Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

Post »

Daysy, mam trzy róże Polki, zakupiłam je wiosną 2016r . Jedna rosła praktycznie w cieniu to jest dużo mniejsza
i słabo kwitła , teraz ją przesadziłam , może ruszy . Ja na zimę je tylko kopczykuje , końce pędów trochę przemarzają
ale jeszcze ich nie musiałam ciąć do kopczyka.Zimę znoszą średnio 4 z minusem. Okrywówki są u mnie od 2013 r.
jestem z nich zadowolona, jest z nimi najmniej pracy, w tej wiosny nawet ich nie nawoziłam, zrobiły to za mnie dzikie gołebie
które zimowały na świerku. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu, jak tak mogłaś, dokonałaś zbrodni w afekcie na róży ;:306 Róże Rosarium mam od 2014r. Już były przesadzane
bo poprzednie miejsce żle wybrałam dla nich a zeszłej zimy musiałam obydwie i Sympatię , ciąc do kopczyka, ale jak widzisz
ostatniego lata pięknie odbiły , to są roczne przyrosty. Na tą zimę miały kopczyk i kamizelki z podwójnej agrowłókniny.
Ponoć Rosarium lubi być bardzo chimeryczna i czasem robi za krzaczastą a nie pnącą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu, ja też lubię ekologiczne sposoby , ale na gnojówkę z pokrzyw , czarnego bzu czy chrzanu się nie pokuszę , ten zapaszek :;230
Róże na zimę obkładam kompostem a wiosną podsypałam granulatem z końskiego obornika i po łyżce mączki rogowej , jak zaczną
kwitnąc podsypię Azofoską. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wandziu; dzięki za te cudne zdjęcia! Serce rośnie jak się je ogląda!
Czy ty masz może JPII bo ja a posadziłam ubiegłej jesienii a teraz z kolei dzikie tj aptekarską, canina i rugoza bo mnie naszło na robienie własnych kosmetyków i konfitur. Czy może próbowalaś równez tej sztuki???
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wandziu ach te róże. ;:oj
Za niedługo zacznie się szaleństwo....czekamy na pączusie. :D
Odpocznij też choć na chwilkę bo to maj i trzeba się nim nacieszyć. ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem Wanda ile ma krzewów, ale wiem ,że masę :;230 Staram się mieć różnorodne gatunki. Na szczęście u mnie klimat sprzyja temu. Lubię tak dobierasz żeby kwitło od prawie zimy do późnej jesieni lub zimy :wink: To moje hobby na emeryturze :lol: Paulownia nie zawsze tak pięknie kwitnie, kwiatki lubią przemarzać , ale w tym roku wyjątkowo kwitnie:) Glicynie kwitną i rosną bez problemu. Zobaczysz jak zakwitną róże :!: :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wandziu jak nic złego się nie zdarzy (jakiś grad) to wszystkie róże u mnie maja dużo pączków i lato będzie cudownie różane. Dziękuję za informację o nawożeniu ;:180
Ogród solidnie podlany, mam nadzieję że Twój też ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, w sumie, to mi trochę przykro, że Polka mi wypadała, i że ją potraktowałam od razu szpadlem, ale już o tym nie będę rozmyślać ;:306 Na jesieni wywalam jedną pnącą, która znowu udaje, że zakwitnie i udaje że rośnie. A ja będę udawać, ze ją przesadzam... :;230 Urodne te Twoje róże, oj urodne... ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Wandziu bardzo dobrze pokazałaś sje różyczki. Podoba mi się wklejanie obecnej fotki i wspomnieniowej , bo już wiem która Pani jest która :D Przepiękne, bujne, cudownie kwitnące krzewy. Ja nie mam placu na większa ilość róż .U Ciebie tak jak u Daysy jest po prostu bajkowo. Tyle odmian, kolorów. I tak dużo wiesz o nich.. Ja mam ziemi dużo, ale połowę zajmuje stary sad , a na drugiej centralnie stoi stary dom i nowy dom.. Na rośliny mam tylko skrawki podwórka. Chciałam więcej róż zaprosić do mojego nowego ogródka, ale po remontach nawieziono mi tam piaszczystej ziemi.. W starym ziemia im pasuje, ale moje róże maja pecha. Co roku mszyce. Zdecydowanie ugotuję im cebulowej "zupki" z Twojego przepisu :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Cześć Wandziu, zdjęcia róż, te archiwalne i aktualne ;:333.
Twoje panny nie próżnują. ;:108
Zaraz biorę się za gotowanie zupki cebulowej..., u mnie mszyce nie do opanowania. Od tygodni pryskam środkiem olejowym i mydłem z piołunem. Pomaga, ale na krótko. Dzisiaj rano małpy spacerowały po doniczkach ;:oj.
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Elżuniu,o odpoczynku nie ma mowy, w ogrodzie tyle pracy, że jedno skończysz, to za tobą w kolejce czekają następne prace
koszenie ,pielenie , opryski i uganianie sie za gryzoniami, taki żywot zakręconego ogrodnika ;:306
Myślę , że różyczki u mnie zakwitną niemal wszystkie naraz, oj będzie się działo :tan

Karolinko, ja mam mały ogród , wiec moje możliwości są mocno ograniczone, ale Twój ogród pierwsza klasa ;:215
masz w nim starsze drzewa owocowe, które świetnie wykorzystałaś jako pergole dla róż pnących odmian Ramblery. ;:168

Marysiu, miejmy nadzieje, ze grad będzie omijał nasze ogrody. Lubie maj, nie tylko na tą soczystą zieleń wokoło ,
ale jest to okres oczekiwania na nasze pierwsze kwitnące różyczki. ;:168

Olu, do Daysy, to mi jeszcze daleko i pod względem wiedzy jak i nowości różanych. Ja jestem odrastającym szczypiorkiem ;:306
Mam mały ogród, na którym stoi dom ,budynek gospodarczy/ kiedyś to była stodoła przerobiona na stolarnie, po śmierci męża jest
to duży budynek gospodarczy a wiaty dawne suszarnie na drewno są garażami / tak że ogrodu zostało mi niewiele, który
wykorzystuję pod swoją różaną pasje. Róż mam ponad 130 krzaczków, jest to idealne zajecie dla emerytki. Gorsze od mszyc,są
gryzonie, Karczownik zniszczył mi dwie Glicynie a tej zimy olbrzymią kępę Rabarbaru, po rabarbar ganiam do sąsiadów ,albo do sklepu ;:145
na naszym forum jest wątek o opryskach ekologicznych , możesz tam zerknąć. viewtopic.php?t=253&start=0

Basiu,Polkę jeszcze zaprosisz do swego ogródka ;:167 Ja też poprzesadzałam parę róż i wyszło im to na zdrowie , Sympatia,
New Dawn, RU nareszcie mają dużo pąków ;:333

Alexia, ja stosowałam , miksturki ,z mniszka, gorczycy, czosnku, cebuli , ale na niektórych różach wczoraj musiałam zasyosowac
Mospilam np. na rózy Rose de Resht czy na LO preparaty ekologiczne nie działały mimo ,ze stosowałam według zaleceń raz na tydzień ;:131
Już czekam z niecierpliwością jak zacznie sie festiwal kwiatów. :tan
To moje pierwsze różyczki. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stokrotkowy trawnik.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Wandziu, ale mnie rozbawiłaś, uśmiałam się setnie, to ja do Ciebie przychodzę po wszelkie przepisy, a ty piszesz, że jesteś "odrastający szczypiorek". Wszystkie się od siebie uczymy nawzajem, myślę, że niewiele osób może powiedzieć, że wie wszystko.
Ktoś mądry powiedział im więcej wiem, tym mniej wiemy, , tak jest z nami, ale to nie znaczy że nic nie wiemy "odrastający szczypiorku" ;:306
mówi to "zielony szczypiorek" ;:306
Jaka piękna kizia mizia wyleguje się na ukwieconym balkoniku/ tarasie?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Pierwsze kwiaty róż już cieszą nasze oczy. Za chwilę nastąpi eksplozja kolorów, ale na to czekamy. Mam małe doświadczenie z różami, ale wg zdjęć które robiłam w zeszłym roku, to takie pąki jak teraz były około 30 maja. Czyli teraz szybciej co najmniej o 2 tygodnie. Pokazuj Wandziu Twoje rózyczki. Czekamy.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wiem Wandziu...teraz nie czas na odpoczynek. :wink:
Tak jak mówisz jedna robota goni drugą.
Ale jak tylko posadzimy pomidory to zaraz weźmiemy się za całą resztę w tym odpoczynek na leżaczku. ;:306
Miłego dnia Wandziu. ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wandziu o tak! pracy jest tyle, że nie wiadomo co pierwsze zrobić, co ważniejsze a czemu odpuścić :wink:
Czekam na kwitnienie róż bo pączków mnóstwo a kwitnie na razie róża rugosa, miałam zebrać kwiatki to zaczęło padać, ale przecież najpierw musiałam posadzić pomidory ;:223 Śliczne azalie i ten rudzielec wylegujący się ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”