Wszystko o pomidorach cz. 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Hiobe
50p
50p
Od: 17 mar 2018, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14

Post »

KaLo - zawsze można na Ciebie liczyć, wielkie dzięki za to. Posadzę w tym roku 50 x 50 cm, tym sposobem wyjdzie mi 4 pomidory
więcej na 9 m2, a to już coś.
Jacki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2018, o 23:37

Post »

Ziemi nie mam zbyt mokrej. Podlewam swoje pomidory co kilka (2-4) dni w zależności od wilgotności gleby i sprawdzam palcem. Częściej chyba nie trzeba bo torf akumuluje bardzo dużo wody. Skład gleby - analize również mam wykonaną poniżej zdjęcie z wynikami. Jeśli chodzi o wietrzenie to mam 2 pary drzwi w foli na zdjęciu poniżej widać. Wiec wietrzenie ok. Choć wczoraj w te upały zamknęły mi sie te małe drzwi i listki ogórków i oberżyny pozawijały się do góry ale pomidorów na szczęście nie.

Tak więc co z tymi moimi krzaczkami. Wiecie czego im brakuje?

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Oprócz magnezu to wszystkiego a najbardziej potasu, który jest dla pomidorów najważniejszy. Odczyn gleby jest na dolnym dopuszczalnym poziomie.
Aby rosły zdrowo to zawartość pierwiastków powinna być na poziomie:

Azot (N-NO3): 50-120 mg/dm3
Fosfor: 60-80 mg/dm3
Potas: 200-250 mg/dm3
Magnez: 60-70 mg/dm3
Wapń: 1000-1500 mg/dm3

Liczby te dotyczą czystego składnika więc w przeliczeniu na postać tlenkową, taką jaka jest podawana na opakowaniach nawozów:

Azot: 50-120mg/dm3
Fosfor: 138-184 mg/dm3
Potas: 240-300 mg/dm3
Magnez: 100-116 mg/dm3
Wapń: 1400-2100 mg/dm3

Wyniki analizy w przeliczeniu na postać tlenkową:

Azot: 40mg/dm3 brak 10-80 mg
Fosfor: 53 mg/dm3 brak 86-131 mg
Potas: 7,2 mg/dm3 brak całość
Magnez: 114 mg/dm3 brak 0 mg
Wapń: 1386 mg/dm3 brak 0-714 mg

Aby w prosty sposób uzupełnić braki proponuję użyć nawozu Kristalon "pomarańczowy" o składzie 6-12-36+3. Po równomiernym rozsypaniu 150 g /m2 (najlepiej podzielić na 3 dawki po 50 g i nawieźć w odstępach kilku dni) , wymieszać na głębokość 10-15 cm i obficie podlać. Zostaną dostarczone brakujące składniki:
Azot- 45 mg
Fosfor- 90 mg
Potas- 270 mg
Dodatkowo jako bonus dojdzie 22 mg Magnezu ale to nie przeszkadza . Nawóz ten zawiera również wszystkie potrzebne mikroelementy. Aby ilość nawozów utrzymać na tym poziomie po 2-3 tygodniach od ostatniej dawki proponuję zacząć fertygację tym samym nawozem . O fertygacji można przeczytać na naszym forum. Na jesieni będzie potrzeba wapnowania do pH 6-6,5 .
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BobejGS pisze:
inga_beta pisze:W doniczkach.
Zasilam obornikiem i pokrzywami. Przejść na nawozy sztuczne? A może tylko woda?

W doniczkach i już zasilasz? Chyba że to już docelowe donice. Przejdź na razie na samą wodę.
Tak bo już kwitną a nawet niektóre zawiazały owoce. Na razie to jeszcze doniczki nieduże, dobre do przenoszenia.
Zrobię im na razie przerwę w zasilaniu.
Jacki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękować bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź ;:oj ;:oj ;:oj . Nawet się nie spodziewałem że poświęcicie mi tyle czasu :) . Nawóz Kristalon "pomarańczowy" już zamówiłem na allegro bo u mnie niestety nie było go w żadnym sklepie. I zrobię tak jak pisałeś 3 razy nawiozę dawką po 50 gramów/m2. Na razie podlałem pomidorki floravitem do pomidorów - połową zalecanej dawki - żeby już miały co jeść przez te kilka dni.
Serdecznie pozdrawiam :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poświęciłem trochę czasu żebyś skumał o co chodzi i już więcej nie zawracał d... :lol: .
Bonus:
Tabelka do przeliczania wte i wewte i wykres przyswajalności pierwiastków w zależności od pH.

Obrazek Obrazek

pH możesz podnieść stosując popiół drzewny ale trzeba to robić małymi krokami bo jest b. alkaliczny (zawiera dużo węglanu potasu). Potrzebny też będzie kwasomierz glebowy Helliga do oceny postępów odkwaszania.
Jacki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Widzę że do uprawy pomidorków trochę w głowie trzeba mieć. :) Nie sądziłem, że to aż tak skomplikowane. No ale jak złapałem bakcyla to już nie odpuszczę :):) Kwasomierz Heliga posiadam już :).
PS.
A ten popiół lepszy będzie z drzew liściastych czy z węgla drzewnego czy znaczenia to nie ma? Popiołem to podsypywać równomiernie mogę już teraz w trakcie wzrostu roślin? Czy dopiero na jesień?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Weź ten popiół wyrzuć.

Właśnie o to chodzi, że im więcej się kombinuje tym gorzej. Tym popiołem możesz więcej zaszkodzić niż pomóc.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Popiół jest bardzo dobry do pomidorów, tylko nie wiadrami :D . Ja stosuję 1 garść na sadzonkę, odmianom podłużnym dokładam czasem jeszcze 1, a wiadro popiołu wystarcza mi na sezon. Zdecydowanie trzeba najpierw trochę poczytać a potem działać.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Popieram Błażeja w kwestii popiołu. Jak ktoś nie ma znajomości swojej gleby i w ogóle nawożenia niech się na to nie zabiera.

Naprawdę więcej szkody niż pożytku, zważywszy,że pomidory wolą glebę o lekko kwaśnym odczynie.

Po za tym często dochodzi do czegoś takiego jak powstawanie nieprzyswajalnych form pierwiastków,
szczególnie fosforu. Interesował mnie ten temat szczególnie z uwagi na winorośle
i w efekcie doczytałam, że naprawdę tylko kłopoty z tego mogą być, choć i korzyści również.

Najlepszy jest dobry, wieloskładnikowy nawóz, bo nie przeginamy z żadnym pierwiastkiem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu jeszcze raz przeczytaj co napisałem o popiele i o kontrolowaniu procesu podnoszenia pH. Poza tym kolega zrobił analizę i wyszło 5,6 więc wg wykresu fosfor jest pobierany marnie. Wapnowanie odpada bo pomidory źle reagują na świeże wapnowanie.Zaproponowałem odkwaszanie popiołem bo zawiera potas, którego brakuje.Jak pH osiągnie wartość 6,0-6,5 to będzie super. Do tego potrzebny Hellig.
zdzckswe1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2018, o 11:19

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek witam chcialbym zapytac jak oceniacie pomidorki jestem na razie poczatkujacy jak na razie pomidorki podlewane woda tylko mam zamiar zrobic z pokrzyw nawoz i zrobic podporki z gory Dzięki za rady pozdrawiam

Proszę o poprawną i staranną pisownię, zdania zaczynamy z dużej litery oraz używamy interpunkcji i wszystkich polskich liter/mod.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Jestem dzisiaj po mierzeniu pH płynem Helliga, na skali wyszło 8+, jest jakiś sposób zbić do 6? Pomidory do gruntu za jakieś 2-3 tygodnie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”