Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko, przybiegłam nacieszyć oczy tulipanami. Piękne kompozycje stworzyłaś. Znasz nazwę różowych tulipanów rosnących z fioletowymi i białymi ? Pięknie, szkoda, że muszą przekwitnąć.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ewelinko! Raz jeszcze popodglądałam sobie Twoje rzeki tulipanów. :roll: :roll: :roll:
Cudne są! ;:138 Wszystkie! ;:138 ;:138 Oby ich cebulki nie tylko przetrwały do następnej wiosny, ale by jeszcze ich przybyło. ;:303
Miłej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Łany tulipanowe robią wielkie wrażenie.Pięknie tam!!
A te szare kepy ??To goździki ??
Floksiki duże kępy, piękne.
M moje mniejsze ,ale tez już cieszą.I z własnych po trochę co roku rozmnażam.To za parę lat będzie z nimi ładniej :)
Ogór piękny, czyściutki, wypielęgnowany na maxa ;:180
Pozdrówki zostawiam i dobrej niedzieli życzę ;:3
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Zaskoczyły mnie Twoje Irysy, już kwitną, moje nawet nie mają jeszcze pąków ;:oj
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

U mnie też sporo cebulowych nie zakwitło, ale sporo też przekwitło w tempie ekspresowym. Jednak one nie przepadają za wysokimi temperaturami.
Ten powojnik co pokazałaś wcześniej, to co to za cudo? Ile ona ma lat? ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko mój klon czerwony, jak wszystko na słońcu, mimo to choruje. :roll: Wiosną jest bardzo ładny, ma mocno bordowe liście. Jutro postaram się zrobić zdjęcie. Niestety stosuję chemię w ogrodzie, tylko w ostateczności, mączniak klonu to nie ostateczność. ;:306 Wyzbieram jesienią wszystkie porażone liście i to cała profilaktyka przeciwgrzybowa.
U mnie deszczu nie było. Od wczoraj nawadnianie włączone. ;:223
Życzę miłego weekendu majowego. ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jestem zachwycona tulipanami
Poszalałaś kobieto jesienią ;:215
Cieszę się, że Cola nie psoci, a mogłaby. Jest przecież jeszcze dzieckiem.
Oby tak dalej
Czytam, że już przyzwyczaiłaś się do niej. Zobaczysz jak to będzie za rok.
To będzie najwierniejszy Twój towarzysz i w smutku i w radości.
Skarpy będziecie robili?
Podkłady sa dobre, ale te mało impregnowane.
Twoje chyba nie są takie strome i wysokie, to może same rośliny wystarczą?
Tylko trzeba by posadzić takie jak irgi, jałowce płożące i jakieś tego rodzaju
Ale z podkładami można by więcej roślinnie poszaleć
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hejo, wpisuję się wreszcie, coś mi się zdjęcia nie wyświetlają więc nadrobię zaległości później. Podrowionka ;:3
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

No popatrz, nie wiedziałam że tulipany potrafią zamykać kwiaty ;:oj człowiek uczy się przez całe życie ;:173
To widzę że niedługo będzie pokaz irysów, chyba masz ich dość sporo? :D
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety Graham padł nieodwołanie, ale jako, że Jude'ów już w żadnej szkółce nie było, zostawiłam te przemarznięte sieroty na rabacie, może odżyją... U mnie takimi pnacernikami, co to nic ich się nie ima, a mrozy im nie straszne są Aspirin, Artemis, Hella, Syrius, Cornelia, Schneekonigin.

Tulipanowe łany są przecudne, nie będę oryginalna, fioletowo-biały jest mistrzowski. U mnie tulipany takie sobie, część wcale nie zakwitła. I dzięki FO, też tak jak Ty, zachorowałam na iryski. I nie zamierzam się z tego leczyć :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ewelino
Cudne morze kwiecia tulipanów ;:138 Można oglądać godzinami :!:
Pamiętam ,jak sadziłaś je jesienią.
Fantastycznie połączyłaś kolory na rabacie :D
Niskie iryski zakwitły wyjątkowo obficie.
Jak zobaczyłam ciemnofioletowe krew mi zaczęła szybciej krążyć :lol:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Długi tydzień majowy mija nam pod znakiem upalnych temperatur ;:3 . Nie spodziewałam się takiej pogody. W niedzielę ruszyliśmy całą rodzinką do Krakowa. Pierwszym miejsce odwiedzin było ZOO . Las Wolski o tej porze pięknie wygląda a w samym ZOO spektakularne kwitnienie różaneczników i azalii , która mają tam niesamowite rozmiary. Poza tym mnóstwo klonów palmowych i innych klonów niewiadomego mi gatunku ;:oj . Potem odwiedziliśmy rynek i Wawel a tam obowiązkowe zdjęcia przy smoku . Dziewczyny były zadowolone . Do domu wróciliśmy już późną nocą. Poniedziałek minął mi ogrodowo a wieczorem pojechaliśmy całą rodziną wraz z psem na działkę do Teściów. Tam kisiliśmy się i grillowaliśmy do wczorajszego wieczora . Dziś odpoczynek w domu a jutro działam ogrodowo o ile kręgosłup mi pozwoli bo coś mnie zawiało ;:222 . W ogrodzie powoli kończy się czas tulipanów ale swój czas mają czosnki , orliki , pumilki . Rośliny rosną jak na drożdżach i jest coraz piękniej . Iryski SDB ostatnio podbijają moje serce i zamówiłam sobie kilka nowych odmian .

Blue Line.

Obrazek

Iwonko to jest surfinia ;:108 . Po Twoim poście poszłam sprawdzić i te liście nie są nakrapiane tylko zmienione chorobowo . Nie wiem czy to wina słoneczka czy może jakiś grzyb ale zdrowe to one na pewno nie są. U mnie tulipany kwitną ale to już na prawdę ostatnie chwile. Jutro znowu wytnę kolejne i zostanie ich już tylko garstka. Pozdrawiam :wit .

Lenko trawka mi wychodzi całe szczęście ;:215 . Na rondo na pewno coś fajnego wymyślisz . Może jakieś płaczące drzewko ?? tak bardzo mi się podobają ;:224 .

Music.

Obrazek

Mariuszu mszyce na szczęście po oprysku odpuściły ;:215 . Za to niektóre rośliny są atakowane przez zielone mini gąsienice ;:oj . Wredne to to i na razie niszczę mechanicznie . Tulipanki wydają ostatnie tchnienie. W tych upałach krótko kwitną. Pozdrawiam :wit .

Marysiu to jest surfinia ;:108 . Nie ma pojęcia dlaczego ma takie liście ale na pewno nie są one zdrowe, przyjrzałam się im dokładniej. Ja wczoraj też podlewałam rośliny z węża bo sucho jest okropnie. Najgorsze, że w prognozach pogody deszczu nie widać . Dziękuję, weekend był i jest udany . Pozdrawiam :wit .

NN

Obrazek

Ewo różowe tulipany to Upstar ;:196 . Szkoda, że tulipany już przekwitają i to ich ostatni dni.

Lucynko cieszę się, że podobają Ci się moje tulipany, które już kończą kwitnienie. Ja też mam nadzieję, że cebule przetrwaj a przynajmniej ich większość. Jesienią na pewno dosadzę bo mam jeszcze sporo pustych miejsc ;:224 . Dziękuję , niedziela była świetna . Pozdrawiam ;:196 .

Ostatnie tulipany.

Obrazek

Aniu jaka szkoda, że te łany już odchodzą w przeszłość. Szare kępy to goździki, one niedługo będą miały swój czas. Oj z tym wypielęgnowaniem to bym nie przesadzała bo chwasty się strasznie panoszą a w taką suszę ciężko plewić . Dziękuję i wzajemnie, pozdrawiam .

Wandziu moje irysy to już przekwitają powoli ale mam na prawdę malusie kępki. Powoli powiększam swój zbiór bo warte są miejsca w ogrodzie .

Pierwszy wielkokwiatowy , zeszłoroczny Guernsey Cream .

Obrazek

Basiu kończy się czas tulipanów ale na scenę wkroczą inne cebulki. rzeczywiście tegoroczne kwitnienie cebulek było dość krótkie przez te temperatury . Powojnik, który pokazałam wcześniej to Polish Spirit, mój pierwszy powojnik. Rośnie u mnie od 2015 roku.

Soniu trochę zmartwiłaś mnie tym klonem ale może po prostu trafiłaś na chorowity egzemplarz ;:131 ?? Bardzo mi się podoba i mimo wszystko kupię, tylko czekam na fajną sadzonkę. W przyszłym tygodniu będę w kilku szkółkach to na pewno coś kupię. Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Małgosiu tulipany niestety kończą ale warto było sadzić je w takiej ilości. Do Coli bardzo się przyzwyczaiłam i nie wyobrażam sobie żeby miało jej nie być. Kochana jest. Ostatnio zabraliśmy ją na działkę do teściów i mogła bawić się ze starszą koleżanką swojej rasy ależ były zadowolone. Nad murkiem oporowym skarpy ciągle się zastanawiamy ale to na pewno inwestycja na kolejne lata bo tego roku nie będziemy ich zmieniać. Pozdrawiam .

Asiu witaj :wit .

Obrazek

Natalio akurat irysków mam bardzo mało. W zasadzie pokazałam już wszystkie :;230 . Tych wysokich też mam tylko kilka. Urzekły mnie te miniaturowe i powoli będę powiększała zbiór.

Sylwio szkoda Grahama ale takie życie. Trzymam kciuki za Twojego Jude bo to piękna odmiana. Irysków mam bardzo mało ale od tego roku zaczynam ich zbiór, już zamówiłam kilka odmian i będą kolejne. Pozdrawiam.

Obrazek

Agnieszko tulipany niestety już przekwitają ale faktycznie cieszyły oczy. Iryski są bardzo ładne i warto je mieć. Co prawda mam ich tylko kilka ale na pewno nie poprzestanę tylko na nich. Już zamówiłam kilka odmian i czekam na przesyłkę. Ciemnofioletowe niestety NN . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Green Halo

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego weekendu życzę .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Piękne czosnki Ewelinko. ;:167 Moje mam już kilka lat u siebie i w tym roku pierwszy raz mają bardzo liche kwitnienie. Nie wiem czy nie powinnam wykopać później cebul ;:131 i zmienić im miejscówkę na przyszły sezon?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”