80 cm, ale niestety a może na szczęście usechł i go wycięłam, przez co stoi teraz moja donica z klonem.
Wydaje mi się, że lepiej zniósł tę zimę zadołowany, a do tego miał owiniętą donicę jeszcze agrowłókniną, a na górę pierzynkę z poczwórnej warstwy 50-ki. Ruszył bardzo ładnie, a co będzie dalej - zobaczymy. Bardzo mi na nim zależy bo jest naprawdę ładny.
Ale bez względu na to, czy go posadzę, czy nie i tak okrywać obydwa klony na zimę będę.
No to jeszcze jedno pytanie Powojnik rośnie w domu dlaczego nie na działce?
Marysiu są tego dwie przyczyny.
Pierwsza - bo taki był plan. Mam na balkonie dużą donicę, w której posadziłam w zeszłym roku dwa powojniki - jeden wcześnie kwitnący, drugi późno, postawiłam im za pleckami małą pergolę i miały cieszyć moje oko jako namiastka działki w zasięgu ręki. Niestety wczesny zakwitł chyba dwoma kwiatkami i najzwyczajniej w świecie sobie zdechł. Roko-kolla ładnie kwitł do późna białym kwieciem. Tak więc zrobił się wakat w donicy. Co prawda miejsce to docelowo miał zająć powojnik "Beata", a dwa Rhapsody miały iść na działkę, ale w związku z pomyłką w wyniku której dostałam tylko jednego Rh.. a drugi się okazała jakiś wcześnie kwitnący, to ostatecznie dwie Beaty w towarzystwie wcześnie kwitnącego i reszty towarzystwa wylądowali na działce, a Rh.. w donicy.
A druga - obecnie na działce mam ponad 20 (jak się nie pomyliłam to 25) powojników i zrobiło mi się trochę ciasno (a 3 wczesne wypadły jeszcze w zeszłym roku).

Marysiu Twoje życzenia się spełniły - trochę popadało, nawet pobłyskało i pogrzmiało ale ciągle to za mało (taki mi rym wyszedł :lol: )

Pozdrawiam i życzę udanej majówki ;:196

Obrazek

Andrzeju
Pamiętam, gdy pierwszy raz zobaczyłem pełny bez - z radością przybiegłem do domu, krzycząc ... patrzcie ile szczęścia znalazłem Ale zjeść się nie dało - za dużo było tych kwiatów
- no obśmiałam się jak norka :;230 (a na marginesie, ciekawe czemu mówi się jak norka, czy norki się w ogóle śmieją ;:306 )
Miło, że zaglądnąłeś :wit

I zaraz sobie wyobraziłam, że sąsiadowi musiałabym obeżreć ze szczęścia całe drzewka ;:306 - to by się chłopina zdziwił ;:202

Obrazek
Zdjęcia bzów/lilaków u sąsiada, ale przy moim płocie,więc to trochę tak jakby u mnie, z tym że ja w roli pasożyta korzystam a dbać nie muszę :wink:

Aniu mnie też się berberysy podobają, a już podbite innym kontrastującym tłem, czy rośliną to super widok. Faktycznie zapach kwiatów mają delikatnie mówiąc dość oryginalny, ale jeżeli nie rosną bezpośrednio pod altaną, to nie jest tak źle.
Berberysy można ciąć, a nawet powinno się, chyba że komuś zależy na krzaczorze Ale z tego, co czytałam, to należy co kilka lat wycinać stare, zdrewniałe, szare pędy, a zostawiać młode odrosty. Śmiem twierdzić, że cięcie nie zaszkodzi Twojemu berberysowi, niestety w odróżnieniu od Ciebie - możesz wyjść z tej walki nieźle pokiereszowana, jeżeli nie przygotujesz się do tego starcia strategicznie :wink: ;:306

Pozdrawiam i udanej majówki ;:168

Obrazek

anabuko1 - Aniu miło mi gościć Cię w swoim ogródeczku, zapraszam, furteczki uchylam
Dziękuję za miłe słowa i z pewnością wybiorę się z rewizytą

Miłej majówki :wit
Na powitanie:
Obrazek

A teraz jeszcze kilka aktualnych info.

Moje pienne krzaczki owocowe
Obrazek

jak nie przyjdzie mróz to powinno być trochę owoców
Obrazek

Moje lilie drzewiaste już się zrównały z wysokimi tulipanami, ale nie wszystkie, jedna dopiero kiełkuje a inna ma może z 10 cm.
No i wczoraj ukatrupiłam własnymi, gołymi ręcyma kolejną/kolejnego poskrzypkę/ka :twisted:

Obrazek

Nowa rabata pomału się zapełnia, pozyskała już powojniki, ostrokrzew mirtolistny, jedną różyczkę, hostę trochę cebul mieczyków, reszta będzie uzupełniana sukcesywnie

Obrazek

Nowa miejscówka grilla, jeszcze nie w pełni skończona, ale już wczoraj przetestowana :lol:
Obrazek

Moje roślinki do posadzenia część na działce, część może na balkonie

Obrazek

Moje balkonowe kwiecie

Obrazek

I na zakończenie w związku ze zbliżającymi się świętami trochę kwiecia w barwach narodowych (i mówię to całkiem apolitycznie, żeby nie było podtekstów ;:108 )
Obrazek

Życzę wszystkim odwiedzającym i zaglądającym udanego tygodnia ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko brawa dla Prymuska ,a piękne kwiaty tulipanów jeszcze dają pokaz. Te liliokształtne bardzo mi się podobają szkoda ,że został mi się jeden z cudnym kielichem i każdego roku kwitnie. Lilaki rozsiewają woń a dzisiaj mój Palibin tez wreszcie pokazuje kwiaty .Jak on cudownie pachnie ;:167 Słonecznej majówki a u mnie wczoraj porządnie podlało wraz z gradem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Beatko do tego berberysa przymierzam się od zeszłego roku, najgorsze, że od dołu się łysy zrobił i pędy ma mocno grube i zdrewniałe więc nie wiem czy coś z niego uratuje. Twoje bzy piękne, pewnie zapach obok masz cudowny, a ja swoje posadziłam daleko od miejsca gdzie siedzimy i muszę to zmienić bo fajnie gdyby już wczesną wiosną coś pachniało bo potem zaczyna się sezon lilii.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko! co za polityka, jest Święto Flagi...jest to i Twoja ogrodnicza flaga jest! :D
Namotałaś z tymi powojnikami więc przyjmuje skrócona wersję...jedne powojniki zdobią balkon na co dzień a reszta ogródek działkowy :D
Wracając do bzów...jak dobrze mieć sąsiada...z głodu człowiek nie umrze :;230 :;230
Jest praca, jest grill, jest pogoda to majówka będzie udana czego Ci serdecznie życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Beatko! Ja też mam bez od sąsiada :tan :tan Dzisiaj M musiał odciąć jedną dużą gałąź, ;:174 bo przeszkadzała przy montowaniu przybytku, do którego nawet król piechotą chadzał. ;:7 Oczywiście kwiecie przytargałam do wazonu i teraz swoim zapachem daje mi mnóstwo rozkoszy. ;:303 ;:303
Pozdrawiam majowo. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Berberysy wspaniale nadają się do robienia kolorystycznych plam w ogrodzie.Ogniste czerwienie,brązy,zielenie,że o żółtych nie wspomnę. Dziękuje za przypomnienie o bzie,o szukaniu szczęścia.Ileż to tematów w drodze ze szkoły obgadało się,a przy okazji lustrowało gałązkę bzu zerwanego gdzieś na poboczu ;:173
Moją ogrodową flagą jest tawuła z czerwonym pigwowcem,ale coraz bardziej wkrada się tam złotlin ;:131 Zrobię i ja jutro obchód,może coś mnie zaskoczy z kwitnieniem.Owoce rzeczywiście zapowiadają się w obfitości,ale chyba za wcześnie na radość.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pienne porzeczki i agresty też kiedyś miałam w ogródku. Niestety nie został mi już nic. Mam teraz w formie krzaczastej.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko jak u Ciebie to wszystko rośnie w oczach :) ;:oj powojniki już kwitną, masakra moje jakoś ledwo co się odbijają od ziemi, nie wiem czy trzeba by im podrzucać jakiegoś nawozu żeby tempa nabrały czy jak, w szkółkach w tym okresie to już przynajmniej metr mają, a moje jakieś 30 cm, albo 10 ;:224 rabaty nabierają kształtów, roślinki kupione no nic tylko trzeba zaglądać jak z dnia na dzień u Ciebie weselej, grillek pierwsza klasa ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Beatko, ja sobie też nie wyobrażałam plastikowych obrzeży w moim ogrodzie, aż do czasu ....... kiedy przyłapałam je na wielkiej promocji ;:306 I teraz jestem baaaardzo z nich zadowolona.
A podkasza się te obwódki świetnie tymi nożycami poziomymi z akumulatorkiem (np są jeszcze chyba w L-u po 88 zł). W zestawie jest od razu nóż do przycinania żywoplotów.
Rabaty z tymi obrzeżami mam niestety głównie w chwastach ;:306 ale obrzeża to mam w 30 cm pasku z włókniny, tzn ten pasek jest przebity tymi szpikulcami z obwódki.
Nie tylko bez Ci przynosi szczęście, ale Twoje imię także ;:215
Miłej majówki ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nadrabiam zaległości na forum, Twój wątek trochę mi "uciekał" i dopiero teraz jestem :oops: ale podziwiam, piękną masz wiosnę ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”