Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
Moje agapanty już w piwnicy. Piwnica ma 2 małe okienka więc jakąś poświate mają.
Tam spędzają zimę aż do kwietnia - maja, kiedy wynoszę je do ogrodu ( podlewane lekko 1 x w miesiącu).
W donicy stoją wiele lat, aż ją rozerwią korzeniami, w tym roku przesadzane do wiadra po farbie ( dziury robiłam wiertarką). W poprzednim nie było ani grama ziemi tylko splot korzeni, żeby je rozdzielić trzeba użyć siekiery lub piły. W tym posiedzą z 5-7 lat.
Kwitną obficie co roku.
Tam spędzają zimę aż do kwietnia - maja, kiedy wynoszę je do ogrodu ( podlewane lekko 1 x w miesiącu).
W donicy stoją wiele lat, aż ją rozerwią korzeniami, w tym roku przesadzane do wiadra po farbie ( dziury robiłam wiertarką). W poprzednim nie było ani grama ziemi tylko splot korzeni, żeby je rozdzielić trzeba użyć siekiery lub piły. W tym posiedzą z 5-7 lat.
Kwitną obficie co roku.
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
Doradzcie proszę.
Na przyszły rok zastanawiam się nad zakupem agapanta.Tylko że jeśli chodzi o zimowanie chyba nie miałbym gdzie jak tylko ciemną ciepła piwnice.Czy on by sobie dał sobie rade w takich warunkach?Czy okrywanie rośliny na zimę na balkonie da dobre efekty?
Na przyszły rok zastanawiam się nad zakupem agapanta.Tylko że jeśli chodzi o zimowanie chyba nie miałbym gdzie jak tylko ciemną ciepła piwnice.Czy on by sobie dał sobie rade w takich warunkach?Czy okrywanie rośliny na zimę na balkonie da dobre efekty?
Moje stoją w ciemnej piwnicy i sobie dobrze radzą.
Alicja
Alicja
Moje nadal stoją na dworze i mają się super, ale jeszcze nie ma zimy...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
U nas przymrozki, agapanta podlewałam w czasie świąt w piwnicy, część liści zielona, sporo uschniętych.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w piwnicy na oknie południowym rośnie sobie całą zimę agapant. Już drugi rok jak go nie przesadzam i nie podlewam i nic z nim nie robię. Doniczka bez odpływu to był strzał w dziesiątkę. Widocznie agapanty lubią mokre klimaty. W lato jak stał w ogrodzie to tylko co jakiś tydzień wylewałem z niego nadmiar wody. Oczywiście zakwitł w pierwszym roku uprawy co mnie niezmiernie ucieszyło. Taki piękny kwiat a tak małe wymagania.
Niedawno zakupiłem odmianowego agapanta niebieskiego. Chyba jakąś miniaturową wersję bo ten mój to kwitł na wysokości około 1,2 m.
Tak wygląda teraz w piwnicy. Dwa pozostałe zdjęcia to z 2017.
Niedawno zakupiłem odmianowego agapanta niebieskiego. Chyba jakąś miniaturową wersję bo ten mój to kwitł na wysokości około 1,2 m.
Tak wygląda teraz w piwnicy. Dwa pozostałe zdjęcia to z 2017.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Marku gratuluję! Ja mam pełną donice i nie kwitnie.
Czy nawoziłeś, jeśli tak to kiedy i czym???
Dawniej jak miałam, to biały zakwitł po 6 latach a niebieski po 3, (tamte nie przetrwały kiedyś zimy).
Teraz mam nowe i znów tylko szczypiorek a u Ciebie taki maluch i już z pakiem, niesamowite.
Czy nawoziłeś, jeśli tak to kiedy i czym???
Dawniej jak miałam, to biały zakwitł po 6 latach a niebieski po 3, (tamte nie przetrwały kiedyś zimy).
Teraz mam nowe i znów tylko szczypiorek a u Ciebie taki maluch i już z pakiem, niesamowite.
-
Gratuluje!
Też mi kwitły jak były dużo wyższe. W jednej donicy mam oba kolory.
Też mi kwitły jak były dużo wyższe. W jednej donicy mam oba kolory.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Niczym nienawożony. Posadzony w kwietniu do doniczki stał w tunelu gdzie cały miesiąc grzała farelka. W maju pokazał się już pęd kwiatowy. Jak w ogrodniczym pokażą się sadzonki w bieli to pewnie go zdobędę. Z tym kwitnieniem tak młodej rośliny to pewnie zbieg okoliczności.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Przez przypadek kupiłem dzisiaj Agapant w Lidlu .
Ciekawe, czy coś z niego będzie
Ciekawe, czy coś z niego będzie
-
Pewnie!
Tylko nie dawaj mu dużej doniczki, raczej mniejszą, na pewno wypełni ja korzeniami, lubi ciasnotę.
Tylko nie dawaj mu dużej doniczki, raczej mniejszą, na pewno wypełni ja korzeniami, lubi ciasnotę.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wiecie co, ja już nie wiem co z moim agapantem. Właściwie to stoi jak zaklęty, praktycznie zero przyrostu.
Niby korzenie w porządku, jednak nie rośnie. Jedno mnie też zastanawia. Ma b.ciemnozielone liście.
Miałam już agapanta no i widziałam też w ogrodach na żywo, ale liście były raczej zawsze bardziej jasno zielone.
Znowu mu jakąś inną ziemię dać?
Niby korzenie w porządku, jednak nie rośnie. Jedno mnie też zastanawia. Ma b.ciemnozielone liście.
Miałam już agapanta no i widziałam też w ogrodach na żywo, ale liście były raczej zawsze bardziej jasno zielone.
Znowu mu jakąś inną ziemię dać?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Ja na razie się nie znam na agapantach ale mam już następną roślinę i też puściła pęd kwiatowy. Obie rośliny trzymam w tunelu. Roślina pochodzi z Afryki południowej więc gorąco jej nie zaszkodzi, a może i pomoże. Wikipedia podaje, że potrzebuje gleby gliniastej z domieszką torfu i piasku, a zarazem żyznej i przepuszczalnej. U mnie rośnie w mieszance ziemi z ogrodu z substratem torfowym do warzyw. Ta z poprzedniego roku na razie nie zamierza kwitnąć, a jeszcze mocno dostała przy zimowaniu mszycami, które przywędrowały z fuksji. Teraz w tunelu dochodzi do siebie.
Marek
Marek