Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
Wpisz w Google słowo "ziemiórki"
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
A gdybym tak uciął pień poniżej tego pomarszczonego miejsca? Bo dół od strony korzeni jest taki jak był zawsze, tylko w 2/3 wysokości jest takie gwałtowne odcięcie i od tego miejsca jest pomarszczony do samej góry.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2018, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
raflezja pisze:Wpisz w Google słowo "ziemiórki"
Już wpisywałam -znalazłam informację, że mają 2-4 mm, a te "moje" to jakieś karły - mają ok. 1 mm. Ale to może faktycznie one? Póki co zrobiłam mieszankę z wody, octu, kurkumy i płynu do naczyń. Jutro poszeram w obi w poszukiwaniu czegoś skutecznego
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Poczytaj tutaj :
viewtopic.php?f=19&t=2270&hilit=Ziemi%C3%B3rki
viewtopic.php?f=19&t=2270&hilit=Ziemi%C3%B3rki
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2018, o 10:40
Czytałam, czytałam, dziękuję ;) Opinie są tak skrajne, że już sama nie wiem. Zobaczę, co jutro uda mi się kupić. Na pewno spróbuję wody utlenionej i rumianku - może uda mi się uniknąć chemii.
Postawiłem i nie kontrolowałem, tymczasem na dole pnia pojawiły się pęknięcia, z których powoli wybijają nowe pędy. Wygląda na to, że dobrą decyzję podjąłem nie wyrzucając.
Pokażesz zdjęcie?
Draceny są pancerne, mnie znalezione na dworze w lutym suche kijki puściły nowe pędy po 2 miesiącach stania w wiadrze, w podpleśniałej ziemi
Draceny są pancerne, mnie znalezione na dworze w lutym suche kijki puściły nowe pędy po 2 miesiącach stania w wiadrze, w podpleśniałej ziemi
- norbert76
Wstaw zdjęcia jeszcze raz przez inny hosting (Fotosik ma awarię i nie widać zdjęć), druga sprawa przed założeniem nowego wątku korzystamy z wyszukiwarki na górze strony. Post został przeniesiony do istniejącego wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Kassienka
- 50p
- Od: 13 wrz 2016, o 16:23
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam kłopot z Dracenią marginatą kupioną w Biedr...e około miesiąca temu. Przez jakiś czas była piękna, ładnie, powolutku rosła jednak pewnego razu zastałam ją pomarszczoną - podlanie przywróciło ją do normy - i jakieś 1-2 tyg. było z nią dobrze. Jednak teraz znów jest mocno pomarszczona mimo iż była podlana mniej więcej 2-3 dni temu. Planuję jej przesadzenie, jednak chciałabym wiedzieć co może powodować to marszczenie się dracenii. Swoje dracenie podlewam raz w tygodniu, co 2-3 tyg. dodaje nawóz. Dotychczas stały na parapecie zewnętrznym i korzystały z słońca, jednak teraz z powodu ochłodzenia i opadów są w środku.
A to moje dwie Dracenie kupione w Ik*a, pierwsza kupiona była rok temu a druga w styczniu tego roku. Rosną bardzo ładnie i nigdy jeszcze nie miałam z nimi problemów. Mniejsza roślinka jest w osłonce i także nie była jeszcze przesadzana, pierwsza była przesadzona w tamtym roku.
Bardzo proszę o porady w sprawie pierwszej rośliny, ponieważ zainteresowana jestem w tym sklepie kupnem dużej Draceny (dwie w jednej doniczce), ale jeśli one są "gorszego sortu" to zrezygnuję. Jeśli to moja wina, to proszę o porady jak temu zapobiec.
A to moje dwie Dracenie kupione w Ik*a, pierwsza kupiona była rok temu a druga w styczniu tego roku. Rosną bardzo ładnie i nigdy jeszcze nie miałam z nimi problemów. Mniejsza roślinka jest w osłonce i także nie była jeszcze przesadzana, pierwsza była przesadzona w tamtym roku.
Bardzo proszę o porady w sprawie pierwszej rośliny, ponieważ zainteresowana jestem w tym sklepie kupnem dużej Draceny (dwie w jednej doniczce), ale jeśli one są "gorszego sortu" to zrezygnuję. Jeśli to moja wina, to proszę o porady jak temu zapobiec.
- norbert76
Rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie. Trzymanie w ziemi produkcyjnej w dłuższym okresie czasu plus jeszcze wstawienie do osłonki to pierwszy krok do przelania. Podłoże produkcyjne niestabilnie przesycha i może być tak że u góry będzie suche, a na dole mokre. Albo może szybko całe podłoże mocno przeschnąć. Pogłębić się to może jak wstawisz do doniczkę do osłonki.
Pozostaje tylko wyciągnąć z doniczki, sprawdzić stan korzeni i koniecznie przesadzić do nowego podłoża mieszanki ziemi i agroperlitu albo żwirku w proporcji ok. 3:1.
Druga sprawa akurat chłód w sezonie dracenie nie szkodzi. Przestawianie roślin, zwłaszcza do ciemnego stanowiska nie polepszy kondycji rośliny.
Pozostaje tylko wyciągnąć z doniczki, sprawdzić stan korzeni i koniecznie przesadzić do nowego podłoża mieszanki ziemi i agroperlitu albo żwirku w proporcji ok. 3:1.
Druga sprawa akurat chłód w sezonie dracenie nie szkodzi. Przestawianie roślin, zwłaszcza do ciemnego stanowiska nie polepszy kondycji rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Kassienka
- 50p
- Od: 13 wrz 2016, o 16:23
Rozumiem, akurat roślinka która się marszczy nie jest w osłonce a podłoże dalej jest wilgotne dlatego dziwię się że się marszczy. Przesadzę je jutro