Joasiu -
Grażynko -
Marteczko -
Kasiu
Witam

dziękując za kolejne odwiedziny w moim wątku i za przemiłe i sympatyczne posty

Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin moich wątków
Dzisiaj kolejny wiosenny przegląd moich podopiecznych zielonych
Scindapsus złoty -
Epipremnum aureum
Bardzo się rozrosły,regularnie muszę je przycinać,wdzięczne w hodowli i jeszcze bardziej dekoracyjne.
Odcieni złota na liściach miałby więcej,gdyby docierało do niego więcej promieni słonecznych ale stoi na półce ze względu na brak miejsca w pobliżu i tak już tylko wschodniego okna.
To już drugi,żal mi było odcinać mu długie pędy i wyrzucać puściłem go więc na żywioł ale,co było do przewidzenia im pęd dalej od okna tym liście mniejsze.
Scidapsus -
Epipremnum -być może zaliczyć by go można było do gatunku pstry/pictus bo na pojedynczych liściach widać wzór ale nie jestem tego całkiem pewien?
Trzykrotka pasiasta -
Tradescantia zebrina
Bardzo łatwa w hodowli i równie dekoracyjna jak scindapsus.Regularnie podlewana/nie przelewana i nawożona wypuszcza długie,soczysto zielone pędy,które często trzeba skracać.
Jesienią,kiedy część liści jak i pędy zaczynają schnąć wycinam je wszystkie a wybierając najzdrowsze i najsilniejsze pędy ukorzeniam w wodzie.Ukorzeniają się w miarę szybko i wówczas wsadzam je do doniczki z nowym świeżym podłożem i na wiosnę mają już stosunkowo długie pędy.
Na zdjęciach dwie młode trzykrotki już z przyciętymi pędami.
Tak wyglądają pod koniec lata.
Sukulenty -
Succulentus
Nazwa wzięła się od łacińskiego słowa succus czyli sok a zatem rośliny soczyste od magazynowania wody.
Kompozycja w misie jest u mnie od stycznia ubiegłego roku a rośliny niewielkich rozmiarów w niej posadzone
urosły tak,że niemal zaczynają z misy wychodzić.Stoją na parapecie okna wschodniego,podlewane i nawożone umiarkowanie stanowią ładną i sympatyczną kompozycję.
Tak wyglądały po przyniesieniu do domu:
Tak wyglądają dzisiaj:
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i zapraszam do kolejnych odwiedzin