MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Post »

markonix pisze:klik powiedz mi kolego drogi ile masz wystawionych rurek , jeśli rogata ma jeszcze miejsce i jeszcze do tego murarka - to ja się poddaję.... ;:145 ale życzę z hodowlą jak najlepiej ;:215
Fakt, mnie też to ciekawi.
W dalszej perspektywie czasu to będzie największe wyzwanie jak to rozwiązać. Ja jak dzisiaj wieczorem wróciłem do domu i na minutkę tam zaglądnąłem to ręce załamałem. Biegiem leciałem aby dołożyć troszkę rurek. Jutro oszacuję czy rogata mi przez to nie wyparowała szukać w okolicy lokum bo widziałem tylko jedną jak szuka chociaż jednej rurki. A jak dołożyłem kilka w pobliżu jej stanowiska to ogrodowa się od razu wpakowała.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, nie liczyłem-jeszcze odruchy jakieś normalności mam. Coś około 10 tys, albo ciut mniej :wink:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

klik pisze:Nie wiem, nie liczyłem-jeszcze odruchy jakieś normalności mam. Coś około 10 tys, albo ciut mniej :wink:
Nipotrzebnie pytałem ;:218 bo wpadnę w kompleksy
klik
1000p
1000p

Post »

To są moje zapasy, o których pisałem wcześniej. Co dalej,to nie mam pojęcia. Najgorsze jest to, że latają też samice mini-mini i zajmują rurki 5- 4 mm przeznaczone dla innych gatunków. Skąd takie dziadostwo drobne się wzięło? Noo chyba to są nie moje :(
Puszczykot
100p
100p
Od: 28 sty 2017, o 21:43

Post »

Jest szansa dostać od Was trochę rogatej w kokonach na jesieni? Mieszkam na wschodzie więc powinna tu być ale jeszcze nie zaobserwowałem :/
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Dołożyliśmy 3 nowe 1,5 litrowe PET-y jedną małą. Trochę rurek grubszych i trochę cieńszej trzciny. Wszystko co było, łącznie z grubymi rurkami do napojów.
M. mówi, że "Indianie zbierają chrust" i będzie ciężka zima.

Gruszki jednak jakoś zawiązane. Przez kogo ? Prawie żadnych owadów na nich nie widziałam. Miodne potrafią przylecieć na kocimiętkę, ale na poziomkach ich nie ma.
Czy warto zaopatrzyć się w nożycówki w przyszłym roku ?

Jeszcze dużo muszę się nauczyć.
klik
1000p
1000p

Post »

akl62 Przez co zapylone zostały grusze będzie trudno ocenić. Zapylają nawet chrząszcze. Mamy wdrukowane przekonanie, że za zapylanie odpowiadają tylko pszczoły, a to g... prawda. Owady to podstawa tego świata jaki on jest.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klik pisze:akl62 Przez co zapylone zostały grusze będzie trudno ocenić. Zapylają nawet chrząszcze. Mamy wdrukowane przekonanie, że za zapylanie odpowiadają tylko pszczoły, a to g... prawda. Owady to podstawa tego świata jaki on jest.
Cała prawda w jednym zdaniu ...poza pszczołami są jeszcze przecież motyle , muszki , ćmy i wiele innych z wyglądu owadów..

Kliku co do małych samic-mam to samo , wcześniej pisałem o prawie mutantach , a teraz znalazły się maluszki , które łatają rurki trzcinowe tak szybko , że aż sam się dziwię - i tutaj pies pogrzebany bo z takich wąskich rurek nie będzie dużych samic ...koło się zapętla.
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2013, o 10:58

Post »

W zeszłym roku w okolicach 2 maja dopiero kokony wystawiałem. A teraz to chyba już koniec sezonu. Najbardziej mnie martwi, że około połowa z kokonów, które miałem się nie wygryzła. Prawie same duże kokony... Strasznie szkoda było mi je spalić i zastanawiam się co źle zrobiłem. W zeszłym roku z tak samo przechowywanych kokonów wygryzło się prawie 100%.
Jakaś osa samotnica już trzecią słomkę muruje :)
Pamiętajcie o wywieszeniu flagi! :)
klik
1000p
1000p

Post »

markonix Jak pisałem - nie chce mi się wierzyć, że te kurduple są z mojej hodowli, przynajmniej bezpośrednio. Ogólne szaleństwo pyłkowe i pogodowe, mogło spowodować, że dzikusy też nie mają już w czym gniazdować. Wszystko leci do nas i te krasnale, to korniko/dziuro/rozmiar. Od ilu lat hodujesz murarkę? Ile razy taki totalny sezon Ci się trafił? Pytam się, bo myślę, że to nie jest norma, tylko mocne odbicie wariactwa i w przyszłym roku wielu będzie narzekało na marne przyrosty.
kmszeryf - Wars ma sposób na odróżnianie martwych pszczół w kokonach od żywych. Weź go zmolestuj o odpowiedź, albo przeszukaj jego posty.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

kmszeryf pisze: W zeszłym roku z tak samo przechowywanych kokonów wygryzło się prawie 100%.
Tak samo przechowywałeś czyli miałeś je w lodówce ?
Bo jeśli nie to przechowywanie nie jest takie same. W zeszłym roku była inna zima, wiosna, inna wilgotność itp.

Klik
To może ja Ci odpowiem. Takiego roku nigdy nie miałem bo takiej wiosny nigdy nie było. U mnie od kilku dni ponad 27 stopni, zero deszczu. W tym roku w domowym ulu w pierwszych 2 turach formatek i rurkach mam zatkane wszystkie otwory. A przez ostatnie lata dość sporo miałem kwater pozaczynanych. Dla mnie to szok, bo całe przemyślenia i obserwacje z kilku lat wzięły w łeb.

Natomiast dzisiaj po obserwacjach widzę że Rogata kończy żywot. Jedna wyparowała, jedna strasznie zmęczona życiem. A jedna całkowicie ogłupiała, przez cały dzień pchała się do wszystkich rurek. Nawet pustych ale żadnej nie zajęła.
Duża część populacji ogrodowej przez brak wolnych kwater w ostatnich dniach rozleciała się po okolicy.
Koło ula lata mi sporo samców nożycówki i wygryzły mi się 3 ostrożeniówki z kokonów z 2016 roku.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

U mnie tak na próbę.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klik zrezygnowałem z trzciny między innymi dlatego , że są u mnie małe średnice , dużo malutkich kokonów miałem w stryrodurze - ale wszystkie wyłuskałem i się wygryzły . To małe pokolenie , które sobie gdzieś jednak lata , porozlatywały się po okolicy , ale wracają do miejsca wyklucia . Wystawiłem rurki z trzciny bo myślałem że zapoluję na miesierki lub nożycówki , a mam wszędzie murarki - w tym roku się jakoś nie cieszę z tego powodu .
Kiedy wygryzła się rogata , rozleciała gdzieś , a gdy wróciła to do murarek jednak duża ich ilość spowodowała , że nie miały już gdzie mieszkać . Napisałeś wcześniej że nagle wszystko zakwitło , temperatura ciut za wysoko jak na wiosnę , ale cóż - ja poczekam jeszcze z tydzień i wystawię resztki trzciny - ale dla dla kogo ?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”