Dziękuję za odwiedziny w wątku.
hen_s pisze:Niestety nie widzę fotek.
-
Henryku, przepraszam, mała awaria techniczna, udało się szybko usunąć.
Aileen pisze:Takie rodzaje jak Fockea czy Dioscorea też nie należą do łatwych, / ... /
- zgadzam się, masz rację. Mam już te rośliny jakiś czas, ale nadal nie wiem czy zdołałem poznać ich podstawowe wymagania i "zachowanie". Przechodzą w stan spoczynku czy wybudzają się z niego w różnym czasie, tz. nie ma określonej ilości miesięcy, określonej pory roku w naszym klimacie, co by określało, że po takim, a takim czasie następuje wybudzenie lub udawanie się na spoczynek.
onectica pisze:Widzę, że F.edulis w mocno jałowym podłożu rośnie. Jak ją nawozisz? Jak zimowała?
- w zasadzie wszystkie pokazane rośliny rosną w bardzo mineralnym podłożu, a to tylko dlatego, że obawiam się "zalania" ich brył korzeniowych, chociaż podlewanie stosuję w tym samym czasie co i moje Adenium. Wszystkie pokazane rośliny (w ostatnim moim wpisie), podlewam od "spodu" - wlewam wodę z odżywką na podstawkę - uważam, że jest to bardziej bezpieczne dla korzeni i podstawy kaudexu. Odnośnie zasilania nawozami, stosuję różne w zależności jaki w danej chwili mam - w zasadzie stosuję nawozy takie same jak dla Adenium, jedynie w mniejszych dawkach, zasilam co 2 - 3 podlewanie [Kristalon pomarańczowy (6:12:36), Substral "balkon, dom (6:3:6), Rhizotonic stymuluje system korzeniowy, Astvit (3:9:2)]. Wymieniłem kilka, ale nie mam jakieś ustalonej zasady, że ten czy ten nawóz będę stosował. Podlewając Adenium odżywką stymulującą kwitnienie, również i tym nalewam do podstawek (Hesi boost, Hesi bloom complex, Hesi root complex - stymulator wzrostu korzeni). Wymieniłem kilka nazw pożywek, co nie oznacza, że stosuję je przy każdym podlewaniu i tylko te. Tak jak napisałem wyżej, stosuję takie, do których w danym czasie mam dostęp. Często rośliny dostają samą czystą, przegotowaną, odstałą wodę. Dla wszystkich moich roślin, stosuję wodę, która jest przegotowana i odstała. Odnośnie zimowania -
Fockea edulis, roślina stała wśród Adenium na parapecie południowego okna, nie miała "wyraźnego" spoczynku, nieznacznie wstrzymała wzrost.
tom_ek pisze: Moja D. elephantipes w podobny stanie, choć w roku ubiegłym zaczęła zrzucać liście dwa miesiące później.
- tak, to bardzo "nieprzestrzegająca" - terminowego - cyklicznego zachowania roślina. Mój "żółwik" rozpoczął wegetację:
![Obrazek](https://images85.fotosik.pl/510/223ae4cbb653e80dmed.jpg)