Wszystko o pomidorach cz. 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14

Post »

Takie zwijanie jest objawem zbyt dużej dawki azotu w glebie.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W doniczkach.
Zasilam obornikiem i pokrzywami. Przejść na nawozy sztuczne? A może tylko woda?
Jacki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2018, o 23:37

Pączątki z pomidorkami w tunelu - niedobory makro/mikro elementów?

Post »

Witam
Mam mały problem z moimi pomidorkami. Dopiero zaczynam przygodę z pomidorkami. Nasionka (głównie rosyjskie odmiany), wysiałem w marcu. Nasionka wykiełkowały tworząc piękne mocne sadzonki, które przesadziłem do tunelu foliowego jakieś 2 - 3 tygodnie temu. Roślinki po przesadzeniu zaczęły żółknąć. Sprawdziłem więc pH gleby okazało się ze ma pH - 8 (gleba piaszczysta - chyba przenawoziłem wapnem dolomitowym). Na szczęście miałem na podwórku kilkanaście ton torfu niskiego łąkowego pH 5,7 (bo wymieniam trawnik), więc ziemię z tunelu foliowego wymieniłem na głębokość 50cm na ten torf i do niego przesadziłem pomidory tydzień temu. Opryskałem pomidory 0,3 % roztworem miedzianu. Niektóre pomidorki nadal mają mocno pożółkłe liście jak na załączonych fotografiach.I w związku z tym mam kilka pytań do Państwa:
1.Wygląd moich krzaczków na czego niedobór wskazuje? Ja jeszcze nie potrafię odróżnić:(
2. Czym nawozić pomidory i jak często żeby nie przenawozić bo torfy są podobno bardzo urodzajne?
(posiadam nawóz do pomidorów i papryk florowit).
3. Czy warto zastosować roztwór 0,5 % saletrzaka - boje się - piszą na forach że jest on do odmian wegetatywnych a ja nie wiem jakie mam bo jeszcze się na tym nie znam.
4. czy stosować jakiś nawóz dolistny (mam nawóz "zdrowy pomidor z cynkiem")
5. Od kiedy stosować gnojówkę i czy równocześnie z nawozami czy może naprzemiennie.

Poniżej liki do zdjęć moich krzaczków :D
Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pączątki z pomidorkami w tunelu - niedobory makro/mikro elementów?

Post »

Witaj na forum :D
Zaraz przeniosą temat do właściwego działu.
Ile tam lejesz wody ? Być może za dużo.
Widzę dziecię lekko ubrane, czyli pogoda letnia. Pewnie temperatury w namiocie dochodzą do 40 stopni.
Wietrz tunel w dzień koniecznie. Pogoda sprzyja obecnie. Aczkolwiek w Twoim tunelu nie ma czym wietrzyć. Drzwi malusie.
Obserwuj stożek wzrostu. Nowe liście mają być ciemno zielone. Najgorszym wrogiem tomatów jest ogrodnik. :D
Na przyszłość
Zrób koniecznie analizę gleby. Wtedy będziesz wiedział czym i czy w ogóle nawozić.
Popatrz jak wyglądają konstrukcje tuneli z właściwym wietrzeniem. Wtedy nie zapraszasz chorób a opryski stają się historią.
Czytaj forum, duużo się dowiesz na powyższe tematy.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
mtw
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 12:11

Post »

Wysadziłem na próbę przedwczoraj (1. maja) jeden krzaczek Bluberry. Póki co żyje. Ale na razie temperatury są w nocy bardzo wysokie, więc nie dziwne, że rośnie.
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Od: 4 mar 2018, o 23:59

Post »

Ja zasilam gnojówką z pokrzyw i dają radę, ale już serce boli, bo takie wielkie a do wysadzenia jeszcze 2 tygodnie ;:223
"Artificem commendat opus"
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

Moje pomidorki przesadziłam wczoraj do tunelu. W kubkach już się męczyły. Podczas prac ogrodowych skrzynka ciągle była pod nogami. Przestawiałam ją z miejsca na miejsce a cholerne kubki tylko się przewracały. Miarka się przebrała. Obiecałam sobie, że to był pierwszy i ostatni rok z kubkami. Na jesień zliczę ile zostało mi P9 i ewentualnie dokupię.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

inga_beta pisze:W doniczkach.
Zasilam obornikiem i pokrzywami. Przejść na nawozy sztuczne? A może tylko woda?

W doniczkach i już zasilasz? Chyba że to już docelowe donice. Przejdź na razie na samą wodę.
Hiobe
50p
50p
Od: 17 mar 2018, o 16:40

Post »

Proszę powiedzcie mi czy warto posadzić pomidory 2 w 1 i czy rzeczywiście plon będzie większy. jeśli tak to w jakiej rozstawie?
Mam mało miejsca, stąd ten pomysł. Tylko jak wtedy prowadzić, chodzi mi o liście, bo przecież będzie ich bardzo dużo.
Może ktoś z Was tak uprawiał?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chyba chodzi Tobie o ten temat, więc zapraszam do lektury wątku. :wit

viewtopic.php?f=42&t=62975&start=14
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wielkość plonu jest pochodną ilości krzaków i zawartości pokarmu w glebie. Jeżeli zmienisz tylko to, że wbijesz 2x mniej palików to plon nie wzrośnie a jeżeli wsadzisz 2x wiecej pomidorów to musisz też dać 2x wiecej nawozu i 2x wiecej wody i nie ma żadnej gwarancji, że zbierzesz 2x wiecej. Pozostaje jeszcze coś takiego jak zagęszczenie uprawy czyli przestrzeń życiowa. Dostępne źródła podają, że nominalny rozstaw to 40-50 cm czyli 50-60 sztuk /10m2. Teraz będzie rosło 100-120 . Mogą być problemy z pielęgnacją i zdrowotnością ale życzę powodzenia. :D .
Hiobe
50p
50p
Od: 17 mar 2018, o 16:40

Post »

Bardzo Wam dziękuję.?

Błażej - za podanie linku.

KaLo - jak to zwykle bywa zawsze są jakieś minusy. Chyba pozostanę przy normalnym sadzeniu. 40-50 szt to b.dużo, ja do tej pory sądziłam 50 × 60 cm, na 12 metrach maksymalnie 35 krzaków i nie było za luźno. Przynajmniej tak mi się wydawało.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zagęszczenie w szt/m2 zależy od odmiany i ilości wyprowadzonych pędów. Zdechlaki z minimalną liczbą liści typu bawole serca to i trzy przy jednym paliku się zmieszczą ale wysoki, solidny, wegetatywny krzaczor to zajmie tyle miejsca co dwa "normalne". Ważne jest nie tylko to co na wierzchu ale i to co pod ziemią. Przy zbytnim zagęszczeniu roślin zaczyna się konkurencja korzeni o każdą kroplę wody z jedzonkiem. Jeżeli gleba jest marna a ktoś się uprze, żeby "ekologicznie" to zwiększając ilość krzaków może mieć plon mniejszy i gorszej jakości niż przy standardowej obsadzie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”