Bukszpan - choroby i szkodniki
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bukszpan - choroby
Według mnie to zasuszony,często się kręce w w OBI i widzę jak tam wyglądają rośliny.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
Wyciągnij i obejrzyj korzenie, czy są przerośnięte.Coś mi się wydaje, że one nie wyrosły w tych donicach, a potem zostały niestety przesuszone.Tak wyprowadzone krzewy trzeba sadzić, albo przesadzać do większych donic niezwłocznie.No niestety stracone.
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak kupuję roślinkę zawsze wyciągam ją z doniczki i patrzę jakie ma korzonki to bardzo ważne.Niestety kręcą numery że rzeczywiście może być wykopany z gruntu i dopasowany do donicy.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
B. nie był kupiony w OBI, lokalny szkółkarz.selli7 pisze:Wyciągnij i obejrzyj korzenie, czy są przerośnięte.Coś mi się wydaje, że one nie wyrosły w tych donicach, a potem zostały niestety przesuszone.Tak wyprowadzone krzewy trzeba sadzić, albo przesadzać do większych donic niezwłocznie.No niestety stracone.
Co to znaczy "przerośnięte" korzenie?
A może jest jednak jakaś nadzieja? Pod ususzonymi się zieleni.
Co robić?
pozdrawiam, WW
Przerośnięte, czyli jak wyjmiesz bryłę z doniczki, to bryła korzeniowa ma kształt tej doniczki z żywymi końcówkami korzeni.Bryła powinna się wysuwać trudno jeżeli korzenie są żywe nie przesuszone.Nie powinno się nic obsypać.Jeśli wyjmie się łatwo i posypie ziemia to znaczy, że mogły być wykopywane i część korzeni została obcięta by zmieścić do doniczki.
Pod ususzonym jeszcze się zieleni bo nie dochodzi tam światło i powietrze, ale to też uschnie, kwestia czasu.
Rośliny są z metkami od większego producenta, lokalni szkółkarze tak raczej roślin nie metkują, więc raczej do siebie sprowadził, nie wyhodował.
Pod ususzonym jeszcze się zieleni bo nie dochodzi tam światło i powietrze, ale to też uschnie, kwestia czasu.
Rośliny są z metkami od większego producenta, lokalni szkółkarze tak raczej roślin nie metkują, więc raczej do siebie sprowadził, nie wyhodował.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do metkowania to się nie zgodzę. U mnie w lokalnej szkółce tak pometkowane są, a na pewno hodowane na miejscu i do tego zawsze w porządku rośliny. Współczuję problemów z bukszpanem. Może poszukaj lokalnie w jakiejś szkółce, która ma dobre opinie. Kupuję często rośliny i w markecie i w szkółce. Różnica w cenie nie jest duża, ale na pewno lepiej przyjmują się i lepszej kondycji są te szkółkowe.
Zdaniem szkółkarza b., jego system korzeniowy, został uszkodzony przez mrozy z początku marca - wyglądał ok. Ma zostać wymieniony.
pozdrawiam, WW
Kolejny egzemplarz - nie tnę postu, masz rację, oto dowody:selli7 pisze:Wyciągnij i obejrzyj korzenie, czy są przerośnięte.Coś mi się wydaje, że one nie wyrosły w tych donicach, a potem zostały niestety przesuszone.Tak wyprowadzone krzewy trzeba sadzić, albo przesadzać do większych donic niezwłocznie.No niestety stracone.
pozdrawiam, WW
czy da sie jeszcze uratowac bukszpan
Czy da sie jeszcze uratowac ten bukszpan. Praktycznie od zimy nie ma nowych wzrostow?
Nie wiem co sie stalo....
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5b56efb306c21073
Nie wiem co sie stalo....
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5b56efb306c21073
Re: czy da sie jeszcze uratowac bukszpan
Albo przemarzł, albo został zalany, ale raczej to drugie.Donica ma odpływ? Nie odżyje.
Bukszpan-coś mu dolega
Proszę o pomoc. Dziś zauważyłam na moim bukszpanow to. Takie dziwne małe kuleczki i jakby pajęczyna. Jest on posadzony blisko hortensji, która co roku zreszta tak złe wyglada. Tu tez proszę o rade co jej dolega. Jak zwalczyć to co się dzieje. Podlewanie poprzez system nawadniający codziennie 20 min okolo 5 rano.
Re: Bukszpan - choroby i szkodniki
Wygląda na ćmę bukszpanową, był wątek niedawno, poczytaj i porównaj.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bukszpan - choroby i szkodniki
Potwierdzam, że bukszpanówka. Walcz z tym czym prędzej,bo zaraz będą takie :
To akurat moje z dzisiaj.
Tu masz wątek o bukszpanówkach...
viewtopic.php?f=17&t=106827
To akurat moje z dzisiaj.
Tu masz wątek o bukszpanówkach...
viewtopic.php?f=17&t=106827