Rododendron - problemy w uprawie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Rododendron - problemy w uprawie
Teraz to już nie można nic zaradzić na uschnięte pąki.
Trzeba o niego dbać, to w lecie zawiąże nowe pąki kwiatowe, które być może zakwitną w przyszłym roku.
Być może, bo mogą zostać np przemrożone i uschną.
Trzeba o niego dbać, to w lecie zawiąże nowe pąki kwiatowe, które być może zakwitną w przyszłym roku.
Być może, bo mogą zostać np przemrożone i uschną.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
W tym roku wypuścił wiele paków kwiatowych
Pąki jak pisze Jokaer to nie jest wytwór tegoroczny, tylko są tworzone latem. Masz więc możliwość że przemarzły albo to odmiana która późno kwitnie. Kilka moich kwitnie na początku czerwca.
Najlepiej oderwij jeden pąk i go przełam - wtedy masz możliwość stwierdzić czy mają czas czy przemarzły. Jak są w środku brązowe to oberwij je wszystkie co przyspieszy wypuszczanie świeżych przyrostów. Jeżeli po rozłupaniu takiego pąka zobaczysz że nie są brązowe to może być jakaś późna odmiana. Liście wyglądają pięknie ale tegoroczny luty mógł obudzić krzew a marcowe mrozy mogły zamrozić pąki.
Pąki jak pisze Jokaer to nie jest wytwór tegoroczny, tylko są tworzone latem. Masz więc możliwość że przemarzły albo to odmiana która późno kwitnie. Kilka moich kwitnie na początku czerwca.
Najlepiej oderwij jeden pąk i go przełam - wtedy masz możliwość stwierdzić czy mają czas czy przemarzły. Jak są w środku brązowe to oberwij je wszystkie co przyspieszy wypuszczanie świeżych przyrostów. Jeżeli po rozłupaniu takiego pąka zobaczysz że nie są brązowe to może być jakaś późna odmiana. Liście wyglądają pięknie ale tegoroczny luty mógł obudzić krzew a marcowe mrozy mogły zamrozić pąki.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I tak ostał się tylko jeden... można powiedzieć ..wykop i wywal, jednak chcę go ratować. Dziś oberwałem wszystkie chore liście,spod niego wyzbierałem stare liście i rozłożyłem agrowłókninę a jutro kora .Dziś też dolistnie użyłem Biosept Acive oraz nawóz do rododendronów,pH 4,5
Na zdjęciu jeszcze przed zabiegiem
Na zdjęciu jeszcze przed zabiegiem
- asprokol
No to powodzenia niech moc będzie z Tobą a na marginesie bratki to też ładne kwiatki.
- asprokol
Zimny wiatr akurat z tej strony dał się krzakowi we znaki.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
U mnie podobnie jest z jednym, najprawdopodobniej jest to Rh Baden-Baden
ciekawostką jest to, że zawiązał kwiaty od strony północnej
ciekawostką jest to, że zawiązał kwiaty od strony północnej
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- mamiroma4
- 500p
Dzięki ale te niebieskie to krokusiki do bratków nic nie mamasprokol pisze:No to powodzenia niech moc będzie z Tobą a na marginesie bratki to też ładne kwiatki.
- asprokol
Raczej chodziło mi o to że rododendrony to bardzo łatwe krzewy ale tylko kiedy się do nich podejdzie w sposób rzetelny. To co prezentuje ta fotka jest bardzo dalekie od takiego postępowania.
Takim podejściem, jakimiś wynalazkami nie masz szans żadnych aby te krzewy były ozdobą. Więc masz wybór albo zmienisz podejście albo posadzisz w to miejsce bratki.
Szczerze to żaden fragment mojego ogrodu a jest tego 5000 metrów nie wygląda tak tragicznie.
Takim podejściem, jakimiś wynalazkami nie masz szans żadnych aby te krzewy były ozdobą. Więc masz wybór albo zmienisz podejście albo posadzisz w to miejsce bratki.
Szczerze to żaden fragment mojego ogrodu a jest tego 5000 metrów nie wygląda tak tragicznie.
- mamiroma4
- 500p
Masz racje zaniedbałem tą część ogrodu na rzecz altany i innych spraw na rzecz wygody... zaczynam wszystko naprawiać .Wstyd Mi za ta fotkę,ale tylko tak wpłynie to na moja postawę
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Mam dwa rododendrony sadzone tak aby wyglądały na jeden duży.Zauważyłem że jeden z nich ma tylko takie małe jakby niewykształcone pędy kwiatowe zaś drugi ma wielkie jak winogrona.Co z nim nie tak?Wygląda na zdrowego tylko z jednej strony ma takie brązowawe liście jakby mróz mu zaszkodził lub kot siknął.Co Wy na to?
- mamiroma4
- 500p
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55