Sukulenty w domowej mini szklarni
Sukulenty w domowej mini szklarni
Drodzy forumowicze,
Zakupiłam ostatnio w Ikei mini szklarnię do postawienia na parapecie z myślą, by umieścić w niej moje sukulenty. Szklarnię chce postawić na oknie południowym. Temperatura w domu to ok. 25 stopni, w szklarni zaś ok. 40 stopni.
Czy hodowanie w niej sukulentów będzie dobrym pomysłem? Będę wdzięczna za porady!
Ps. Poglądowe zdjęcie szklarni wzięte z sieci:
https://1.bp.blogspot.com/-JP1mx3eDSxE/ ... M_8343.JPG
Zakupiłam ostatnio w Ikei mini szklarnię do postawienia na parapecie z myślą, by umieścić w niej moje sukulenty. Szklarnię chce postawić na oknie południowym. Temperatura w domu to ok. 25 stopni, w szklarni zaś ok. 40 stopni.
Czy hodowanie w niej sukulentów będzie dobrym pomysłem? Będę wdzięczna za porady!
Ps. Poglądowe zdjęcie szklarni wzięte z sieci:
https://1.bp.blogspot.com/-JP1mx3eDSxE/ ... M_8343.JPG
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty w domowej mini szklarni
Nie widzę za bardzo sensu użycia takiej szklarni w domu. Ona tylko dodatkowo ograniczy ilość światła, jakie dociera do roślin. Zwiększenie temperatury także nie jest korzystne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak przedmówca, nie będzie to dobrym pomysłem, taka szklarenka po prostu się nie nadaje do uprawy kaktusów i sukulentów w pomieszczeniu, chyba że na otwartej przestrzeni, taras balkon, ale i tak wtedy trzeba zapewnić dodatkową wentylację, żeby rośliny się nie ugotowały. Niepotrzebnie wywaliłaś kasę, trzeba było zadać pytanie przed kupnem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Cóż, mój błąd, rzeczywiście mogłam zapytać wcześniej. Najwyżej zacznę w niej hodować zioła
Dziękuje za pomoc.
Dziękuje za pomoc.
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja myślałam o takiej szklarence ale jako o zimowisku dla kaktusów. To co niektórzy budują sami na parapetach, żeby odizolować rośliny od ogrzewanego pokoju. Nie wiem czy to dobry pomysł. Nie dużo też ich tam wejdzie.