Ogród i róże Ireny
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród i róże Ireny
Witaj Irenko Wpadłam z rewizytą i zachwyciłam się nie tylko różami ale też formowanymi bukszpanami Fantastycznie to wygląda I mnie się marzą takie bukszpanowe fantazje Widać, że mieszkasz w jednym z lepszych rejonów Polski, a widać to szczególnie po różach I zimy łagodniejsze i chyba gleba niezła? Ja czasem w sprawach zawodowych wyjeżdżam na tzw. "Ziemie Zachodnie" i widzę, że tam wegetacja szybsza o jakieś 2 tygodnie. Fajnie.
Z ciekawością i przyjemnością będę odwiedzać Twój ogród
A Twoje róże wcale nie wyglądają jak młodziaki, ale jak dojrzałe, zdrowe krzewy Tylko pozazdrościć
Z ciekawością i przyjemnością będę odwiedzać Twój ogród
A Twoje róże wcale nie wyglądają jak młodziaki, ale jak dojrzałe, zdrowe krzewy Tylko pozazdrościć
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Irenko
Masz piękną kolekcję róż i ładnie urządzony ogród. W tym roku wszystko kwitnie z wyprzedzeniem. U mnie jak zwykle pierwsza pąki ma LO ale inne też zaraz będą miały. Zawsze musiałam czekać do czerwca. Życzę deszczyku bo bardzo potrzebny.
Masz piękną kolekcję róż i ładnie urządzony ogród. W tym roku wszystko kwitnie z wyprzedzeniem. U mnie jak zwykle pierwsza pąki ma LO ale inne też zaraz będą miały. Zawsze musiałam czekać do czerwca. Życzę deszczyku bo bardzo potrzebny.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Brawa dla Princa za wyrywność .Oj ,żeby ten mój też był taki No nic muszę nad jegomościem trochę popracować moje go rozgryzę co mu dolega.Irenko brawa również dla Chipka
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochana najszybciej rosną chwasty Dużo się u Ciebie dzieje, a ja podziwiam Cię za te bukszpany bo to cięcie to musi być prawdziwy koszmar. Dlatego ja unikam wszelkich żywopłotów, te bukszpanowe bardzo mi się podobają ale ich formowanie mnie odstrasza (ale i tak mam dwa bukszpany wsadzone - w tym jeden już starszy który prosi się o cięcie).
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Róże już pokazują kolorki oj będzie się działo!! Ja swoje bukszpanowe kule przycięłam w kwietniu i trochę chyba się pospieszyłam bo obeschły im końcówki a i tak wypusciły dłuższe gałązki które dezorganizują mi kulę
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Irenko ja też jeszcze nie obcięłam wszystkich bukszpanów, teraz mam pilniejsze rzeczy. Dużo masz już kolorowych różanych pączuszków , już tylko niewielka chwilka dzieli je od wspaniałych kwiatów. Przebieramy nóżkami na te cudowne widoki.
Mam nadzieję, że trochę popadało u Ciebie, u mnie trochę pokropiło, ale nie tego się spodziewałam .
Mam nadzieję, że trochę popadało u Ciebie, u mnie trochę pokropiło, ale nie tego się spodziewałam .
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Irenko, wybiłabym mu, tylko nie wiem jak... Nawet podrapałam mu pęd, żeby ruszył coś, ale Abraham mnie lekceważy
Oj chyba wszyscy już tupiemy z niecierpliwości na różaną eksplozją...
Oj chyba wszyscy już tupiemy z niecierpliwości na różaną eksplozją...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
No nastał czas cięcia bukszpanu. A że mamy go dużo to jakoś tak "bałam się za niego brać". Ale zaczęłam, a mój M jak pomysłowy Dobromir, skonstruował podest na elektryczne nożyce i taki jeden prosty kawałek przycięliśmy migiem. Ja tylko docinam zaokrąglone kawałki.
Elwi witam Cię w moim wątku. cieplej u nas jest niż już jakieś 50 km na północ, nawet zimy ostatnio bezśnieżne.
Beatko przez 2 ostatnie dni przeszły u nas burze z gradem, na szczęście, niewiele szkód z tego tytułu. Jedynie liście host trochę podziurawione. Oprócz tego gradu popadał deszcz I to całkiem sporo.
A co do róż to chyba są wcześniej niż w zeszłym roku.
Jadziu obym nie przechwaliła Prince. Jest czerwony prześwit, ale do rozwinięcia mocniejszego to mu trochę brakuje.
Aniu - Troja jak jest niewiele bukszpanu do cięcia to nie ma problemu. Gorzej jak jest dużo. Ale mój mąż lubi sobie ułatwiać życie, więc ułatwił nam cięcie. Tak jak napisałam już wyżej.
A formować kulki czy choinki to lubię, dla mnie to przyjemność.
Tolinko bukszpan najlepiej (wg. mnie oczywiście) najlepiej ciąć około połowy maja, jak już wypuści duże przyrosty. Ja swój zaczęłam ciąć 9 maja. Tnę tylko raz w roku, bo więcej mi się już nie chce. Jak pokazują się nowe przyrosty to je przytnij jeszcze eaz.
Daysy na szczęście w ostatnich dniach przyszły burze które przyniosły deszcz oprócz gradu, a wczoraj kilka razy tak spokojnie kropiło i deszczyk wsiąkał w ziemię.
Z różyczek najbardziej podoba mi się na razie Chipendale. Jest niewysoki, a ma mnóstwo pąków.
Basiu tak jak i Ty też juz nie moge się doczekać kwiatów. Codziennie je ogladam, ale to chyba nie przyspieszy.
Zresztą większość zdecydowana większość róż jest zapączkowana
Munstead Wood
Summer song
Princess Aleksandra of Kent
3 nieznane NN
Gertrude Jekyll
Ta dopiero do rozpoznania. Piękna miała być morelowa francuska a jest biała.
Kristalperle
Crocus Rose
I znowu Munstead Wood
No to jeszcze widoczki wiosenne
Zakwitły powojniki. Ale nie znam nazw.
Rododendrony
i czosnki ozdobne
i inne
Po ostatnich burzach poszlam do ogrodu i zbierałam ślimaki. Kiedyś to nie do pomyslenia. Zebralam prawie 300 szt. Cale szczęście że to nie były te bez domków brązowe, tylko te w domkach. Czego to się nie robi dla kochanych roślin.
Elwi witam Cię w moim wątku. cieplej u nas jest niż już jakieś 50 km na północ, nawet zimy ostatnio bezśnieżne.
Beatko przez 2 ostatnie dni przeszły u nas burze z gradem, na szczęście, niewiele szkód z tego tytułu. Jedynie liście host trochę podziurawione. Oprócz tego gradu popadał deszcz I to całkiem sporo.
A co do róż to chyba są wcześniej niż w zeszłym roku.
Jadziu obym nie przechwaliła Prince. Jest czerwony prześwit, ale do rozwinięcia mocniejszego to mu trochę brakuje.
Aniu - Troja jak jest niewiele bukszpanu do cięcia to nie ma problemu. Gorzej jak jest dużo. Ale mój mąż lubi sobie ułatwiać życie, więc ułatwił nam cięcie. Tak jak napisałam już wyżej.
A formować kulki czy choinki to lubię, dla mnie to przyjemność.
Tolinko bukszpan najlepiej (wg. mnie oczywiście) najlepiej ciąć około połowy maja, jak już wypuści duże przyrosty. Ja swój zaczęłam ciąć 9 maja. Tnę tylko raz w roku, bo więcej mi się już nie chce. Jak pokazują się nowe przyrosty to je przytnij jeszcze eaz.
Daysy na szczęście w ostatnich dniach przyszły burze które przyniosły deszcz oprócz gradu, a wczoraj kilka razy tak spokojnie kropiło i deszczyk wsiąkał w ziemię.
Z różyczek najbardziej podoba mi się na razie Chipendale. Jest niewysoki, a ma mnóstwo pąków.
Basiu tak jak i Ty też juz nie moge się doczekać kwiatów. Codziennie je ogladam, ale to chyba nie przyspieszy.
Zresztą większość zdecydowana większość róż jest zapączkowana
Munstead Wood
Summer song
Princess Aleksandra of Kent
3 nieznane NN
Gertrude Jekyll
Ta dopiero do rozpoznania. Piękna miała być morelowa francuska a jest biała.
Kristalperle
Crocus Rose
I znowu Munstead Wood
No to jeszcze widoczki wiosenne
Zakwitły powojniki. Ale nie znam nazw.
Rododendrony
i czosnki ozdobne
i inne
Po ostatnich burzach poszlam do ogrodu i zbierałam ślimaki. Kiedyś to nie do pomyslenia. Zebralam prawie 300 szt. Cale szczęście że to nie były te bez domków brązowe, tylko te w domkach. Czego to się nie robi dla kochanych roślin.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Irenko niedługo już będziesz nas czarować różyczkami . U mnie tylko te wczesne zaczynają kwitnąć. Ciesz się, że masz tylko te z muszelkami, one raczej nie robią szkód., ja mam od ubiegłego roku plagę tych bez domków. Żrą wszystko, co im się nawinie. Mam zdziesiątkowane bratki, maki, margaretki, wszystkie cebulowe o czosnkach nie wspomnę.
Śliczny kolor łubinu, czekam na swoje, nie znam koloru, bo to z siewu, więc będzie niespodzianka
Śliczny kolor łubinu, czekam na swoje, nie znam koloru, bo to z siewu, więc będzie niespodzianka
No i się zaczęło. Jednak pierwsza wystartowała Gertrude Jekyll. Co prawda na razie jeden kwiat, ale śliczny
Za nią w gotowości dużą liczbą pąków
Munstead Wood. Tych otwierajacych się pąków w sumie na 3 krzewach jest już około 30 szt.
7
A następny to Chipek
To na razie tyle ba gorąco prosto z ogrodu.
Za nią w gotowości dużą liczbą pąków
Munstead Wood. Tych otwierajacych się pąków w sumie na 3 krzewach jest już około 30 szt.
7
A następny to Chipek
To na razie tyle ba gorąco prosto z ogrodu.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Irenko, ja sama się z siebie śmieje, że co chwilkę biegam po ogrodzie i przyglądam się pączuszkom róż, czy może cos się zmieniło oj ta różo mania.
Gertruda zachwycająca! Klasa sama w sobie! Uwielbiam takie klasyczne piękno!
Gertruda zachwycająca! Klasa sama w sobie! Uwielbiam takie klasyczne piękno!
Pozdrawiam, Basia.
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Cześć, pokazałaś piękny, soczysty ogród .
Ta wiosenna zieleń jest najpiękniejsza. Gratuluję pierwszych kwiatów, a i paczki niczego sobie .
Ta wiosenna zieleń jest najpiękniejsza. Gratuluję pierwszych kwiatów, a i paczki niczego sobie .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Skoro tak piszesz to przytnę je raz jeszcze ,bo rzeczywiście takie miotły mi wystają i nie ładnie to wygląda.Ja zawsze ciełam w sierpniu ,ale teraz gdzieś bardzo ruszyły wiosną i straciły fason kulek na stożki
Brawo dla pierwszej róży elegancka z niej dama
Brawo dla pierwszej róży elegancka z niej dama