Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
A jest jakiś szybki sposób na obniżenie pH? Za kilka dni miałem drugi raz podsypac nawoz do borówek wieloskładnikowy, pomoże to cos czy może siarczan amonu lepiej? Pierwszy raz się to zdażyło od posadzenia rok temu.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo rzadko stosuję taki dodatek. W 2016 się w to bawiłem, w zeszłym sezonie mniej. Człowiek trochę nabiera doświadczenia i coraz mniej się przejmuje. Wiadomo że na początku okresu wegetacji jak liście są młode i noce chłodne to czerwony kolor liści jest normalnością. Młode liście też szybciej reagują na słońce. Dla początkujących taka rada. Zróbcie dobre stanowisko i co roku podsypujcie materii organicznej która daje kwaśny odczyn. Nie przesadzajcie z nawozami i przede wszystkim nie przejmujcie się każdą plamką na pędach czy na liściach. Przy 5-10 krzewach za 2-3 lata będziecie mieć tyle borówek że nie przejecie ale do tego czasu będą się dziać różne rzeczy. To mszyca zaatakuje, to przędziorek jak będzie sucho. Jak będzie mokro to szara pleśń porazi końce pędów i zielone owoce. Czasami sarna obgryzie, może coś się połamie ale za te 2-3 lata krzewy urosną i nawet przy tych wszystkich przeciwnościach wydadzą tyle owoców że się najecie. No i z każdym rokiem będzie coraz lepiej.chris18404 pisze:Tomala3d pisze:Gdyby to było niezdrowe to bym nie pryskał. Ja nie używam żadnych nieekologicznych preparatów. Wolę mieć połowę mniej owoców niż się truć.chris18404 pisze:Też stosuje co jakiś czas elektronik, ale mam pyta ie czy to nie wpływa na to że owoce będą niezdrowe i nie ekologiczne?Tomala3d pisze:Elektrolit do akumulatora to 36% roztwór kwasu siarkowego i wody destylowanej. 1 litr kosztuje około 4zł i wystarcza do zakwaszenia do 3,5pH setek litrów wody. Dwie takie butelki starczą Ci na cały sezon zakwaszania.
Przy każdym podlewaniu stosujesz dodatek elektrolitu?
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomala, święte słowa. Jak pierwszy raz posadziłam borówkę , to skakałam kolo niej. Im dalej, tym wiecej wiem, jako to malo czasochłonna roślina. Moi rosną w dołkach wyłożonych folią. Pomiędzy krzakami nic nie mam, tylko zielsko rosnie, które zwyczajnie wykaszam. W pierwszym roku to zielsko wybierałam z pod krzaków. Już kilka lat jak tego nie robie i nie zauważyłam, żeby roślinom to zaszkodziło. Poza tym trzy razy w sezonie nawóz dedykowany do borówek i podsypuję korą. Na tym polega cala pielęgnacja u mnie.
Pozdrawiam Ekaterina
Witam
Nie mam studni i wody deszczowki, jaką woda mogę jeszcze podlac? Z kranu moze być? Czy jakiś nawóz dodać do wody, mam 4 krzaki borówki i żurawine,
Nie mam studni i wody deszczowki, jaką woda mogę jeszcze podlac? Z kranu moze być? Czy jakiś nawóz dodać do wody, mam 4 krzaki borówki i żurawine,
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Można z kranu ale przynajmniej z dzień odstaną. Jeśli chodzi o nawozy to trzykrotnie w odstepach miesięcznych. Od kwietnia siarczan amonu łyżka stołowa na konewkę wody pod krzew bądź specjalistyczny nawóz do borówki stosowany zgodnie z wytycznymi producenta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
"Specjalistyczny" nawóz do borówek to siarczan amonowy po 12zł/kg. Za 25 zł można kupić 20 kg. Zaraz ktoś napisze po co tyle do kilku krzaków borówki? Można nim nawozić wszystkie krzewy i trawnik też.
Co mam zrobić żeby obniżyć pH pod borówką? Wystarczy sypnąć nawóz wieloskladnikowy czy może kory wiecej podrzucić a może kory kompostowanej lepiej?
czyli co dwa tygodnie po łyżce stołowej siarczanu amonu na 10l wody pod każdy krzak?
- patryk10015
- 500p
Kalo wiem że jest dużo nawozów do borówki gdzie w opakowaniu znajduje się siarczan amonu. Ale są też wieloskładnikowe wystarczy spojrzeć na skład na opakowaniu.
-- 10 maja 2018, o 15:22 --
-- 10 maja 2018, o 15:22 --
Tak.areks90 pisze:czyli co dwa tygodnie po łyżce stołowej siarczanu amonu na 10l wody pod każdy krzak?
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
A jak radzicie sobie z mieszkaniem siarczan amonu w wodzie? Nie chce się za bardzo rozpuszczac a jak ma się 20szt i mieszac w słoiku za każdym razem pod każdy krzak to trochę czasu schodzi.
- patryk10015
- 500p
Ja przy około 50 krzewach sypie co roku pod krzak a później podlewam.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Siarczan amonu się dosyć dobrze rozpuszcza. Ja to robię w szklanych butelkach litrowych lub 0,75l po napoju Dr Witt bo on ma szeroki otwór. Nalewam ze 3/4 butelki, wsypuję porcję siarczanu amonu i mieszam. W tym roku na razie tylko raz nawoziłem tym nawozem a reszta to nawozy naturalne. Kurzy obornik który poleżał z rok czy dwa do podsypania albo świeższy obornik rozpuszczony w wodzie.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
toldi pisze:Senior czekam na wynik pomiaru, mam nadzieję, że mierzysz czymś w miarę wiarygodnym, ale taki pomiar to powinien być po
jakimś czasie od zastosowania.
Ale żeby jedną porcje wymieszać żeby się rozpuściło to z 5 minut trzeba na biedę.
Witam. Czy lekka chloroza liści to tylko efekt wysokiego pH czy może być też inna przyczyna.?Borówki rosną przy sosnach w ziemi torfowej wymieszanej z igliwiem spadającym z drzewa.
Rozpocząłem podlewanie kwaskiem cytrynowym. Zobaczę czy będzie jakiś efekt. Dodam że mam drugą kwaterę z borówkami wśród drzewek owocowych wg.mnie w mniej sprzyjających warunkach i rosną jak na drożdżach. Pozdrawiam.
Rozpocząłem podlewanie kwaskiem cytrynowym. Zobaczę czy będzie jakiś efekt. Dodam że mam drugą kwaterę z borówkami wśród drzewek owocowych wg.mnie w mniej sprzyjających warunkach i rosną jak na drożdżach. Pozdrawiam.