Wszyscy mają ogród - mam i ja!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszyscy mają ogród - mam i ja!

Post »

Anetko co tak u Ciebie słychać? Jak tam wiosna ;:3
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2018, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej :wit
ogromny teren - wszystkie twoje marzenia i zechcianki mogą zostać zrealizowane - a ja 3 razy dzisiaj odkładam hortensje bo obecnie nie mam miejsca na tak dużą roślinę
p.s. one nie zginą ci na tak dużym terenie a jak rozrosną to pięknie wyglądają - a kolory- różnorodne , nic tylko brać- obecnie jest ogromny wybór ;:65
powodzenia w realizacji planów i zazdroszczę tego rzędu lawendy- ja tez koniecznie muszę ją sobie gdzieś zaplanować bo nie dość że ładnie wygląda to jeszcze jak pachnie.....
Gosia
Awatar użytkownika
kaktusowe
50p
50p
Od: 26 lut 2016, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to wiosną, masa roboty! ale już czekałam na słoneczną pogodę, chodziłam, zaglądałam czy już coś puszcza, rośnie, zieleni się. No i jak teraz ruszyło to nie wiem w co ręce włożyć :wink: róże ścięte, lawenda też, żywopłot skrócony na maxa (na jesień nie będzie śladu) ale martwię wrzosami, zrobiły się takie brązowe i nie wiem czy je zostawić czy już wykopywać? Posadziłam 90 cebulek mieczyków, kilkanaście odmian liliowców, pelargonie i surfinie już w skrzynkach, dokupiłam borówki amerykańskie, jagodę kamczacką, maliny i agrest, a dzisiaj wyciągnęłam oleandry i datury. Wiosna pełną parą! Jutro pocykam focie żeby było co oglądać :)
A jak u Ciebie Ania?
Gosia hortensji mam aktualnie 5 odmian, są jeszcze malutkie ale już cieszą oko jak kwitną. A lawendę polecam bardzo, z mojego rzędu zrobiło się już kółko bo ciągle mi jej za mało :wink:
Na końcu zawsze jest dobrze, jeśli nie jest to znaczy że to jeszcze nie koniec
Wiejskie życie u Anetki
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko dnia brakuje by się z wszystkim obrobić :wink: Jak było zimno to nic się nie robiło a teraz od rana do wieczora i nawet nie wiem kiedy zasypiam w trakcie oglądania filmu.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Anetko czekamy na fotorelację, bo z opowieści widać, że się dzieje u Ciebie :)
Awatar użytkownika
kaktusowe
50p
50p

Post »

Troja, mam to samo. Zasypiam zanim wejdę do łóżka. A w futrynach do pokoju z TV mam już pajęczyny, nie ma czasu tam zaglądać :wink: Chciałam wczoraj porobić zdjęcia, ale cały dzień padało, dzisiaj też niebo zachmurzone, więc zdjęcia wstrzymane :wink: z deszczu się cieszę, bo 1,5h ziemniaków posadziliśmy, łąkę dla koni posialiśmy, posadziłam 25 sadzonek malin, a dla nich idealne warunki.
Wiejskie życie u Anetki
Awatar użytkownika
kaktusowe
50p
50p

Post »

Udało się! Wyszło słoneczko i są zdjęcia!
Kwitnie już większość hiacyntów, tulipanów, żonkilów i innych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało nam się postawić płot, czekamy jeszcze na wykończenie, czyli opaskę z kostki na równo z drogą
Obrazek

a tak było w trakcie
Obrazek

Korzystając z pięknej pogody odnowiłam psu budę. Dach miał dwuspadowy, a on bardzo lubi na wysokościach siedzieć, więc zmieniliśmy mu na płaski ze sztuczną murawą :D
Obrazek

Bez lada chwila będzie pięknie pachniał
Obrazek

Przed sezonem postawiłam zrobić domek dla murarek,
Obrazek

Obrazek

W moim zielniku robi się zielono. Tylko rozmaryn nie przetrwał zimy, ale nowy już rośnie
Obrazek

Pod starą jabłonią posadziłam bratki, gansipampki (stokrotki) i tulipanki
Obrazek

Żywopłot skróciłam maksymalnie, rośnie jak szalony i praktycznie raz w miesiącu trzeba było go skracać. Mam nadzieje, że teraz trochę przystopuje :)
Obrazek

Szałwia już też ruszyła, muszę ją poprzerywać bo jest zdecydowanie za gęsto

Obrazek

Moje wrzosy ;:145 oby jeszcze odbiły
Obrazek

I magnolia
Obrazek

Idę dalej plewić bo po deszczu wszystko ruszyło
Wiejskie życie u Anetki
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Anetka no pięknie, efekty pracy niesamowite :) domek dla murarek pierwsza klasa ;:333 a jak same murarki ? pokazały już się ? u mnie latają jak szalone :) życzę siły do plewienia :) no ale efekty po są piękne, kwiatki się na pewno odwdzięczą :)
Awatar użytkownika
kaktusowe
50p
50p

Post »

Dzięki Mariusz :) murarki latają jak szalone. Martwię się czy im rurek wystarczy bo już większość zamurowana ;:202

Obrazek

I mam zagwozdkę. Chciałabym pod płotem, w miejscu gdzie caluśki dzień jest słońce, zrobić jakąś kwitnącą rabatę. Mam tam posadzone floksy, szałwię i inne niskie roślinki, ale jakoś tak ich nie widać z daleka, a ja chciałabym żeby to miejsce przykuwało uwagę. I tak szukam, czytam, myślę i dumam ;:3

Obrazek
Wiejskie życie u Anetki
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetko, pięknieje u Ciebie, widać, że wiosna już się rozgościła :) Murarki to bardzo pracowite bzyczki, u nas jedna znalazła sobie dziurę w naszej kuchni przy oknie (wewnątrz mieszkania ;:oj ) i też zabudowuje ją uparcie. Aż się boję myśleć, co będzie, jak coś się "wykluje", ale przecież nie zrezygnuję z wietrzenia kuchni, a osiatkować tego okna nie mogę, bo mi koty z siatki zrobią przysłowiową jesień :wink:
Co do rabaty, skoro ma być widać, to może róże i lawendy? Na pewno będą efektownym uzupełnieniem tego, co już masz. Można też dla przełamania iglaków posadzić jakieś mniejsze kwitnące krzewy - berberys, lilak Palibin, jakiś żylistek, jaśmin, hibiskus, budleja? Takie, które można bez obaw ciąć, wtedy nie zarosną Ci rabaty, a każdy będzie miał swoje 5 minut. Choć jak iglaki się rozbujają, to może być ciasno... Nie wiem, jak duża powierzchniowo jest ta rabata, bo perspektywa zmienia wyczucie odległości.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
kaktusowe
50p
50p

Post »

Też myślałam o różach, ale kurcze, tam jest tak sucho, że szok. Powierzchni mam 25m długiej, 5m szerokiej. Dzisiaj mi przeszło przez myśl że może szałwia, ale co do tego? obawiam się, że róże nie wytrzymają w takich warunkach.
Murarkami się absolutnie nie martw, to spokojne pszczółki, nie mają żądła, nie zrobią krzywdy :)
a propos siatki na oknach, myśmy sobie wstawili, jak dobrze pamiętam, siatkę z włókna węglowego. Super się trzyma, koty nie mają szans i wietrzyć można :)
Wiejskie życie u Anetki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”