Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Hehe oj tam oj tam ;:306
OK już będę grzeczna ;:170 ( :twisted:) następnym razem zrobię jakiś rebus z nazwą firmy ;:306 żartuję :;230
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Na szczęście ja nie wiem o jaką firmę chodzi, w związku z powyższym nie jestem zamieszana w aferę :;230
Nic nie widziałam, nic nie słyszałam ;:224
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Ja jeszcze na temat solidności firm wysyłkowych. Z perspektywy lat doświadczeń z różnymi firmami mogę śmiało stwierdzić, że to nie tylko nasz krajowy problem, ale dotyczy to globalnie wszystkich pasjonatów zamawiających swoje 'must-have'. Śledzę różne fora anglojęzyczne dotyczące oczywiście mojego hobbystycznego zakręcenia (na dwóch nawet się udzielam - sporadycznie, jak mnie bardzo zaintryguje temat) i to co je wyróżnia od naszych for to swoboda w piętnowaniu niesolidnych firm. Jadą tam z 'grubej rury' po wszechpotężnych nawet firmach, które zawiodły ich oczekiwania. Oczywiście nie są wymieniane pełne nazwy, ale skrótowo i hasłowo i wszyscy wiedzą o kogo chodzi i nikt ich za to nie ściga (czyt. moderuje czy banuje). Bardziej liberalne regulaminy? ;:oj

To tak na odtrutkę dla Tych zawiedzionych krajowym rynkiem. :D

No, ale wróćmy do tu i teraz. Nieocenioną sprawą jest dzielenie się przykrymi doświadczeniami, dotyczącymi niesolidnych firm, aby uczyć się na cudzych błędach (to mniej boli), wszak do tego między innymi służy forum, bo i w 'kupie raźniej' i większa siła przebicia. Straszę np. takie firmy złą opinią na forum, gdzie mogą mieć wielu potencjalnych klientów i to działa nie we wszystkich przypadkach, ale działa... :tan
Mam na indeksie firmy godne polecenia każdemu, jak i takie których sama nazwa wywołuje u mnie odruch wymiotny. ;:222
Róbmy to kochani na PW żeby żyć w zgodzie z regulaminem...(ja tak robię od dłuższego czasu, tylko jeszcze muszę 'rozkumać' czy można wysyłać takie wiadomości do kilku odbiorców naraz wzorem poczty e-mail - nie próbowałem i nie wiem).

No i Marta to 'przeginanie wafla' przemawia do mnie. Kupuję to w ciemno bez reklamacji... z możliwością plagiatu :;230
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto fajnie że poszerzasz swoją kolekcję o nowe gatunki. Te chore to trzeba było odesłac, niestety też zdarza mi sie kupic wysylkowo takie chore. Wtedy odsylam i czekam na iną okazję zakupienia tego co mi się marzy.
Napisz czy to d. ochratum w filiżance to cała roślins co do Ciebie dojechała czy to fragment po podziale pokazalas?
Pozostałe fajne i tylko czekac na kwiaty
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mondfa hehe Ty to jedyna niewtajemniczona :;230

Andrzeju wiem, że Ty masz dużo przykrych doświadczeń jeśli chodzi o sprzedaż wysyłkowa roślin. Ja do tej pory kupowałam z dwóch firm i w sumie to prawie zawsze jest się do czego przyczepić, ale to najczęściej, w przypadku storczyków, do stanu korzeni. No ale to są rośliny, jedne ładniejsze inne gorsze takie jest życie. Jednak coś takiego spotkało mnie pierwszy raz.
Odnośnie zasad na forum to niestety trzeba się dostosować, jednak uważam jak Ty, że o pewnych sprawach trzeba mówić głośno i otwarcie. Ja tej firmy nie skreślam i będę frajerką i dam im kiedyś szansę, bo wcześniejsze zakupy były w miarę ok. Jednak na jakiś czas odpuszczę tam zakupy. Liczę, że co mam kupić to dorwę na wystawię za 2 tyg ;:215

Kasiu no powiem Ci, że już nie wszystko mi się chciało komentować i tylko narzekać, ale Dendrobium ochreatum to też porażka tych zakupów, ale jego nie odesłałam. Miała być to roślina zdolna do kwitnienia za 24mc o wielkości ok 10 cm. No jak widzisz... To jest dokładnie to co dostałam. Nic nie dzieliłam. Roślina ma jedną Psb ok 5 cm i druga starą mini mini, plus te keiki ;:222 tą Psb ułożyłam na "leżąco" (bo tak też ją dostałam) i chyba pozwolę tym keiki rosnąć na Psb matecznej i następnie wrosnąć się w położę. Jak myślisz? Bo oddzielnie tego za jakiś czas to chyba ryzykowne a tak to już będzie rosło...

Ehhh te zakupy wysyłkowe - jest ryzyko, jest zabawa ;:306
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marta no niestety i takie sytuacje się zdarzają.. aczkolwiek nie wierzę w to ze tego przed wysyłką nie było widać
bardziej myślę że było "a może się uda' dobrze zrobiłaś odsyłając. Zmiany bardzo nieciekawe.

Trochę jestem zawiedziona bo też czekam na paczkę... tą co to już nic na parapet nie wejdzie :;230 :;230
Mam nadzieję,że to sporadyczny incydent,ale niesmak pozostał.
Odnośnie pozostałej zawartości, życzę powodzenia w ich uprawie, miło będzie oglądać ;:136
mi również z dendrobiami nie po drodze ale są piękne.
Zakwitło u mnie coś co na pewno Ci się spodoba, jak zrobię zdjęcie to pokażę :lol: ;:108

achh jak ja Wam zazdroszczę tej wystawy... ;:145
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu niestety też mam takie odczucia. Miałam mało wpadek jeśli chodzi o Phalaenopsis, a raczej właśnie je kupiłaś, zaś inne gatunki to właśnie różnie bywało. Też widzę, że jeśli mają coś długo w ofercie swojej i jest podejrzenie, że to długo u nich stało to idzie to w parze z problemami z korzeniami. A że ja jestem wzrokowcem, to ja całą ofertę zam na pamięć i widzę, co jest nowe ;:306

I widzisz mówiłam, że jeszcze coś upchniesz ;:306 czekam na relacje z zakupów i z tego czegoś co mi się spodoba, bo na pewno mi się spodoba ;:215

PS ja już widzę Cię oczami wyobraźni powracając z tej wystawy :;230 , bagażnik auta zapchany zielskiem i ten dylemat w domu gdzie to upchnąć ;:306
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

zabkamarta pisze:Ehhh te zakupy wysyłkowe - jest ryzyko, jest zabawa ;:306
No, nie wiem, czy konieczność odsyłania zgnitych pseudobulw czułabym jako zabawę, ale w naszą pasję
pod każdym względem wpisane jest ryzyko. Nawet jeśli roślina przychodzi zdrowa, to tak jak u Mirki np. coś wyszło po kilku dniach.
I co wtedy ? To właśnie nasze ryzyko...

Bywa też tak jak zdarzyło się u mnie, gdy kupowałam Lycaste aromatica. Roslina przyszła na takim etapie,
gdy jesienią liście powoli zasychają i odpadają. A ja myślałam, że mi takiego 'umierającego' storczyka przysłali ;:24
Gdy zrozumiałam jego cały okres rozwoju, to rośnie sobie i kwitnie zdrowo już wiele lat.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ehh Joanno to był już mój sarkazm, bo lepiej się śmiać niż płakać... Ni jak dla mnie to nie było zabawne i nadal nie jest ;:222 ja aż bałam się tego dotykać, żeby choroby nie przenieść na inne rośliny.

Wiem, że zawsze takie zakupy to ryzyko i często kosztowne. Tylko gdyby każdy grał fair to nie było by tego problemu. Ludzie są różni niestety ;:222

A historia z Lycaste aromatica ciekawa :uszy słyszałam właśnie, że one mają takie okresy spoczynku ;:108 ale pewnie też bym zwątpiła ;:306
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmiana tematu...

Obiecałam pokazać co w moim orchidarium. :uszy

Wszystko rośnie jak na drożdżach. Udało mi się ustabilizować warunki termiczne i na max mam. 27 a min 20.

W końcu w pełni zakwitł Bulbophyllum falcatum. Wygląda jak fasolka albo leżący na plecach robak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz zapowiedzi kwitnienia. W pełni oba mnie zaskoczyły.

Na pierwszy ogień. Vanda flabellata. Stan w jakim ją kupiłam w marcu mnie przerażał. Praktycznie bez korzeni tylko jeden powietrzny, reszta zgnita była w podłożu, zostało parę kikutków. Teraz rośnie w koszyczku z dużymi kawałkami kory i węgla. Korzenie rosną jak wściekłe no i ten pęd kwiatowy.

Obrazek

Obrazek

Druga zapowiedź. Niedawno kupiona, jednak pęd jest już "mój" Phal. San Shia Appendo Phal. (appendiculata x pulcherrima). Taki maluszek a tak miło mnie zaskoczył.

Obrazek

Obrazek

A teraz parę porównań.

Masdevallia strobelii - zakupiona w marcu. Co chwilę wypuszcza po jednym lub dwa liście, korzenie też już widzę wyrastają z mchu i przyrastają do konaru. Z lewej aktualne, z prawej z marca foto.

Obrazek

Dendrobium Jenkins. Kupiony w marcu z bardzo kiepskim korzeniami. Praktycznie nie widziałam żywych korzeni na podkładce. Teraz bogatszy o 6 nowych psb i sporo nowych korzeni. Z lewej aktualne, z prawej z marca foto..

Obrazek

Trzy małe Phalaenopsis deliciosa dzielnie się trzymają. Największa roślina wypuściła listka.

Obrazek

Świeżo kupiona Ascofinetia Peaches bardzo dobrze się zaaklimatyzowała i korzenie rosną jak szalone.

Obrazek

Phalaenopsis parishii już przyjęło się na podkładce i mogę powoli usuwać mech.

Obrazek

Ascocentrum miniatum rośnie bardzo powoli. Mozolnie wypuszcza cała czas jednego listka. Na tą chwilę dalej nic się nie dzieje z korzeniami od marca. Jako jedyna nie podjęła aktywności korzeniowej.

Obrazek

Phal (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1 ten to normalne oszalał. Korzenie takie długie wypuścił w ciągu 2 mc, że dorósł do ścianki i się w nią wrósł.

Obrazek

Obrazek

Na tej samej częściej kory rośnie nowy Bulbophyllum blumei (maxillare). Ciężko było go gdzieś umieścić, bo Bulbophyllum to takie jakby kłącza. Stąd mi się tak położyło, ale następne bulwy już będą rosły normalnie.

Obrazek

Phalaenopsis celebensis, Gastrochilus obliquus, Chytroglossa aurata, Dtps Anna Larati Soekardi x equestris
też zaczyna przyrastać korzeniami do podkładki i wypuszczają nowego liścia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z innych chwastów to:

Tlustosze dzielnie pracują. Co chwilę pojawiają mi się pojedyncze ziemiórki. Chyba przylatują z za okna i mam jeszcze takie małe robaczki, których nie mogę zidentyfikować. Nie są to wiciornastki i nic nie robią rośliną. Wydaje mi się, że żyją w korzeniu i żywią się właśnie jego tkankami. Tlustosz je też wyłapuje.
Coś z czym jeszcze walczę to... ślimaki. Gdzieś musiały być w doniczce z jakimś chwastem. Na tą chwilę, żadnych strat nie czynią. Parę uciekających złapałam. Dałam im jeść trutki przez tydzień, ale i tak jakiegoś malutkiego po tym złapałam, więc muszę jeszcze je dokarmić.

Obrazek

Oplątwy mnie też pozytywnie zaskoczyły. Jestem w szoku, bo wypuściły korzenie.

Obrazek

Obrazek

Widok ogólny...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I parę kwiatków, żeby nie było nudno...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Łał ;:oj
A czy za znalezienie różnic na zdjęciach jest przewidziana jakaś nagroda? :;230
Ale masz kolekcję. Fascynujące zdjęcia ;:oj
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Przepięknie Ci rosną ;:138 Hybrydy też mają dużo kwiatów. Śliczności.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

A ja powiem tak:
To co rzuca mi się najbardziej w oczy to Twoja wielka pasja ;:180
Z taka starannością opisujesz każdą roślinę , a czytając odczuwam jak cieszysz się z choćby najmniejszego postępu roślin.

Orchidarium bajecznie wygląda ;:108 jest tak zadbane i starannie wszystko dobrane że ;:oj ;:oj
Gratuluję pędzika na Vanda flabellata -zawsze mnie vandy fascynowały ale jakoś się nie złożyło, chętnie pooglądam u Ciebie.
San Shia Appendo-to ci mały urwisek.. ja nie zdążyłam go kupić więc powzdycham do Twojego ;:65

Kwietnik jak zawsze szałowy, chyba cały czas masz go obsypanego kwiatami, widzę że nadal kwitnie Purple Martin... ten to dopiero długodystansowy.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

;:oj ;:oj ;:oj

Marto, jesteś niesamowita. Stworzyłaś istne cudo. Choć sama storczyków i innych pokazanych przez Ciebie roślinek nie mam, to zachwyca mnie Twoje orchidarium, ogrom pracy, którą w nie włożyłaś i to, jak wspaniale nad nim czuwasz. Żaden listek ani korzonek nie umknie Twojej uwadze. :D

Z czystą przyjemnością zaglądam do Ciebie i podpatruję postępy.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Martuś nie uwierzysz ale jak czytałam post to siedziałam z autentycznie rozdziawiona gęba ;:oj , nie pamiętam ,żeby coś ostatnio mnie tak wciągnęło jak oglądanie i czytanie o Twoim orchidarium. Asia ma racje widać ogromna pasje i serce które wkładasz w ta miłość.
Dowodem najbardziej wymownym jest fakt ,że tyle roślin otrzymałaś bez korzeni a tu proszę wszystkie wspaniale rosną.
Nie będę chwaliła żadnej roślinki z osobna ,żeby nie ,,urazić" pozostałych wszystkie tak wspaniale rosną ,że tylko trzymać kciuki za ich dalszy bujny wzrost i kwitnienia .

Drzewko to wiesz od dawna ,że skradło moje serce i wciąż do niego wzdycham ido faktu ,że dostałaś pozwolenie na jego zainstalowanie , tu ukłon dla Twojego eMa ;:180

Bulbik mimo ,że za takimi drobniutkimi kwiatami nie przepadam (z racji mego wzrostu lubię wszystko co duże :;230)pięknie się prezentuje.
Z ogromną radością przychodzę do Ciebie w odwiedziny

Tego pożeracza korzeni chyba też mam ale faktycznie nie widzę ,szkodliwego działania.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”