Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. IV.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. IV.
Wydaje mi się, że u kaktusów szybciej przebiega proces dojrzewania od pąka do kwiatów. Musisz wciąż być cierpliwy - a my z Tobą.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Henryku, zapewne masz dużo racji z drugiej strony kaktusy dłużej u nas już są uprawiane, zdążyły zaaklimatyzować się i poznaliście dokładnie cykl ich rozwoju na przestrzeni 12 miesięcy, natomiast Adenium to jeszcze "nowy temat", zbyt krótko zgłębiany i nie wszystko o tych roślinach jeszcze wiemy.
Żeby skrócić sobie czas oczekiwania na 100% rozkwitnięcie pąków kwiatowych na Adenium obesum, postanowiłem dokonać ingerencji i może pobudzić do bardziej równego i intensywniejszego krzewienia się moich dwóch Adenium arabicum z mojego wysiewu nasion w 2012 roku. Bardzo nietypowo krzewiły, a w zasadzie nie krzewiły się wcale, po wcześniejszym przycięciu:
- przed przycięciem:
- po przycięciu:
- przed przycięciem:
- po przycięciu:
- nie krzewiły się, ale ładnie przyrosły im na objętości "brzuszki". Chciałbym, żeby ich brzuszki rozrastały się (spłaszczały) w szerz i wyrastały z tych spłaszczonych brzuszków, krótkie gałązki. Do zasilania Adenium arabicum, używam pożywek o minimalnej zawartości azotu z podwyższonym poziomem potasu i fosforu. Trzecie moje Adenium arabicum, najdorodniejsze, ma jeszcze "powiązane" i odchylone do poziomu gałązki. Jak już ustabilizuje na stałe położenie swoich gałązek, będę dopiero decydował jak postępować z rośliną w celu uzyskania najładniejszej (moim zdaniem) bryły - formy rośliny (może się uda).
Żeby skrócić sobie czas oczekiwania na 100% rozkwitnięcie pąków kwiatowych na Adenium obesum, postanowiłem dokonać ingerencji i może pobudzić do bardziej równego i intensywniejszego krzewienia się moich dwóch Adenium arabicum z mojego wysiewu nasion w 2012 roku. Bardzo nietypowo krzewiły, a w zasadzie nie krzewiły się wcale, po wcześniejszym przycięciu:
- przed przycięciem:
- po przycięciu:
- przed przycięciem:
- po przycięciu:
- nie krzewiły się, ale ładnie przyrosły im na objętości "brzuszki". Chciałbym, żeby ich brzuszki rozrastały się (spłaszczały) w szerz i wyrastały z tych spłaszczonych brzuszków, krótkie gałązki. Do zasilania Adenium arabicum, używam pożywek o minimalnej zawartości azotu z podwyższonym poziomem potasu i fosforu. Trzecie moje Adenium arabicum, najdorodniejsze, ma jeszcze "powiązane" i odchylone do poziomu gałązki. Jak już ustabilizuje na stałe położenie swoich gałązek, będę dopiero decydował jak postępować z rośliną w celu uzyskania najładniejszej (moim zdaniem) bryły - formy rośliny (może się uda).
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Myślałam, że mam "trochę zaległości" a tu u Ciebie tyle różności!
Żółwiki niesamowite, zawsze z wielką przyjemnością oglądam u Ciebie te wyjątkowe roślinki.
A pąków na Adenium to masz ilości wielkie. Oby szybko zakwitły. I brzuszki też niczego sobie.
Żółwiki niesamowite, zawsze z wielką przyjemnością oglądam u Ciebie te wyjątkowe roślinki.
A pąków na Adenium to masz ilości wielkie. Oby szybko zakwitły. I brzuszki też niczego sobie.
- Akwelan_2009
Moja cierpliwość w oczekiwaniu na kwiaty na moich "podopiecznych" częściowo wynagrodzona. Rozkwitł, długo oczekiwany kwiat na Adenium obesum Sawan7:
- na zakończenie, tak prezentuje się cała roślina wraz z kwiatem, na tle Adenium obesum z mojego wysiewu nasion w 2010 r:
- niestety, nie wszystko układa się z rozkwitaniem pąków kwiatowych tak, jakbym sobie tego życzył, chociaż rośliny stoją tuż obok siebie i mają identyczne warunki, zarówno "klimatyczne" jak i "żywieniowe", ale to już w następnym moim wpisie.
- na zakończenie, tak prezentuje się cała roślina wraz z kwiatem, na tle Adenium obesum z mojego wysiewu nasion w 2010 r:
- niestety, nie wszystko układa się z rozkwitaniem pąków kwiatowych tak, jakbym sobie tego życzył, chociaż rośliny stoją tuż obok siebie i mają identyczne warunki, zarówno "klimatyczne" jak i "żywieniowe", ale to już w następnym moim wpisie.
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Adenium obesum Sawan7 spełnił oczekiwania!!
Barwa kwiatu, jego kształt i układ robi wrażenie, bardzo mi się podoba.
Barwa kwiatu, jego kształt i układ robi wrażenie, bardzo mi się podoba.
- Pelidea
Przepiękny kwiat!
Choć sama roślinka na tle tych, które wysiewałeś sam nie wygląda imponująco.
Choć sama roślinka na tle tych, które wysiewałeś sam nie wygląda imponująco.
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fantastyczny kolor kwiatka u A. obesum Sawan7 , zresztą cały fajnie wygląda
Pozdrawiam, Zuza
- Akwelan_2009
Joanno, Henryku - dziękuję.
Joanno, faktycznie roślina nie jest zbyt okazała, nawet jak ją otrzymałem, byłem bardzo zawiedziony, tak niewielkimi rozmiarami tej rośliny.
Tak jak napisałem w poprzednim wpisie, kwiat na tym Adenium jest w pewnym stopniu "nagrodą" za "zrzucanie" przez Adenium obesum Dangchoklarp, pąków kwiatowych, które już dawno powinny rozkwitnąć. Prawdopodobnie jeszcze dzisiaj odpadnie kolejne dwa pąki. Już to "czuję", mają zwiędłe podstawy szypułek i nie trzymają pozycji takiej, jak kilka, kilkanaście godzin wcześniej. Podstawy szypułek zmieniają wygląd, robią się jakby szkliste. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ja nie mogę dociec z czego to się bierze. To Adenium stoi w odległości 10 - 12 cm od Adenium, którego kwiat pokazałem w poprzednim wpisie. Ma takie samo podłoże, takie samo nasłonecznienie, tak samo podlewane, dokarmiane i ... nie wiem co się dzieje:
Na fotkach wstawionych niżej, pokazuję pąki kwiatowe (zaznaczone strzałkami), które w najbliższych godzinach odpadną. Organoleptycznie cały pąk kwiatowy wygląda na zdrowy okaz, jedynie tak jak napisałem wcześniej, zmiany i proces opadania pąków rozpoczyna się na szypułce w miejscu wyrastania. Po odpadnięciu pąka kwiatowego, "rana" szybko zabliźnia się, nie widać żadnych negatywnych zmian, wyróżniające bliznę i jej okolice, od wyglądu całej rośliny:
- na pierwszej fotce wyraźnie widać, jak pąk kwiatowy zmienił pozycję, chyląc się ku podłożu. Na drugiej, ten zaznaczony strzałką, już opiera się na swoim "współtowarzyszu". W sumie było (jeżeli dobrze pamiętam) dwanaście pąków kwiatowych, pozostanie za moment tylko dwa .
Joanno, faktycznie roślina nie jest zbyt okazała, nawet jak ją otrzymałem, byłem bardzo zawiedziony, tak niewielkimi rozmiarami tej rośliny.
Tak jak napisałem w poprzednim wpisie, kwiat na tym Adenium jest w pewnym stopniu "nagrodą" za "zrzucanie" przez Adenium obesum Dangchoklarp, pąków kwiatowych, które już dawno powinny rozkwitnąć. Prawdopodobnie jeszcze dzisiaj odpadnie kolejne dwa pąki. Już to "czuję", mają zwiędłe podstawy szypułek i nie trzymają pozycji takiej, jak kilka, kilkanaście godzin wcześniej. Podstawy szypułek zmieniają wygląd, robią się jakby szkliste. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ja nie mogę dociec z czego to się bierze. To Adenium stoi w odległości 10 - 12 cm od Adenium, którego kwiat pokazałem w poprzednim wpisie. Ma takie samo podłoże, takie samo nasłonecznienie, tak samo podlewane, dokarmiane i ... nie wiem co się dzieje:
Na fotkach wstawionych niżej, pokazuję pąki kwiatowe (zaznaczone strzałkami), które w najbliższych godzinach odpadną. Organoleptycznie cały pąk kwiatowy wygląda na zdrowy okaz, jedynie tak jak napisałem wcześniej, zmiany i proces opadania pąków rozpoczyna się na szypułce w miejscu wyrastania. Po odpadnięciu pąka kwiatowego, "rana" szybko zabliźnia się, nie widać żadnych negatywnych zmian, wyróżniające bliznę i jej okolice, od wyglądu całej rośliny:
- na pierwszej fotce wyraźnie widać, jak pąk kwiatowy zmienił pozycję, chyląc się ku podłożu. Na drugiej, ten zaznaczony strzałką, już opiera się na swoim "współtowarzyszu". W sumie było (jeżeli dobrze pamiętam) dwanaście pąków kwiatowych, pozostanie za moment tylko dwa .
Mieczysław
Mieczysław
- Pelidea
Faktycznie to niezła zagwozdka. Też się czasami zastanawiam, dlaczego rośliny jednego gatunku traktowane niby tak samo, jedne rosną jak szalone, inne marnieją. Ja mam tak z fikusami, których mam bardzo dużo. I Azaliami.
Smutno, jak mimo naszych wysiłków, roślince jednak czegoś brakuje.
Smutno, jak mimo naszych wysiłków, roślince jednak czegoś brakuje.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
To o czym mówi Mieczysław, problem że jedne dają radę inne nie w tych samych warunkach, dotyczy różnych odmian, wraz z inną barwą kwiatu 'przemycane' są w genach lepsze i gorsze możliwości przystosowania rośliny do naszych warunków.
- Akwelan_2009
- bardzo możliwe, że ta roślina potrzebowała dłuższego czasu na aklimatyzację, chociaż o tej obecnej "naszej" porze roku w kraju z którego pochodzi, jest pełnia lata, słońce "chodzi" tam w zenicie. Podejrzewam również, że zbyt wcześnie wybudziła się ze spoczynku, jakiemu była poddana, podczas przygotowywania roślin na sprzedaż. Szkoda, ale może to "czasowe zawirowanie", będzie miało pozytywny wpływ na dalsze jej kwitnienia - szybciej przystosuje się do naszej strefy klimatycznej i czasowej.ejacek pisze:/ ... / dotyczy różnych odmian, wraz z inną barwą kwiatu 'przemycane' są w genach lepsze i gorsze możliwości przystosowania rośliny do naszych warunków.
Mieczysław
Mieczysław
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Jest
Adenium obesum Sawan7 ma świetny kwiat
Bardzo mi się podoba
Adenium obesum Sawan7 ma świetny kwiat
Bardzo mi się podoba
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
To już prawie las tropikalny, a co dopiero będzie jak wszystkie podrosną do rozmiarów tych najstarszych i zakwitną jednocześnie