Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym
Re: Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym
Marta
donoszę Ci że według Twoich rad moja figa w gruncie przezimowała.
donoszę Ci że według Twoich rad moja figa w gruncie przezimowała.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magda super Czekam w takim razie na relację z tego sezonu
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że masz kilka ciekawych okazów - życzę dalszych nasadzeń Najbardziej delikatne z tego co masz to chyba Lagerstroemia indica i szorstkowiec. Jak je zimujesz? Masz jakieś pasywne osłony (słoma, planedka itp?) czy może używasz "prądu" ? Ja w twoim ogrodzie widziałbym na testy Albicje i Paulownie - skoro Lager. ci rośnie to te też powinny dać radę... Ukoronowaniem zakupów może być np Magnolia Grandiflora Edith Bogue lub BBB
- MartisM
Slimi dzięki za pomysły na nowe egzotyki. Nad Paulownią już się zastanawiałam, jedyny problem to już brak dobrze osłoniętego miejsca. Lager ładnie przezimowała a miałam jeszcze drugą, która rosła zaraz obok i ta nie dała rady, ale była jednak trochę młodszym okazem. Jeszcze daję jej szansę, bo może ruszy z korzenia.
Co do zimowania to szorstkowiec miał jedynie zimową agrowłókninę i był okopczykowany. Tylko, że ma miejscówkę zaraz koło dziękuję kanalizacyjnej :P więc zimą grunt tam na pewno cieplejszy. A Lager przetrwała beż żadnego okrycia zimowego. Rośnie pod ścianą od strony zachodniej
Magda super, że figa ładnie rośnie. Obyś doczekała dorodnego okazu na koniec sezonu. Następne zimy już będzie jej łatwiej przetrwać ;)
Wrzucam parę fotek:
Ketmie pięknie wypuściły listki
Wszystko w bambusie... Aronia zarośnięta..
Katalpa
Poncyria
Winorośle mocno przycięte miały trochę opóźniony start
Hortensje bukietowe. Sprawiłam im podpory, żeby się zaś nie pokładały. Teraz widzę, że za niskie te podpory.
Ogrom pąków kwiatowych na aktinidii ostrolistnej ;]
W tym roku dzięki wysokiej temperaturze szybszy start bananów Może będzie rekord na koniec sezonu
Niestety ostatnio burza z gradem załatwiła mi część kwiatów i roślin. Oby już taka się tu nie pojawiła
Co do zimowania to szorstkowiec miał jedynie zimową agrowłókninę i był okopczykowany. Tylko, że ma miejscówkę zaraz koło dziękuję kanalizacyjnej :P więc zimą grunt tam na pewno cieplejszy. A Lager przetrwała beż żadnego okrycia zimowego. Rośnie pod ścianą od strony zachodniej
Magda super, że figa ładnie rośnie. Obyś doczekała dorodnego okazu na koniec sezonu. Następne zimy już będzie jej łatwiej przetrwać ;)
Wrzucam parę fotek:
Ketmie pięknie wypuściły listki
Wszystko w bambusie... Aronia zarośnięta..
Katalpa
Poncyria
Winorośle mocno przycięte miały trochę opóźniony start
Hortensje bukietowe. Sprawiłam im podpory, żeby się zaś nie pokładały. Teraz widzę, że za niskie te podpory.
Ogrom pąków kwiatowych na aktinidii ostrolistnej ;]
W tym roku dzięki wysokiej temperaturze szybszy start bananów Może będzie rekord na koniec sezonu
Niestety ostatnio burza z gradem załatwiła mi część kwiatów i roślin. Oby już taka się tu nie pojawiła
Pozdrawiam Marta
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Marto piękny jest twój ogród. Przez przypadek zadałem ci pytania w wątku o uprawie bananowców, a miałem w twoim.
- MartisM
Tylko basjoo Palma to szorstkowiec fortunego. Trifoliaty nie okrywam. Mam ją dopiero 2 lata i jak na razie nie miała kwiatów. Ale to była bardzo słabo ukorzeniona i malutka sadzonka jak ją wsadzałam. A Ty masz trifoliatę?Senior pisze:Marta mam pytania - zimujesz tylko bananowiec musa basjoo czy jeszcze jakiś? Jak nazywa się palma którą zimujesz w gruncie?
I trzecie pytanie czy okrywasz na zimę trifoliatę i czy ci już kwitła? Trochę dużo tych pytań
Pozdrawiam Marta
- Senior
Ja mam Poncirus Trifoliata i Flying Dragon, w przyszłym roku zakwitną w kwietniu na pewno, jeżeli nie powtórzą kwitnienia jesienią. Oczywiście zimują w gruncie i są zabezpieczane.
Planuję posadzić bananowca, lecz waham się jaką odmianę kupić. Mam też figę i kiwi, posadzę jeszcze palmę.
Planuję posadzić bananowca, lecz waham się jaką odmianę kupić. Mam też figę i kiwi, posadzę jeszcze palmę.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Marto Ale cudowny jest ten Bambus Marzy mi się taki wysoki, ale wiesz tak 'od razu-bez czekania' Fajnie, że takie egzotyki udają się też w Polsce Bananowiec fajnie się rozrósł, szkoda, że nie owocuje w naszym klimacie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Bardzo mi się przydało zdjęcie lwich paszczy, no i już wiem, ze jednak mi nie skiełkowały No trudno, może za rok, ze świeżych nasion będzie lepszy efekt
Wow, Beni senior bardzo szybko się pozbierał w tym roku
Widziałam gdzieś sadzonki oliwki. Pewnie miałaby szansę tylko w wielkiej donicy i wciągana zimą do domu, ale bardzo mi się podobają i ciekawe, jak sobie radzą u nas w takiej uprawie. A może już je masz?
Wow, Beni senior bardzo szybko się pozbierał w tym roku
Widziałam gdzieś sadzonki oliwki. Pewnie miałaby szansę tylko w wielkiej donicy i wciągana zimą do domu, ale bardzo mi się podobają i ciekawe, jak sobie radzą u nas w takiej uprawie. A może już je masz?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- MartisM
Dzień dobry!
Józek powodzenia w uprawie poncyrii. Na jaką palmę się zdecydowałeś? Ja jeszcze myślę o tej fidze, bo widzę, że sporej ilości osób się udaje ją u nas zimować.
--julian-- bambus rośnie w takim tempie, że długo byś nie musiał czekać na wysoką roślinę. Zresztą widać to po poniższych zdjęciach jakie to jest tempo A bananowiec może zakwitnąć w naszym klimacie jeśli się go przezimuje w pomieszczeniu. Widziałam już na forum, że to się udawało. Ja celuję, żeby zakwitł po zimowaniu w gruncie
Agunia nie mam jeszcze drzewka oliwnego. Bardzo mi się podoba i marzy, ale faktycznie trzeba je zimować w chłodnym pomieszczeniu. Niestety ja takiego nie mam lwia paszcza z mojego doświadczenia najlepiej skiełkowała siana wprost do gruntu. Nasiona też nie były najświeższe. Teraz mam w tamtym miejscu pełno samosiejek.
Rabata hortensjowa
Będą wreszcie kwiaty
Pierwszy kwitnący powojnik w tym roku
Mój ulubiony rodek - rośnie tak pięknie w pełnym słońcu
Wdzięczna roślinka pochodząca z Nowej Zelandii
Miskant gigantus - dorośnie do 4 metrów? Dobrze by było
Będą i peruki ;]
Wdzięczna krzewuszka
Oto potwierdzenie szybkiego przyrostu bambusa. To te same pędy z poprzedniego wpisu.
Będziemy się zajadać świdośliwą
Cukinie
Kolendra. Reszta upraw zniszczona przez gradobicie i to dwa razy
Rabata z kiwi i kocimiętką
Będzie kiwi na pstrolistnej aktinidii. Ciekawe czy się różni smakiem od ostrolistnej
Moje jagody
Borówka amerykańska
Brusznica
Kamczatka
Na koniec moje małe Kanary
Józek powodzenia w uprawie poncyrii. Na jaką palmę się zdecydowałeś? Ja jeszcze myślę o tej fidze, bo widzę, że sporej ilości osób się udaje ją u nas zimować.
--julian-- bambus rośnie w takim tempie, że długo byś nie musiał czekać na wysoką roślinę. Zresztą widać to po poniższych zdjęciach jakie to jest tempo A bananowiec może zakwitnąć w naszym klimacie jeśli się go przezimuje w pomieszczeniu. Widziałam już na forum, że to się udawało. Ja celuję, żeby zakwitł po zimowaniu w gruncie
Agunia nie mam jeszcze drzewka oliwnego. Bardzo mi się podoba i marzy, ale faktycznie trzeba je zimować w chłodnym pomieszczeniu. Niestety ja takiego nie mam lwia paszcza z mojego doświadczenia najlepiej skiełkowała siana wprost do gruntu. Nasiona też nie były najświeższe. Teraz mam w tamtym miejscu pełno samosiejek.
Rabata hortensjowa
Będą wreszcie kwiaty
Pierwszy kwitnący powojnik w tym roku
Mój ulubiony rodek - rośnie tak pięknie w pełnym słońcu
Wdzięczna roślinka pochodząca z Nowej Zelandii
Miskant gigantus - dorośnie do 4 metrów? Dobrze by było
Będą i peruki ;]
Wdzięczna krzewuszka
Oto potwierdzenie szybkiego przyrostu bambusa. To te same pędy z poprzedniego wpisu.
Będziemy się zajadać świdośliwą
Cukinie
Kolendra. Reszta upraw zniszczona przez gradobicie i to dwa razy
Rabata z kiwi i kocimiętką
Będzie kiwi na pstrolistnej aktinidii. Ciekawe czy się różni smakiem od ostrolistnej
Moje jagody
Borówka amerykańska
Brusznica
Kamczatka
Na koniec moje małe Kanary
Pozdrawiam Marta
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Martusia siałam do gruntu te lwie paszcze, potem nawet podlewałam, okryłam, bo wiosna taka sucha była, ale niestety Może im coś u mnie nie pasuje? Nie wiem
Mnie się też podoba taka oliwka, nawet mam chłodne jasne miejsce, ale u mnie schrupią ją przędziorki pewnie
Mam ten miskant, teraz już drugi rok, na razie nie dorósł 2 metrów. Może w tym roku, jak go podkarmię to trochę przyspieszy
Buziaki
Mnie się też podoba taka oliwka, nawet mam chłodne jasne miejsce, ale u mnie schrupią ją przędziorki pewnie
Mam ten miskant, teraz już drugi rok, na razie nie dorósł 2 metrów. Może w tym roku, jak go podkarmię to trochę przyspieszy
Buziaki
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Senior
Też mam 5 tych miskantów, niestety 4 metry to one osiągną jak zakwitną, a zdarza się to bardzo rzadko w naszych warunkach. W tym roku mamy szansę na zakwitnięcie, ponieważ są już jak na tę porę dosyć duże i jeżeli będzie długa i ciepła jesień.
Ja moje poncyrie na zimę będę zabezpieczał. Nie zdecydowałem się jeszcze jaką palmę posadzę.
Ogród cudowny
Ja moje poncyrie na zimę będę zabezpieczał. Nie zdecydowałem się jeszcze jaką palmę posadzę.
Ogród cudowny