Rośliny Arkadiusa cz.3
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny Arkadiusa cz.3
Jak zawsze jest na co popatrzeć.
Kwiaty falka mają piękne ciapki.
Kwiaty falka mają piękne ciapki.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Falenopsis rzeczywiście cudny. Może wymierz wodę w konewce i podlej swoją fatsję taką ilością wody aby woda nie wyciekała jej przez dziurki, następnie zaznacz czymś na konewce np niezmywalnym markerem jaką ilością wody podlałeś żeby wiedzieli, że taką ilością wody mają podlać.
Arku, zawsze u Ciebie widziałam rośliny. Dziś zobaczyłam również dom pełen roślin Bosko!
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Jaki piękny ten storczyk gratuluję oryginalnego zakupu, pozostałych zresztą też
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo - Grażynko - Olu - Joasiu - Maćku - Janeczko - Natalko
Witam Was Wszystkich i cieszę się,że znów mnie odwiedziliście i po swoich odwiedzinach pozostawiliście ślad w postaci przemiłych w treści postów za co bardzo a bardzo Wam dziękuję Szczególnie serdecznie Witam mojego nowego Gościa Ewę-Teeger
Zapraszam ponownie do moich wątków i serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
Adenium kupione w necie jest już u mnie przeszło rok i chyba dobrze mu u mnie bo jego czuprynka z liści znacznie mu urosła z czego bardzo się cieszę-oby nadal tak się rozwijała jak do tej pory
Tak wyglądała jeszcze przeszło rok temu:
Tak wygląda dziś:
Kliwia,którą mam od sierpnia ub.r.co prawda nie zakwitła po raz drugi-a szkoda ale nie chcąc być gorszą od adenium wydała potomstwo:
Tu już po rozsadzeniu:
W trakcie kwitnienia po dwóch miesiącach w ubiegłym roku-zdjęcie zrobione ad hoc na wakacjach po przywiezieniu na kwaterę:
Bonsai Fikus Retusa tuż po przesadzeniu tydzień temu przed przystrzyżeniem czuprynki.Doniczka być może już dla niego trochę za mała?
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
Witam Was Wszystkich i cieszę się,że znów mnie odwiedziliście i po swoich odwiedzinach pozostawiliście ślad w postaci przemiłych w treści postów za co bardzo a bardzo Wam dziękuję Szczególnie serdecznie Witam mojego nowego Gościa Ewę-Teeger
Zapraszam ponownie do moich wątków i serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
Adenium kupione w necie jest już u mnie przeszło rok i chyba dobrze mu u mnie bo jego czuprynka z liści znacznie mu urosła z czego bardzo się cieszę-oby nadal tak się rozwijała jak do tej pory
Tak wyglądała jeszcze przeszło rok temu:
Tak wygląda dziś:
Kliwia,którą mam od sierpnia ub.r.co prawda nie zakwitła po raz drugi-a szkoda ale nie chcąc być gorszą od adenium wydała potomstwo:
Tu już po rozsadzeniu:
W trakcie kwitnienia po dwóch miesiącach w ubiegłym roku-zdjęcie zrobione ad hoc na wakacjach po przywiezieniu na kwaterę:
Bonsai Fikus Retusa tuż po przesadzeniu tydzień temu przed przystrzyżeniem czuprynki.Doniczka być może już dla niego trochę za mała?
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Ależ pięknie się zielenią wszystkie roślinki. Każda jedna w świetnej formie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
I super zdjęcia!
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Adenium faktycznie pięknie przyrosło przez ten rok.
Mi zawsze Bonsai się podobają a doniczka wydaje mi się ok. Przynajmniej jak dla mnie to ładnie się prezentuje
Mi zawsze Bonsai się podobają a doniczka wydaje mi się ok. Przynajmniej jak dla mnie to ładnie się prezentuje
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Arku widzę, że u Ciebie też bonzai gości bardzo elegancko wygląda. Kliwia ładnie rozrośnięta, masz nawet adenium. Ciekawe jakiego koloru kwiatki będą.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Joasiu - Grażynko - Marteczko - Kasiu
Witam dziękując za kolejne odwiedziny w moim wątku i za przemiłe i sympatyczne posty
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin moich wątków
Dzisiaj kolejny wiosenny przegląd moich podopiecznych zielonych
Scindapsus złoty - Epipremnum aureum
Bardzo się rozrosły,regularnie muszę je przycinać,wdzięczne w hodowli i jeszcze bardziej dekoracyjne.
Odcieni złota na liściach miałby więcej,gdyby docierało do niego więcej promieni słonecznych ale stoi na półce ze względu na brak miejsca w pobliżu i tak już tylko wschodniego okna.
To już drugi,żal mi było odcinać mu długie pędy i wyrzucać puściłem go więc na żywioł ale,co było do przewidzenia im pęd dalej od okna tym liście mniejsze.
Scidapsus - Epipremnum -być może zaliczyć by go można było do gatunku pstry/pictus bo na pojedynczych liściach widać wzór ale nie jestem tego całkiem pewien?
Trzykrotka pasiasta - Tradescantia zebrina
Bardzo łatwa w hodowli i równie dekoracyjna jak scindapsus.Regularnie podlewana/nie przelewana i nawożona wypuszcza długie,soczysto zielone pędy,które często trzeba skracać.
Jesienią,kiedy część liści jak i pędy zaczynają schnąć wycinam je wszystkie a wybierając najzdrowsze i najsilniejsze pędy ukorzeniam w wodzie.Ukorzeniają się w miarę szybko i wówczas wsadzam je do doniczki z nowym świeżym podłożem i na wiosnę mają już stosunkowo długie pędy.
Na zdjęciach dwie młode trzykrotki już z przyciętymi pędami.
Tak wyglądają pod koniec lata.
Sukulenty - Succulentus
Nazwa wzięła się od łacińskiego słowa succus czyli sok a zatem rośliny soczyste od magazynowania wody.
Kompozycja w misie jest u mnie od stycznia ubiegłego roku a rośliny niewielkich rozmiarów w niej posadzone
urosły tak,że niemal zaczynają z misy wychodzić.Stoją na parapecie okna wschodniego,podlewane i nawożone umiarkowanie stanowią ładną i sympatyczną kompozycję.
Tak wyglądały po przyniesieniu do domu:
Tak wyglądają dzisiaj:
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i zapraszam do kolejnych odwiedzin
Witam dziękując za kolejne odwiedziny w moim wątku i za przemiłe i sympatyczne posty
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin moich wątków
Dzisiaj kolejny wiosenny przegląd moich podopiecznych zielonych
Scindapsus złoty - Epipremnum aureum
Bardzo się rozrosły,regularnie muszę je przycinać,wdzięczne w hodowli i jeszcze bardziej dekoracyjne.
Odcieni złota na liściach miałby więcej,gdyby docierało do niego więcej promieni słonecznych ale stoi na półce ze względu na brak miejsca w pobliżu i tak już tylko wschodniego okna.
To już drugi,żal mi było odcinać mu długie pędy i wyrzucać puściłem go więc na żywioł ale,co było do przewidzenia im pęd dalej od okna tym liście mniejsze.
Scidapsus - Epipremnum -być może zaliczyć by go można było do gatunku pstry/pictus bo na pojedynczych liściach widać wzór ale nie jestem tego całkiem pewien?
Trzykrotka pasiasta - Tradescantia zebrina
Bardzo łatwa w hodowli i równie dekoracyjna jak scindapsus.Regularnie podlewana/nie przelewana i nawożona wypuszcza długie,soczysto zielone pędy,które często trzeba skracać.
Jesienią,kiedy część liści jak i pędy zaczynają schnąć wycinam je wszystkie a wybierając najzdrowsze i najsilniejsze pędy ukorzeniam w wodzie.Ukorzeniają się w miarę szybko i wówczas wsadzam je do doniczki z nowym świeżym podłożem i na wiosnę mają już stosunkowo długie pędy.
Na zdjęciach dwie młode trzykrotki już z przyciętymi pędami.
Tak wyglądają pod koniec lata.
Sukulenty - Succulentus
Nazwa wzięła się od łacińskiego słowa succus czyli sok a zatem rośliny soczyste od magazynowania wody.
Kompozycja w misie jest u mnie od stycznia ubiegłego roku a rośliny niewielkich rozmiarów w niej posadzone
urosły tak,że niemal zaczynają z misy wychodzić.Stoją na parapecie okna wschodniego,podlewane i nawożone umiarkowanie stanowią ładną i sympatyczną kompozycję.
Tak wyglądały po przyniesieniu do domu:
Tak wyglądają dzisiaj:
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i zapraszam do kolejnych odwiedzin
Arcyciekawy wątek i kapitalne zdjęcia. Nie byłam w stanie się oderwać, będę wracać po inspiracje:)
Rośliny ładne i zadbane, jak zwykle u Ciebie i pięknie dekorują pokój .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Muszę wrócić jeszcze raz, coś zdjęć nie widać.