Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Post »

Witam się w pierwszy deszczowy dzień od dłuuugiego czasu :)

--julian-- faktycznie szybko zrobiło się bardzo ciepło i rośliny zgłupiały :roll: koperki nie chcą wykiełkować, bo może im za ciepło ;:oj

maniolek dokładnie, jedyne co nam brakuje (a w zasadzie brakowało) to deszczu. U mnie po nocy opadów zrobiło się w oczach zielono. Dawno tak się nie cieszyłam z pochmurnej i deszczowej pogody. A teraz to już niech lepiej zrobi się znowu słonecznie ;)

Aguś moje egzotyki mają się dobrze :) Bambus i palma wyglądają ok (zdjęcia poniżej) a bananowiec niestety jeszcze nie wyszedł z ziemi. Jak trochę podkopałam to zauważyłam, że kłącze żywe, tylko pytanie kiedy mu się zachce ruszyć. Jeszcze na początku stycznia miał żywą łodygę i się szykował do wegetacji, ale potem te lutowe i marcowe mrozy go załatwiły. To prawda, że niektóre egzotyki są kapryśne w naszym klimacie a gdzie indziej rosną jak chwasty ;)

Przedstawiam zdjęcia sprzed kilku dni (teraz już zaś się pozmieniało, a ja nie nadążam z relacją:P )

Obrazek

Jagody kamczackie a na nich masa dzikich pszczół :)

Obrazek

Obrazek

Śliwa wiśniowa. Dziś już kwiaty w większości zniknęły. Wszystko co dobre kończy się tak szybko :|

Obrazek

Jeszcze trochę i się zacznie ;) moje ulubione lilaki

Obrazek

Hortensja ogrodowa. W tym roku nic jej nie okrywałam i widać, że przetrwała zimę. Obym wreszcie doczekała na niej kwiatów.

Obrazek

Aktinidia pstrolistna

Obrazek

Bambus ma się wspaniale, choć jeszcze nie zaczął wegetacji :)

Obrazek

Cytryniec chiński. Pąki kwiatowe są obecne. Także kolejny rok żyję nadzieją, że coś z tego będzie.

Obrazek

Grządka lawendowo-różana jeszcze wygląda niemrawo. Na palmie trochę strat po zimie, ale pień jest ok.

Obrazek

Na koniec barwinki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tam gdzie te kamienie oczekuję cierpliwie na bananowca...
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Ogłaszam wszem i wobec, że banan przezimował kolejny sezon :D Mam pierwszy listek na dowód ;:138

Obrazek

Jeszcze parę kwiotków :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Foty wrzucam jak zwykle z kilkudniowym opóźnieniem, bo magnolia i świdośliwa już kończą kwitnienie...
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Juppi, mamusia Beniego kolejny sezon będzie cieszyć oczy ;:138 Widać im dobrze u Ciebie, strasznie podoba mi się bambus, chciałam sobie wysiać, ale coś nie chciał współpracować i od stycznia nic nie pokazał ;:224 Szepnij mi proszę, jaki to jest i skąd go masz?:) Jeśli pamiętasz, oczywiście!
A ja tak bez końca czekałam na owocki na kiwi i w tym roku jest szansa, jak nie złapią przymrozki w maju- piękne kuleczki ma tego roku ;:215 Muszę je tylko ładnie rozpiąć, bo dostały nowe mocne pergole, na razie hodowałam ogromne krzaczory tylko bezowocnie, no to teraz mam nadzieję, zaprezentują swoje atuty ;:209
Martunia gratuluję małego ogrodnika ;:196 ;:138 Bardzo się cieszę razem z Tobą, ja nie chciałam dopytywać, strasznie fajnie, że Was już jest czwórka :uszy
Moje lawendy też się trochę przerzedziły przez taką bezśnieżną zimą, ale zagęszczają się i wszystkie żyją, no prócz jednej jedynej białej, może ona jakaś delikatniejsza, już jej nie ma ;:185
Pięknej, słonecznej wiosny i miłego weekendu majowego życzę Tobie i Małym Ogrodnikom ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Agunia dziękuję za te słowa :) teraz czas zaplanować, gdzie będzie stał plac zabaw :D
U mnie też pąki na aktinidiach. I to zarówno na pstro- jak i ostrolistnych :) oby tylko koty odpuściły i nie właziły na nie tak jak rok temu. Wtedy zbóje złamały mi całkowicie zapylacza i na kwiatach się skończyło grr, miałam tylko kilka garści kiwi na Issai.
Bambusa dostałam od znajomego, który mieszka w Obornikach Śląskich. Ponoć panuje tam mikroklimat. U niego ma ok. 4-5 metrów no i rozrósł się niesamowicie na boki. Do tego stopnia, że zrobił mu się bambusowy lasek :D Porobił sobie w nim ścieżki i oświetlenie ;:215
Jak masz ochotę to mogę spróbować wykopać trochę tego ustrojstwa i ukorzenić ;) Na razie wystawił tylko "kolce" z ziemi, ale pewnie lada dzień ruszy z kopyta ;:oj
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Wyszłam na spacerek po bananowym ogrodzie:

Siewki:

Lwia paszcza

Obrazek

Cynia daliowa

Obrazek

Słonecznik ozdobny Red Sun

Obrazek

Słonecznik ozdobny Vanilla Ice - a przynajmniej mam taką nadzieję, że to to a nie nic innego :P

Obrazek

Mniszkowa łąka

Obrazek

Obrazek

Lagerstroemia indica

Obrazek

Czystek z nasion wysianych w zeszłym sezonie

Obrazek

Mszyce już zaatakowały porzeczki grrr

Obrazek

A taką akcję zauważyłam na tej porzeczce. Hehe ;:oj

Obrazek

Mój jagodowy, leśny zakątek

Obrazek

Kwitnąca czernica

Obrazek

Borówka amerykańska

Obrazek

Obrazek

Truskawka powtarzająca

Obrazek

Poziomka

Obrazek

na koniec kwiotki :D

Bakopa

Obrazek

Koci narkotyk

Obrazek

Kalina - świetnie się sprawdza na żywopłot :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heliotrop - pięknie pachnie

Obrazek

Dziś u mnie kanaryjska pogoda (nie licząc deszczu) tylko jak na razie brak kanaryjskiej flory ;:oj ;:3 ;:3 ;:3
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Marta
donoszę Ci że według Twoich rad moja figa w gruncie przezimowała.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Magda super :) ;:138 Czekam w takim razie na relację z tego sezonu :)
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że masz kilka ciekawych okazów - życzę dalszych nasadzeń :) Najbardziej delikatne z tego co masz to chyba Lagerstroemia indica i szorstkowiec. Jak je zimujesz? Masz jakieś pasywne osłony (słoma, planedka itp?) czy może używasz "prądu" ? :) Ja w twoim ogrodzie widziałbym na testy Albicje i Paulownie - skoro Lager. ci rośnie to te też powinny dać radę... Ukoronowaniem zakupów może być np Magnolia Grandiflora Edith Bogue lub BBB :)
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Figa powoli rozwija listki.

Obrazek
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Slimi dzięki za pomysły na nowe egzotyki. Nad Paulownią już się zastanawiałam, jedyny problem to już brak dobrze osłoniętego miejsca. Lager ładnie przezimowała a miałam jeszcze drugą, która rosła zaraz obok i ta nie dała rady, ale była jednak trochę młodszym okazem. Jeszcze daję jej szansę, bo może ruszy z korzenia.
Co do zimowania to szorstkowiec miał jedynie zimową agrowłókninę i był okopczykowany. Tylko, że ma miejscówkę zaraz koło dziękuję kanalizacyjnej :P więc zimą grunt tam na pewno cieplejszy. A Lager przetrwała beż żadnego okrycia zimowego. Rośnie pod ścianą od strony zachodniej :)

Magda super, że figa ładnie rośnie. Obyś doczekała dorodnego okazu na koniec sezonu. Następne zimy już będzie jej łatwiej przetrwać ;)

Wrzucam parę fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ketmie pięknie wypuściły listki :D

Obrazek

Obrazek

Wszystko w bambusie... Aronia zarośnięta..

Obrazek

Katalpa

Obrazek

Poncyria

Obrazek

Winorośle mocno przycięte miały trochę opóźniony start

Obrazek

Hortensje bukietowe. Sprawiłam im podpory, żeby się zaś nie pokładały. Teraz widzę, że za niskie te podpory.

Obrazek

Ogrom pąków kwiatowych na aktinidii ostrolistnej ;]

Obrazek

W tym roku dzięki wysokiej temperaturze szybszy start bananów :) Może będzie rekord na koniec sezonu :D

Obrazek

Niestety ostatnio burza z gradem załatwiła mi część kwiatów i roślin. Oby już taka się tu nie pojawiła ;:3
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Marto piękny jest twój ogród. Przez przypadek zadałem ci pytania w wątku o uprawie bananowców, a miałem w twoim.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Senior pisze:Marta mam pytania - zimujesz tylko bananowiec musa basjoo czy jeszcze jakiś? Jak nazywa się palma którą zimujesz w gruncie?
I trzecie pytanie czy okrywasz na zimę trifoliatę i czy ci już kwitła? Trochę dużo tych pytań :oops:
Tylko basjoo :) Palma to szorstkowiec fortunego. Trifoliaty nie okrywam. Mam ją dopiero 2 lata i jak na razie nie miała kwiatów. Ale to była bardzo słabo ukorzeniona i malutka sadzonka jak ją wsadzałam. A Ty masz trifoliatę?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Ja mam Poncirus Trifoliata i Flying Dragon, w przyszłym roku zakwitną w kwietniu na pewno, jeżeli nie powtórzą kwitnienia jesienią. Oczywiście zimują w gruncie i są zabezpieczane.
Planuję posadzić bananowca, lecz waham się jaką odmianę kupić. Mam też figę i kiwi, posadzę jeszcze palmę.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Marto Ale cudowny jest ten Bambus ;:138 Marzy mi się taki wysoki, ale wiesz tak 'od razu-bez czekania' ;:306 :;230 Fajnie, że takie egzotyki udają się też w Polsce :D Bananowiec fajnie się rozrósł, szkoda, że nie owocuje w naszym klimacie ;:174
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Bardzo mi się przydało zdjęcie lwich paszczy, no i już wiem, ze jednak mi nie skiełkowały ;:224 No trudno, może za rok, ze świeżych nasion będzie lepszy efekt :)
Wow, Beni senior bardzo szybko się pozbierał w tym roku ;:215
Widziałam gdzieś sadzonki oliwki. Pewnie miałaby szansę tylko w wielkiej donicy i wciągana zimą do domu, ale bardzo mi się podobają i ciekawe, jak sobie radzą u nas w takiej uprawie. A może już je masz?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”