Wszystko o pomidorach cz. 15
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Ja nie śledziłem całej dyskusji ale mnie ciekawi fakt, czy lepiej prowadzić jeden krzak przy paliku na dwa pędy, czy dwa krzaki przy jednym paliku na jeden pęd.
W sumie to nie wiem o co chodzi ale ok
No tak, to nie moje doświadczenie, ale co roku przez blisko dziesięć lat co sezon widziałam tak hodowane pomidory codziennie.
No tak, to nie moje doświadczenie, ale co roku przez blisko dziesięć lat co sezon widziałam tak hodowane pomidory codziennie.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
pineska Witaj.
Możesz na spokojnie opisać ten sposób uprawy? Ja jestem na super etapie eksperymentów, więc chętnie się dowiem.
Możesz na spokojnie opisać ten sposób uprawy? Ja jestem na super etapie eksperymentów, więc chętnie się dowiem.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
No widzisz pineska czyli "wynalazcą metody uprawy 2na 1 może być Twój ojciec albo Twój dziadek albo sąsiad dziadka, u którego dziadek to podpatrzył.
Błażeju istnieje coś takiego jak minimalna powierzchnia gruntu przypadająca na jeden krzak pomidora, żeby rósł zdrowo i wydajnie owocował. W tej tzw. metodzie nie zyskujesz na wydajności tylko oszczędzasz na ilości palików. Nawet jest wątek temu poświęcony. . Studiuj te rewelacje
viewtopic.php?f=42&t=62975
Błażeju istnieje coś takiego jak minimalna powierzchnia gruntu przypadająca na jeden krzak pomidora, żeby rósł zdrowo i wydajnie owocował. W tej tzw. metodzie nie zyskujesz na wydajności tylko oszczędzasz na ilości palików. Nawet jest wątek temu poświęcony. . Studiuj te rewelacje
viewtopic.php?f=42&t=62975
Tak, tak, to było z czystej oszczędności , miejsca na tarasie niedużo na pomidory a rozsady się udawały i już nie było komu rozdać.
Myślę, że coś za coś, wiadomo że wyrosną i będą rosnąć, ale czy tak samo owocują jak jeden panoszący się w tylko swojej doniczce, czy pojemniku ?
Chyba u mojego ojca to było przeświadczenie, że ilość krzaków przekłada się na większą ilość owoców, a nie porównywał jak owocowałby konkretny krzak posadzony pojedynczo.
Ojciec jest zwolennikiem gnojówki z pokrzywy, lał tego trochę.
Wsadzał je normalnie w odległości ok 20-30cm od siebie, palik każdy miał własny
Myślę, że coś za coś, wiadomo że wyrosną i będą rosnąć, ale czy tak samo owocują jak jeden panoszący się w tylko swojej doniczce, czy pojemniku ?
Chyba u mojego ojca to było przeświadczenie, że ilość krzaków przekłada się na większą ilość owoców, a nie porównywał jak owocowałby konkretny krzak posadzony pojedynczo.
Ojciec jest zwolennikiem gnojówki z pokrzywy, lał tego trochę.
Wsadzał je normalnie w odległości ok 20-30cm od siebie, palik każdy miał własny
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pineska!
Odnośnie podnoszenia się liści do pionu wieczorową porą to taka ich uroda.
Na dzień, jak już zauważyłaś rozkładają się.
Szczególnie dotyczy to młodych sadzonek.
U mnie tak teraz zachowywały się najpóźniej siane Hellfrucht.
Odnośnie podnoszenia się liści do pionu wieczorową porą to taka ich uroda.
Na dzień, jak już zauważyłaś rozkładają się.
Szczególnie dotyczy to młodych sadzonek.
U mnie tak teraz zachowywały się najpóźniej siane Hellfrucht.
Nie do pionu, odwracają się tak że spodnia strona jest na wierzchu
Pionowo pięknie się podnosiły na noc do pewnego " wieku" , teraz już są większe i robią przekładkę
Pionowo pięknie się podnosiły na noc do pewnego " wieku" , teraz już są większe i robią przekładkę
- Maraga
To dziwne.
O takim przypadku tu na forum jeszcze nie było.
Chyba,że przeoczyłam.
A może to tańczące pomidory?
Jest taki filmik na forum.
O takim przypadku tu na forum jeszcze nie było.
Chyba,że przeoczyłam.
A może to tańczące pomidory?
Jest taki filmik na forum.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zdjęcia by się przydały. Z drugiej strony jak liscie odwracają się o 180 stopni to może to jakaś specjalna odmiana pomidorów do uprawy "do góry nogami". Jest i taki wątek viewtopic.php?f=42&t=61801 . Zaskakujące jest to, że im durniejszy filmik znaleziony gdzieś na YT tym więcej jest chętnych do naśladowania.
Odwracają liście żeby wieczorem i w nocy jak najwięcej wchłonąć wilgoci, nie ma w tym nic dziwnego. Popatrzcie na inne rośliny i zachowanie liści o różnych porach ;) . Co do uprawy w doniczkach to im większa doniczka tym więcej miejsca dla korzeni i proporcjonalnie większy krzak (najlepiej przeprowadzić eksperyment z przeźroczystymi doniczkami). Pozdrawiam wszystkich.
- Maraga
Janusz!
Jak krowy dają więcej mleka słuchając muzyki,to i pomidory mogą "z nudów" odwracać liście.
Jak krowy dają więcej mleka słuchając muzyki,to i pomidory mogą "z nudów" odwracać liście.
Dzisiaj też się odwróciły, pada deszcz, być może faktycznie chcą się napićkaLo pisze:Zdjęcia by się przydały. Z drugiej strony jak liscie odwracają się o 180 stopni to może to jakaś specjalna odmiana pomidorów do uprawy "do góry nogami". Jest i taki wątek viewtopic.php?f=42&t=61801 . Zaskakujące jest to, że im durniejszy filmik znaleziony gdzieś na YT tym więcej jest chętnych do naśladowania.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Dziś sobie dokupiłem krzaczek odmiany Golden Boy, ktoś posiadał?:)
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1