Borówka amerykańska - 10 cz.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Też mam problem z pryszczarkiem, pryskasz już teraz? Pytam dlatego, bo nie wiem czy dobrze jest pryskać gdy borówka kwitnie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Trzeba poczekać aż zakwitnie pryszczarek
. Pryskanie na zapas nie ma sensu.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Po kwitnieniu układowyn i najlepiej jak roślina daje nowe przyrosty.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
U mnie już zaczyna się pojawiać, ale poczekam aż przekwitnie to wtedy prysnę.
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czym zasilić borówki żeby owoc był większy?
-
Czynnikiem plonotwórczym u wszystkich roślin jest azot. Jeżeli liście są małe i ogólnie wyglądają "byle jak" to może brakować azotu, jeżeli liście są duże i zdrowo wyglądają to azotu jest dosyć i owoce większe nie będą bo ich wielkość to cecha odmianowa.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Czy pryskać jak są owoce?kaLo pisze:Używam Mospilan. Żeby był w pełni skuteczny należy dodać adiuwant.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Też stosuje co jakiś czas elektronik, ale mam pyta ie czy to nie wpływa na to że owoce będą niezdrowe i nie ekologiczne?Tomala3d pisze:Elektrolit do akumulatora to 36% roztwór kwasu siarkowego i wody destylowanej. 1 litr kosztuje około 4zł i wystarcza do zakwaszenia do 3,5pH setek litrów wody. Dwie takie butelki starczą Ci na cały sezon zakwaszania.
- mamiroma4
- 500p
Tak czytam, i czy siarczan amonu nie wystarczy?
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam dziada u siebie jakieś trzy lata. Nie robiłem z tym dotychczas nic, ale w tym roku powiedziałem dosyć. Pierwsze krzaki mospilanem okryskałem w zeszłym tygodniu. Chyba trochę późno, bo pierwsze porażone pędy już jakiś czas temu się pojawiły, ale że akurat miałem pod ręką mospilan to opryskałem.kaLo pisze:Trzeba poczekać aż zakwitnie pryszczarek. Pryskanie na zapas nie ma sensu.
Z Twoich doświadczeń wynika, że jeden oprysk wystarczy, czy trzeba za ok 2 tygodnie ponowić? I na jak długo ma się spokój? na sezon, czy trzeba kilka razy w sezonie pryskać? I jeszcze jedno, jak jest z okresem karencji? Bo nigdzie nie znalazłem informacji odnośnie borówki... 2 tygodnie jak na drzewka owocowe?
Wiecie może co to za ciemne plamki? Na jednym krzaku znalazłem sporo takich listków. Najmłodsze są zdrowe i duże. Plamki są na starszych i mniejszych liściach.
![Obrazek](https://images81.fotosik.pl/1065/f55dafbca8d1b98cmed.jpg)
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Gdyby to było niezdrowe to bym nie pryskał. Ja nie używam żadnych nieekologicznych preparatów. Wolę mieć połowę mniej owoców niż się truć.chris18404 pisze:Też stosuje co jakiś czas elektronik, ale mam pyta ie czy to nie wpływa na to że owoce będą niezdrowe i nie ekologiczne?Tomala3d pisze:Elektrolit do akumulatora to 36% roztwór kwasu siarkowego i wody destylowanej. 1 litr kosztuje około 4zł i wystarcza do zakwaszenia do 3,5pH setek litrów wody. Dwie takie butelki starczą Ci na cały sezon zakwaszania.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Tomala3d pisze:Gdyby to było niezdrowe to bym nie pryskał. Ja nie używam żadnych nieekologicznych preparatów. Wolę mieć połowę mniej owoców niż się truć.chris18404 pisze:Też stosuje co jakiś czas elektronik, ale mam pyta ie czy to nie wpływa na to że owoce będą niezdrowe i nie ekologiczne?Tomala3d pisze:Elektrolit do akumulatora to 36% roztwór kwasu siarkowego i wody destylowanej. 1 litr kosztuje około 4zł i wystarcza do zakwaszenia do 3,5pH setek litrów wody. Dwie takie butelki starczą Ci na cały sezon zakwaszania.
Przy każdym podlewaniu stosujesz dodatek elektrolitu?
- mamiroma4
- 500p
Ciekawe jaki smak mają te borówki ... kwas solny ,jabłkowy....
-
Jarowo pisze:U mnie już zaczyna się pojawiać, ale poczekam aż przekwitnie to wtedy prysnę.
Jeżeli już jest to nie czekaj bo larwy pierwszego pokolenia zejdą do ziemi.
Nie ma wyjścia . Pryszczarek występuje w tym samym czasie. Jak nie ubijesz pierwszego pokolenia w momencie zawiązywania owoców, to doczekasz się 2 i 3 pokolenia jak owoce będą rosnąć a następnie dojrzewać. Twój wybór.mamiroma4 pisze:Czy pryskać jak są owoce?
Wystarczy ale trzeba go tyle nasypać, że krzew padnie od zasolenia gleby.mamiroma4 pisze:Tak czytam, i czy siarczan amonu nie wystarczy?
paras jak dobrze wycelujesz to jeden powinien wystarczyć. Drugi w miarę potrzeby. Trzeba obserwować. Starymi liśćmi się nie przejmuj.
mamiroma4 jaki smak będą miały owoce jak nawieziesz kupą?
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
areks90 Pewnie podskoczyło pH i stąd ten kolor.