Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
Zgadzam się Mieczysławie z twoją oceną budownictwa.
Żółty pyłek, żółty kwiatostan - żółta sosna A myślałem, że to większa zagadka będzie ;) Kolejne zdjęcie miało być podpowiedzią
Żółty pyłek, żółty kwiatostan - żółta sosna A myślałem, że to większa zagadka będzie ;) Kolejne zdjęcie miało być podpowiedzią
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Mam kilka zwykłych, niezbyt wysokich sosen na malutkiej działce - przy panującej ostatnio pogodzie, przy najmniejszym "ostrzejszym" powiewie wiatru, dosłownie "sypią" pyłkiem.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- tom_ek
Od miesiąca moje kaktusy stoją na zewnątrz, od dwóch tygodni w inspekcie na ogrodzie, ale dopiero dziś udało mi się inspekt wykończyć (no, jutro jeszcze tylko zaprawki w miejscach, gdzie się farba podczas montażu starła). Tak to ustrojstwo wygląda (blat 230x75 cm, w przyszłym roku zamontuję blat na dole, gdzie cień pada głęboko i co najmniej 2/3 powierzchni da się wykorzystać):
tutaj daszek jeszcze bez klamry
i z klamrą (która spina daszek z ramą, także gdy jest zamknięty)
Myślałem, że słońce będzie padać na kaktusy od wschodu do zachodu, ale zaczyna dopiero od 9-ej rano (choć świeci na nie do wieczora) - drzewa po prawej rzucają z rana cień:
tak to koło 9-ej wygląda
Jeszcze parę roślin:
i parę czupryn:
tutaj daszek jeszcze bez klamry
i z klamrą (która spina daszek z ramą, także gdy jest zamknięty)
Myślałem, że słońce będzie padać na kaktusy od wschodu do zachodu, ale zaczyna dopiero od 9-ej rano (choć świeci na nie do wieczora) - drzewa po prawej rzucają z rana cień:
tak to koło 9-ej wygląda
Jeszcze parę roślin:
i parę czupryn:
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Konstrukcja mocna i solidna. No i sporo się roślin zmieści. Warunki komfortowe - widać to po cierniach.
Same superlatywy ale...
Jak widzę masz możliwość postawić foliaka co wydaje się być rozwiązaniem tańszym i dużo dla roślin lepszym - przynajmniej tak twierdzą ci co mają.
Ot, kilkanaście metrów folii, konstrukcja i dwa stoły.
Myślę, że przy tym stopniu Twojego zaangażowania w hobby i tej ilości roślin które do kolekcji cyklicznie przybywają ten temat powróci i to szybko.
Same superlatywy ale...
Jak widzę masz możliwość postawić foliaka co wydaje się być rozwiązaniem tańszym i dużo dla roślin lepszym - przynajmniej tak twierdzą ci co mają.
Ot, kilkanaście metrów folii, konstrukcja i dwa stoły.
Myślę, że przy tym stopniu Twojego zaangażowania w hobby i tej ilości roślin które do kolekcji cyklicznie przybywają ten temat powróci i to szybko.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Słońca rośniki mają dostatek, a i miejsca do rozrastania spora ilość .
Pokazane rośliny, zapewne również będą rosły, rozrastały się, będą upominały się o większy metraż - a potrafią to bardzo "uparcie" robić.
- popieram wpis mojego Poprzednika i jedynie dodam; w tunelu foliowym będzie się między roślinami, a nie obok roślin.hen_s pisze:Ot, kilkanaście metrów folii, konstrukcja i dwa stoły.
Pokazane rośliny, zapewne również będą rosły, rozrastały się, będą upominały się o większy metraż - a potrafią to bardzo "uparcie" robić.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
całkowicie czuję tak samo , fajna fotorelacjaw tunelu foliowym będzie się między roślinami, a nie obok roślin.
- tom_ek
Panowie, dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze. Dziękuję też za radę, ale foliak to raczej nie dla mnie. Miejsce na tunel niby jest, niby to praktyczne i rośliny szybciej rosną, ale ponoć to, co dla mnie najważniejsze - ciernie - najlepiej rozwija się pod chmurką. A więc pozostanę przy inspekcie, a raczej inspektach, bo za 2-3 lata, jak siewki podrosną, trzeba będzie spawać kolejny
Dorzucam też garść zdjęć.
Pokazywana na poprzedniej stronie E. micromeris, tyle że tutaj więcej kwiatków widać
Tę Copiapoa coquimbana v. wagenknechtii też pokazywałem, lecz przybyło jej cierni
Haworsja zaczyna się ładnie opalać
Wczoraj T. graminispinus wyglądał tak...
...a dziś tak
Zresztą turbinki w ogóle już się rozkręciły i tak będzie pewnie do września
Na deser L. famatimensis (nie pamiętam numeru):
Aaa, właśnie, taka egzotyka jeszcze u mnie na balkonie zagościła
Dorzucam też garść zdjęć.
Pokazywana na poprzedniej stronie E. micromeris, tyle że tutaj więcej kwiatków widać
Tę Copiapoa coquimbana v. wagenknechtii też pokazywałem, lecz przybyło jej cierni
Haworsja zaczyna się ładnie opalać
Wczoraj T. graminispinus wyglądał tak...
...a dziś tak
Zresztą turbinki w ogóle już się rozkręciły i tak będzie pewnie do września
Na deser L. famatimensis (nie pamiętam numeru):
Aaa, właśnie, taka egzotyka jeszcze u mnie na balkonie zagościła
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Piękny ten kwiat L. famatimensis.
Jakie pomidory dorodne, co to odmiany?
Jakie pomidory dorodne, co to odmiany?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Yaku
- 100p
- Od: 8 lip 2016, o 12:16
Tomku, jak konstrukcja parzeniska jest mocowana do podłoża?
Czy ma jakieś kotwy, czy jest dociążona tylko własnym ciężarem. W czasie dużego wiatru taka konstrukcja będzie dawała spore opory i szkoda byłoby jakby wiatr ją wywrócił.
T. graminispinus bardzo ładnie się rozkwitł. Pochwalę też resztę turbiniaków obok niego, a szczególnie T. schmiedickeanus'a.
Czy ma jakieś kotwy, czy jest dociążona tylko własnym ciężarem. W czasie dużego wiatru taka konstrukcja będzie dawała spore opory i szkoda byłoby jakby wiatr ją wywrócił.
T. graminispinus bardzo ładnie się rozkwitł. Pochwalę też resztę turbiniaków obok niego, a szczególnie T. schmiedickeanus'a.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- tom_ek
Black Rose - nie mam pojęcia, mam je od kolegi, który wysiał 4 gatunki, w tym "malinówkę" - mam cichą nadzieję, że jeden z nich to właśnie malinka.
Yaku - nijak. Wieś, w której parzeniszcze stoi, słynie z mocnych wiatrów (a sąsiednia miejscowość nosi nazwę Wietrzno ), parę lat temu sąsiadowi teściów wiatr zerwał z domu dach. Ale strachu nie ma. Sama konstrukcja metalowa bardzo ciężka nie jest, bo zrobiona jest z profilu 20x20 mm. Ale do tego doszły blaty ze sklejki 1,8 mm; kuwety z roślinami i dwa parapety dociążające parzeniszcze od dołu. Nie odfrunie, tego jestem pewny A szmidek wyróżniony przez Ciebie, to jeden z moich ulubieńców
Yaku - nijak. Wieś, w której parzeniszcze stoi, słynie z mocnych wiatrów (a sąsiednia miejscowość nosi nazwę Wietrzno ), parę lat temu sąsiadowi teściów wiatr zerwał z domu dach. Ale strachu nie ma. Sama konstrukcja metalowa bardzo ciężka nie jest, bo zrobiona jest z profilu 20x20 mm. Ale do tego doszły blaty ze sklejki 1,8 mm; kuwety z roślinami i dwa parapety dociążające parzeniszcze od dołu. Nie odfrunie, tego jestem pewny A szmidek wyróżniony przez Ciebie, to jeden z moich ulubieńców
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Turbiniaki super
To są dla mnie małe, wielkie kaktusy
To są dla mnie małe, wielkie kaktusy
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładne widoki - ze ślicznie kwitnącą Lobivia famatimensis na czele.
Fajne te Twoje turbinki (na czele z T. graminispinus) , jakoś tak do tej pory nie zwracałam za bardzo uwagi na ten rodzaj, chyba pora to zmienić.