Iglaki - uprawa z nasion
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2017, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Siewki Świerka Srebrnego- nawożenie
Proszę o poradę dotyczącą nawożenia w pierwszym i drugim roku siewek świerka srebrnego. Jakie macie doświadczenie z tym związane, i jakich używacie nawozów do zasilenia młodych iglaków (dawki).
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
cyprysik z nasion
Z góry przepraszam, jeśli powielam wątki ale nie mogłam nigdzie znaleźć podobnego tematu dotyczącego tej grupy iglaków.
Do rzeczy. W marcu kupiłam obsypanego szyszkami cyprysika n/n. Na podstawie zdjęć w internecie zidentyfikowałam go jako cyprysik lawsona Dow's gem, ale nie mam 100% pewności. Wysiałam nasiona, kilka wzeszło. Dzisiaj przesadziłam podrośnięte siewki do osobnych doniczek i właśnie nie wiem co dalej. Do tej pory stały w domu na południowym parapecie. Czy je tam zostawić, czy przenieść na zewnątrz. Jeśli na zewnątrz, to w cień, półcień, czy na słońce? Kiedy mogę je przesadzić do gruntu? Obecnie siewki mają około 3-4 cm.
Do rzeczy. W marcu kupiłam obsypanego szyszkami cyprysika n/n. Na podstawie zdjęć w internecie zidentyfikowałam go jako cyprysik lawsona Dow's gem, ale nie mam 100% pewności. Wysiałam nasiona, kilka wzeszło. Dzisiaj przesadziłam podrośnięte siewki do osobnych doniczek i właśnie nie wiem co dalej. Do tej pory stały w domu na południowym parapecie. Czy je tam zostawić, czy przenieść na zewnątrz. Jeśli na zewnątrz, to w cień, półcień, czy na słońce? Kiedy mogę je przesadzić do gruntu? Obecnie siewki mają około 3-4 cm.
Pozdrawiam Lucyna
Re: Iglaki - uprawa z nasion
Witam.
Fascynują mnie iglaki rzadko spotykane w naszym kraju. Ostatnio będąc na Sycylii przywiozłem dużo nasion oraz sadzonki roślin.
Właśnie wysiałem nasiona z małych szyszek nieznanego drzewa iglastego. Przeszukałem już wiele stron i nie mogę znaleźć podpowiedzi jaki to iglak proszę o pomoc. załączam zdjęcia szyszek i młodziutkich roślin.
Dodam jeszcze dodatkowe zdjęcia młodych roślin
Fascynują mnie iglaki rzadko spotykane w naszym kraju. Ostatnio będąc na Sycylii przywiozłem dużo nasion oraz sadzonki roślin.
Właśnie wysiałem nasiona z małych szyszek nieznanego drzewa iglastego. Przeszukałem już wiele stron i nie mogę znaleźć podpowiedzi jaki to iglak proszę o pomoc. załączam zdjęcia szyszek i młodziutkich roślin.
Dodam jeszcze dodatkowe zdjęcia młodych roślin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lis 2018, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak sadzić świerki do gruntu? Nie chce się bawić w doniczki P9. Ponoć jest gorzej utrzymać w nich wilgoć jak w normalnym gruncie. Chyba że się mylę. Jak gesto sadzic takie 2 letnie do gruntu? Przeglądając zdjęcia na Google takie siewki są dość gesto posadzone. Odstęp między rzędami około 10 cm a między sadzonkami 5 cm. Nie jest to za gesto?
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2009, o 18:59
Ja sadzę siewki iglaków tylko do doniczek.
Moim zdaniem uprawa w doniczkach ma więcej zalet niż uprawa gruntowa.
Moim zdaniem uprawa w doniczkach ma więcej zalet niż uprawa gruntowa.
pozdrawiam
Edi.
Edi.
-
Może i tak. A podlewać trzeba tak i tak. W doniczce nie trzeba pielic.
-
- 50p
Trzeba pielić i w doniczkach
Można ograniczyć ilość chwastów stosując gotowy substrat.
Można ograniczyć ilość chwastów stosując gotowy substrat.
pozdrawiam
Edi.
Edi.
-
A co takiego stosujesz na świerki i jodly? I czy można tym pryskac młode siewki?
-
Sianie swierku i jodly w multiplatach.
Witam mam do was pytanie czy ma sens wysiew swierku i jodly kaukaskiej w multipaletach chodzi mi dokładnie o takie wielodoniczki i na wiosnę pikowanie w doniczki P9. Czy lepiej zbić skrzynki 100cmx100cmx20cm i wysiac w takie skrzynki? Wszystko bym trzymał w foliaku. Razem z sadzonkami winorosli.
-
- 50p
Ja wysiewam do skrzynek a roczne siewki sadzę do doniczek.
Skrzynki mam przenośne.
Jeżeli dasz radę przenieść swoje "100x100x20" to mogą być.
Skrzynki mam przenośne.
Jeżeli dasz radę przenieść swoje "100x100x20" to mogą być.
pozdrawiam
Edi.
Edi.
-
A jakiej wielkości ty masz skrzynki? Ja miałem taki wymiar desek i nie chciało mi się ich skracac i zrobiłem takie jak pisałem
-
- 50p
Ja używam starych , niebieskich ,siechnickich "pomidorówek". Mają pełne boczne ścianki a spód ażurowy a na dodatek mieszczą się do kuwety. Jedynym problemem jest to, że nie mogę już ich nigdzie dostać a chciałbym jeszcze.
Kiedyś miałem drewniane, 60x40x10.
Kiedyś miałem drewniane, 60x40x10.
pozdrawiam
Edi.
Edi.