Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

Post »

Cześć Daysy, pokazałaś już pięknie kwitnące róże i inne roślinki, ale największe wrażenie robi różą z setkami pąków ;:108.
Róża Altaica..., do podziwiania z daleka ;:306 . Muszę ją wygooglować, żeby wiedzieć czego się spodziewać u Ciebie, jak zakwitnie ;:108.
Nie wiem czy mąka kukurydziana działa na ślimaki, ale wiem, że działa i jest ekologiczny środek, nazywa się "Ferramol-Schneckenkorn" (Neudorff). Stosowała to Pedrowa. Widziałam w ogrodniczym w Szczecinie, więc w PL jest dostępny.
Masz psa i koty to szkoda sięgać po chemię. ;:196
Już widziałam, piszą, że ona ma fioletowe owocki ;:224
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie znam tej róży ,więc z ciekawością będę ją oglądać u ciebie. ;:108
Hmm...ani tego sposobu z mąką kukurydzianą na ślimaki. Pierwszy raz to słyszę.
Ciekawa jestem czy ktoś na z tym doświadczenia.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ja słyszałam i nawet stosuję mąkę kukurydzianą na mrówki i się sprawdza ,bo mrówki ją lubią ,ale nie trawią,ale na slimaki stosuję niebieskie kulki to chyba jest ślimakol?? moje ślimaki mąki nie tykają ,natomiast tam gdzie kulki mam stosy skorup.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow, róze już zaczynają :shock: rzeczywiście rabata różana wyglada zupełnie inaczej od ub.r. zapawiada obfite kwitnienie róz, mają masę pąków ;:oj ;:138 Ale będzie festiwal :wink: Zresztą w ogóle masz ładnie kwitnienia ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, ;:196 Ale pięknie! I faktycznie w tym roku istne roślinne szaleństwo, patrząc na te pączusie, to aż serce rośnie dla różomaniaków ;:215
Co do pustych pędów tnij je... tak wycinałam dzisiaj u Jalitah - chyba z 5 sztuk było (nie jest zbyt wielka). Ucinam intuicyjnie, nad drugim, albo trzecim listkiem (na zewnątrz o ile taka możliwość).
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie ostatnie dni też przyniosły deszcze wraz z burzami a nawet gradem. Zrobiło się wreszcie wilgotno na rabatach.
U mnie z angielsku też pierwsza będzie Munstead Wood. Ma mnóstwo powoli otwierajacych się pąków. Ale jeszcze żadna nie kwitnie. ;:145
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Cześć Daysy, z uporem maniaka wrócę do tematu ślepych pędów...
Polka na pewno zakwitnie, tylko trochę późnej.
JAKUCH pisze:Daysy u mnie ta sama przypadłość na The Princu nie ma jeszcze żadnego pąka tylko takie niby wygryzione niby zasuszone i podobno powinno sie to ściąć jednak to nie na wiele się zda, bo miałam też tak w ubiegłym roku na wielu różach szczególnie na The Pilgrim...
Oczywiście, że pomoże, to tak, jak obcinanie po kwitnieniu. No chyba, że jest to odmiana 1 raz kwitnąca. Kiedyś, będąc u Drägera, ktoś zapytał szefa, jak oni to robią, że róże w ogrodzie pokazowym kwitną bez przerwy. Otóż, po zawiązaniu pąków wycinają połowę... Ślepaki traktują brutalnie, bo wyłamują przy oczku i z tego miejsca wyrastają 2 piędziki...
U mnie jest tego cała masa, Koślawo wyglądają małe, młode sadzonki, ale całe lato przed nami..., będzie tego kwiecia, jeszcze będziesz narzekać, że taczkami musisz wywozić przekwitnięte kwiaty... ;:306
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Daysy już różyczki u Ciebie kwitną. Cudowne są . Takie duże, rozrośnięte krzewy..Naprawdę twój ogród jest bajkowy Moje już maja sporo pąków, ale one są jakieś pechowe. Ledwo skoczek sobie poszedł, już iskam je z mszyc. Zastanawiam się czy ja coś robię nie tak, ze ta mszyca co roku jest normą ? Mogę też sobie pogratulować, ze nie zaprosiłam różyczek do nowego ogródka. Po ostatniej naprawdę solidnej ulewie, okazało się ze ziemia na drugi dzień jest tam biała. Po remoncie budynków gospodarczych na żyzna , fajna glebie nawieziono mi 20=30 cm piachu :( Wsadziłam tam nieświadoma tego faktu moje sadzonki jednorocznych i już sobie wyobrażam jak mizernie będą wyglądać .Do końca sezonu czeka mnie ich podlewanie, nawożenie a ile to pomoże, zobaczymy.. Na szczęście róże mam w starym ogródku z lepszą gleba i przez kilka dni po ostatniej ulewie mam z głowy ich podlewanie :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Cześć dziewczyny, napisałam się napisałam i wszystko mi wyrzuciło :evil:

Trudno mało treści będzie, ale może fotki Was zadowolą, bo już nie chce mi się od nowa pisać. Będę odpowiadać i od razu wklejać fotki. Pogadam sobie innym razem :wink:

Oleńko, czy on jest bajkowy? No nie wiem, na pewno dołożę wszelkich starań by takim się stał. Z mszycami, walczę kilka razy w sezonie, więc to nic dziwnego, tego jest wszędzie pełno. W tym roku mam jakieś robale, które z listków robią sobie ruloniki. Już pryskaliśmy, ale nadal trafiają się takie listki. Rozwijałam te listeczki, ale tam nic nie ma, pusto, a rureczki są :shock:
U mnie na takiej ziemi rosną właśnie Nevada i M.Hilling, ale jak widać radzą sobie nieżle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alexia nie mam wyjścia, wszystkich wyrywać nie będę, bo chyba by mi serce pękło, ale ucinam wszystkie te pustaczki. Polka oprócz tych pustaczków ma też pędy z pąkami, ale mniej liczne, niestety.
Mogę spróbować z kilkoma tak zrobić, ale chyba zaleję się łzami ;:145 Mogę i ciężarówkami, byle byłoby co wywozić :;230

Alexia dla Ciebie pierwsze kwiaty Rosy Sp."Altaica", ona faktycznie jesienią ma ciemne owocniki, ale ma ich niewiele i są malutkie. Na ciemnych pędach są prawie niewidoczne. Gdzieś miałam zdjęcie, ale nie mogę znaleźć.
Obrazek

Obrazek

Irenko widziałam u Ciebie już pierwszą rozwitniętą Gertrudę, czyli wyprzedziła M.W. Moje angielki zapączkowane, ale jeszcze muszę troszkę poczekać. Za to pąki ma już Nadia Meillandeco

Obrazek

Obrazek

Basiu uszczykuję, ale wiem, że to odwlecze kwitnienia, dobrze, że tak wcześnie mamy lato, więc może załapią dwa kwitnienia ;:131

Harrison's Yellow

Obrazek

Obrazek

Dalszy ciąg odpowiedzi po południu, wracam do kończenia obiadu :wit ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko podobno tak samo działa na ślimaki. Musze spróbować, bo u mnie wszelkiego rozmiaru od maleńkich do dużych, chociaż jeszcze nie największych. Tymi ze skorupkami się nie przejmuję, one niewielkie szkody czynią, ja mam te bezdomne, ohyda ;:163 ;:148

A to Jacques Cartier z Twojego patyczka, pięknie się rozrósł, to już wielka róża i zapączkowana bardzo ładnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu
wstawiłam w poprzednim poście zdjęcie R.Sp."Altaica", ale dla Ciebie wstawię jeszcze raz.
Obrazek

Obrazek

Kilka chaktualny, ogólnych fotek z ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko orliki od Ciebie obecnie tak wyglądają ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec chcę Wam powiedzieć, że Jenny Duvall, będzie kwitła i tych pączków ma znacznie więcej niż się spodziewałam, naprawdę róża nie do zdarcia ;:138 ;:138

Obrazek

Pozostałe przesadzane jesienią, też mają pączki,oczywiście nie w takich ilościach jak w poprzednim roku, ale mają. Chyba jednak tak źle się z nimi nie obeszłam. Przeprosiłam za zmianę miejsca i chyba przeprosiny zostały przyjęte ;:333 .
Kamień z serca ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
kakadu13
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2018, o 15:02

Post »

alexia pisze:Cześć Daysy, pokazałaś już pięknie kwitnące róże i inne roślinki, ale największe wrażenie robi różą z setkami pąków ;:108.
Róża Altaica..., do podziwiania z daleka ;:306 . Muszę ją wygooglować, żeby wiedzieć czego się spodziewać u Ciebie, jak zakwitnie ;:108.
Nie wiem czy mąka kukurydziana działa na ślimaki, ale wiem, że działa i jest ekologiczny środek, nazywa się "Ferramol-Schneckenkorn" (Neudorff). Stosowała to Pedrowa. Widziałam w ogrodniczym w Szczecinie, więc w PL jest dostępny.
Masz psa i koty to szkoda sięgać po chemię. ;:196
Już widziałam, piszą, że ona ma fioletowe owocki ;:224

Witam.Ten środek to nieporozumienie.Ma za zadanie odstraszać ślimaki a nie niszczy ich.Stosowałem to z miernymi skutkami.Generalnie aby zadziałał ten środek należy każdą roślinę czy kwiatek obsypać małym pierścieniem środka aby ślimak na nią nie wszedł. Strasznie uciążliwe jest stosowanie tego środka gdyż w przypadku dużej ilości kwiatów taki zabieg jest niemożliwy. Ja osobiście zbierałem ślimaki wieczorem z latarką w dłoni i .........Wschodzące lilie przykrywałem dodatkowo słoikami aby uchronić je od pozostałych ślimaków.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko bardzo Cię przepraszam, gdzieś mi umknęłaś. Dzięki za miłe słowa, ale u Ciebie też się wiele dzieje. Widziałam Twoja glicynię, jest niewiarygodnie wielka i piękna Narobiłam sobie chrapki na taką, ale niestety u mnie chyba za zimno, na takie roślinki. Może jak zwolni mi się jakieś zaciszne miejsce to pomyślę. Tymczasem nacieszę oczy Twoim okazem.
W ramach przeprosin mój tegoroczny powojnik Walenburg, wiem , że je lubisz a różyczek jeszcze nie ma za wiele rozwiniętych

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kakadu13, gdybym się nie brzydziła tych paskud, to może bym je i zebrała, ale jak kiedyś przez przypadek nadepnęłam na takiego i się poślizgnęłam, to mi wystarczyło ;:185 . Zbieraniem zajmuje się mąż, ale to jest nie do ogarnięcia. Za siatką mamy nieużytkowany ogród, tam jest wylęgarnia wszelkiego robactwa, łącznie z kleszczami. Tam gdzie mamy już płot, jest tego mniej, ale tu gdzie jest siatka są ich niewyobrażalne ilości. Na szczęście w tym roku już będzie ogrodzenie skończone, więc widzę światełko w tunelu, póki co chodzę i oglądam co dzisiaj było posiłkiem dla tych paskudztw.

Zapączkowana Golden Celebration ;:167 ;:65
Obrazek

Munstead Wood w blokach startowych, tuż, tuż
Obrazek

Miłego dnia :wit , dzisiaj idę po mąkę kukurydzianą ;:224 , szala goryczy się przelała ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mąka kukurydziana...coś mi świta ;:oj
Daysy róże mają takie pączusie nabrzmiałe, że lada dzień wybuchną kolorem i zapachem.
Cudownie u Ciebie ;:138
....a ta kępa obłędnych orlików, skąd się biorą takie cuda. ;:224 :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie również urzekły Dorotkowe orliki takie niespotykane U mnie wreszcie otworzył kwiat Munstead i LO a reszta w blokach startowych .Daysy nawet Novalis ma już pąka malusi, bo malusi ,ale jednak MA ;:196 Natomiast mój JPII dopiero teraz zaczyna wytwarzać łodyżki na których będą paki poprzednie wszystkie były puste tak jak u The Princa .Zrobiłam tak jak radziła Alexia teraz czekam na efekt u tego mojego uparciucha Princa .Chyba jednak sie z nim pożegnam ,bo nerwów mi brak ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”