Brunnera - dyskusje
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brunnera - dyskusje
Po ubiegło rocznej zimie wypadło mi kilka kilkuletnich dużych kęp bruner . Szkoda , bo kępy były naprawdę okazałe
na szczęście ,znalazłam kilka , kilku centymetrowych siewek .
Aż trudno uwierzyć , że ta brunera to dwulistna ubiegło roczna siewka .
Liście giganty . Za nią hosta sum and substance
To siewka Jack Frost .

Mam jeszcze jedną kępę w której posadzone były 2 siewki , ta kępa jest dwa razy większa .
Zdjęcie wieczorem

Aż trudno uwierzyć , że ta brunera to dwulistna ubiegło roczna siewka .
Liście giganty . Za nią hosta sum and substance

To siewka Jack Frost .

Mam jeszcze jedną kępę w której posadzone były 2 siewki , ta kępa jest dwa razy większa .
Zdjęcie wieczorem
Nie wiem jaka tam gleba, ale takie czarne plamy to oznaka zalania na mało przepuszczalnej glebie.Ponadto jeżeli zostały teraz posadzone to musza się zaaklimatyzować do nowych warunków.
Posadzone są w glebie ogrodowej. Więc w takim razie podsypać piaskiem i poczekać jeszcze kilka dni ? A jak często podlewać ?
Nic nie robić, jak wyrośnie jeszcze kilka nowych liści i te schnące jak bardzo będą Ci przeszkadzały to wyciąć.Podlewać jak widzisz, że wyraźnie sucho.
Ale dodanie do podłoża piasku okaże się pomocne ?
Tak, jeśli gleba jest z rodzaju bardziej gliniastych, zaskorupiających, ale piasku trzeba domieszać do ziemi w dołku przed sadzeniem.
Moja rośnie nad oczkiem w podłożu ogólnie gliniastym i widzę że taka jest wybiegnięta.Tak zastanawiam się czy ją zostawić czy przesadzić i z biegiem czasu stanie się bardziej zwarta i większa?
Raczej będzie jej coraz mniej, latem jakoś sobie radzi, ale nie lubi wody stagnującej w zimie na podłożu gliniastym i podgniwa, szczególnie ta pstrokata, zwykła zielona u mnie na cięższej glebie rośnie dobrze i sieje się jak szalona.
W takim razie w jakie miejsce ją przesadzić aby jej było dobrze i kiedy?
W takim razie poczekam jeszcze jakiś czas i zobacze co dalej. Co ciekawe z dwoma nastepnymi które rosną obok w takiej samej ziemi i też kilka dni temu były sadzone wszystko jest w porządku...
Magda, na mojej cięższej glebie brunnery pstrokate mam na murku, takiej podwyższonej grządce i widzę, że im tak dobrze.Dwie mam już tam z samosiejek i co dziwne jedna liście ma ładniej wybarwione, z ładnym rysunkiem niż mateczna.Wystarczy, że posadzisz ją na jakimś lekkim wzniesieniu w nieco lżejszym podłożu, koło oczka możesz zrobić z kamieni.Jeśli nie jest zbyt rozrośnięta to poczekaj na chłodniejsza aurę i przesadź z bryłką ziemi.Trochę oklapnie, ale szybko się pozbiera.