Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
W biedronce kupiłam sobie nasiona Tiny Tim. Byłam z nich bardzo zadowolona bo wzeszły wszystkie i to bardzo szybko. I tak wspaniale rosły te pomidory że wyprzedziły wszystkie inne. Już 2 wyrzuciałam bo nie mam miejsca na duże pomidory. jednego zostawiłam bo jestem ciekawa co z niego wyrośnie. wygląda że to będzie bardzo wysoka koktailówka. Już ma pączki i niedługo pojawią się kwiaty. Rośnie najlepiej ze wszystkich i widać że to silny pomidor. Mam obawy co do jego smaku.
I tak tu ufać biedronce.
I tak tu ufać biedronce.
Na ile pędów prowadzicie pomidora typu currant w donicy.? Czy może puszczacie na żywioł.?
Aga
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja puszczę na żywioł. Nigdy nie widziałam dorosłego kształtu porzeczkowych, a zdjęcia na necie jakoś nie dają mi wyobrażenia. Co lepsze na allegro było napisane, że moje currant sweet pea ma się przewiesić.
- Efkakam
- 200p
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Efkakam Twój pomidorek jest niedożywiony.. Podlej go jakimś nawozem bo z owoców niewiele będzie..
Pozdrawiam ;)
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
jak duże wiadro potrzebne na 1 pomidora by rosło mu się dobrze?
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
bietka1964
Wielkość donicy zależy od docelowej wielkości rośliny. Karłowym, typowo doniczkowym wystarczą np. 10 litrowe. Odmiany wysokie potrzebują jednak co najmniej 20.

Wielkość donicy zależy od docelowej wielkości rośliny. Karłowym, typowo doniczkowym wystarczą np. 10 litrowe. Odmiany wysokie potrzebują jednak co najmniej 20.
Ewa
- Efkakam
- 200p
justa_be podlewam czasami bio hummusem, ale okazuje się, że trzeba użyć specjalnego nawozu do pomidorów. Dzięki za wskazówkę 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Efkakam Pomidor jest faktycznie głodny. Te wszystkie humusy itp są dobre do gleby jako polepszacz, a nie jako nawóz. Nie wiem jaki Ty masz ale Ja wziąłem właśnie do ręki swój. I w składzie napisane:
N- 0,02%
P- 0,3%
K- 0,55%
Twoje roślinki są jasne, więc tutaj chodzi na razie o azot. Wszystko jest ok w zależności jakie podłoże się stosuje. Przy bardzo zasobnych, jedzonka na trochę starcza ale czesto bywa różnie.
Patrzac na zapotrzebowanie pomidora, to potrzebuje on w pożywce tego azotu 12% stąd był tu jakiś czas temu polecany nawóz do pelargonii 4:6:8 w dawce 3ml na litr wody. Pomijając już wiele aspektów pobocznych, to spójrz na to, że tego nawozu daje się 3ml na litr wody, gdzie azotu jest 4% ten mój humus ma 0,02% więc już na starcie musialbym dać go 600ml na litr by była podobna dawka azotu, nie patrzac na inne składniki.
W tym roku testuje pomidora na kiju. Ciekawy jestem jak będzie rósł.

N- 0,02%
P- 0,3%
K- 0,55%
Twoje roślinki są jasne, więc tutaj chodzi na razie o azot. Wszystko jest ok w zależności jakie podłoże się stosuje. Przy bardzo zasobnych, jedzonka na trochę starcza ale czesto bywa różnie.

Patrzac na zapotrzebowanie pomidora, to potrzebuje on w pożywce tego azotu 12% stąd był tu jakiś czas temu polecany nawóz do pelargonii 4:6:8 w dawce 3ml na litr wody. Pomijając już wiele aspektów pobocznych, to spójrz na to, że tego nawozu daje się 3ml na litr wody, gdzie azotu jest 4% ten mój humus ma 0,02% więc już na starcie musialbym dać go 600ml na litr by była podobna dawka azotu, nie patrzac na inne składniki.
W tym roku testuje pomidora na kiju. Ciekawy jestem jak będzie rósł.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Błażej podziwiam Twoją chęć do wszelakich eksperymentów ale będę podglądać. 

- Efkakam
- 200p
O kurcze, to niezłą wtopę bym miała z tym hummusem
Dzisiaj podsypię im jedzonka 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tylko ostrożnie aby nie przechylić szali na drugą stronę.