CHOROBY róż - Cz.2
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY róż Cz.2
Werka, przewertowałam starą książkę o różach i jedyne co pasowało do zdjęć to mozaika żółta róż
Wg książki to wirus. Roznoszą go mszyce.
Wg książki to wirus. Roznoszą go mszyce.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2009, o 12:38
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim zdaniem to wygląda jak mączniak rzekomy.
W poście bejsonki84 jest czym go można opryskać (chociaż Mospilan to raczej jakieś przejęzyczenie). No i niestety dobrze byłoby obrywać na bieżąco chore liście.
W poście bejsonki84 jest czym go można opryskać (chociaż Mospilan to raczej jakieś przejęzyczenie). No i niestety dobrze byłoby obrywać na bieżąco chore liście.
Pozdrawiam. Sławka
- bejsonki84
- 200p
- Od: 7 maja 2014, o 11:09
Dziewczyny
Dzięki za zainteresowanie. Kupiłam wczoraj ten nieszczęsny Mospilan i właśnie też zauważyłam, że to było przejęzyczenie bo to jest ogólnie na robaki. Dr Chodunowi pewnie chodziło o Mildex
Dzięki za zainteresowanie. Kupiłam wczoraj ten nieszczęsny Mospilan i właśnie też zauważyłam, że to było przejęzyczenie bo to jest ogólnie na robaki. Dr Chodunowi pewnie chodziło o Mildex
Pozdrawiam Werka
Pocieszam się myślą, że zwierzęta nijakiej świadomości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zrozpaczonych istot na świecie.
Wisława Szymborska
Pocieszam się myślą, że zwierzęta nijakiej świadomości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zrozpaczonych istot na świecie.
Wisława Szymborska
Mospilan moim zdaniem jest za słaby Polecam MILDEX 711,9 WG b.dobry środek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 18:44
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
martatomek wg mnie to róża jest przemarznięta, utnij kawałek jakiegoś pędy i zobacz co jest w środku, jak ciemna, to potwierdzi moją tezę... Trzeba ciąć do żywej, zielonej tkanki.
Czy wypuszcza coś na dole?
Czy wypuszcza coś na dole?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Przemarznięte pędy słabo przewodzą substancje odżywcze, wszędzie gdzie widać rozległe uszkodzenia mrozowe (brunatne, czarne plamy) nie ma większego sensu pędów zostawiać. Obciąć do zdrowego i odbiją młode, zdrowe. Zostawianie uszkodzonych pędów to otwarcie drzwi do patogenów i osłabienia rośliny.
Czy ktoś podpowie co dolega mojej róży? Prosze o pomoc!
Kupiona w Leroy, przesadzona do większej donicy. Po czterech dniach otrzymała nawóz dla róż w postaci granulatu.
Od początku miałam wrażenie że się zatrzymała. Pąki jakby usnęły. Zrobiły się wiotkie.
Łodyga żółta, liście częściowo również. Obcięłam i lekko ruszyło. Jeden pąk w połowie się rozwinął ale nadal wszystko stoi i jest takie wiotko suche.
Czy za dużo czy za mało podlewam? Robię to codziennie ale niedużo. Ustawiłam ją bardziej do słońca choć nie ma "patelni" bo balkon południowo -zachodni z naciskiem na zachód.
Doradźcie.
Od początku miałam wrażenie że się zatrzymała. Pąki jakby usnęły. Zrobiły się wiotkie.
Łodyga żółta, liście częściowo również. Obcięłam i lekko ruszyło. Jeden pąk w połowie się rozwinął ale nadal wszystko stoi i jest takie wiotko suche.
Czy za dużo czy za mało podlewam? Robię to codziennie ale niedużo. Ustawiłam ją bardziej do słońca choć nie ma "patelni" bo balkon południowo -zachodni z naciskiem na zachód.
Doradźcie.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Re: Czy ktoś podpowie co dolega mojej róży? Prosze o pomoc!
Specjalistkom nie jestem, ale u Twojej to ze 3 problemu od razu widać...
- wg mnie spalona nawozem, stąd wiotczenie pędów i te usychające listki.
Ten pęd wytnij, widzisz plamkę na nim? Tnij za drugim liściem pod nią (sekator zdezynfekuj przed i po cięciu).
Dodatkowo też żółknące liście (oberwij koniecznie !!!), to początki plamistości.
Oprysk by się przydał.
- wg mnie spalona nawozem, stąd wiotczenie pędów i te usychające listki.
Ten pęd wytnij, widzisz plamkę na nim? Tnij za drugim liściem pod nią (sekator zdezynfekuj przed i po cięciu).
To albo coś grzybowego, albo mechaniczne uszkodzenie.
Dodatkowo też żółknące liście (oberwij koniecznie !!!), to początki plamistości.
Oprysk by się przydał.
Pozdrawiam, Basia.
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
Agatko
Daleko mi do pouczania kogokolwiek, ale wymieniłabym ziemię. Na temat nawożenia napisano na naszym Forum setki postów, poczytaj Agatko w wolnej chwili, bo takie ,,pierdółki" wydawałoby się nieważne lub mało ważne a są decydujące.
Co do podlewania- teraz, kiedy jest gorąco, ja też podlewam swoje codziennie (zapączkowane róże naprawdę dużo piją), odstaną wodą, temp pokojowa. Podlewam na tyle, aby im wyciekło do podstawek- po jakiejś pół godzinie strzykawką odciągam nadmiar, żeby nie stały w wodzie.
Daleko mi do pouczania kogokolwiek, ale wymieniłabym ziemię. Na temat nawożenia napisano na naszym Forum setki postów, poczytaj Agatko w wolnej chwili, bo takie ,,pierdółki" wydawałoby się nieważne lub mało ważne a są decydujące.
Co do podlewania- teraz, kiedy jest gorąco, ja też podlewam swoje codziennie (zapączkowane róże naprawdę dużo piją), odstaną wodą, temp pokojowa. Podlewam na tyle, aby im wyciekło do podstawek- po jakiejś pół godzinie strzykawką odciągam nadmiar, żeby nie stały w wodzie.
Dziękuję wam pięknie za tak szybką odpowiedz