Borówka amerykańska - 10 cz.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Też mam w kastrach budowlanych 90 l, tylko u mnie są wkopane w ziemię. Jest to pierwszy rok, ale planuje wszystkie borówki tak przesadzić, dlatego że zdecydowanie łatwiej utrzymać odpowiednią kwasowość i wilgotność gleby.
-
- 50p
- Od: 1 lip 2017, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem z woda w stawie do borówki po tych deszczach pH jest 7 (co jest dziwne bo deszczówka powinna mieć 6ph ) co jakiś czas zakwaszałem kwaskiem i było poniżej 6 z tym ze dosyć jego idzie i tu mam pytanie czy mógłbym zastosować elektrolit do akumulatora bo czytałem tu ze niby można. Tylko nie wiem ile go trzeba by było dać na np. 1000l (staw ma gdzies od 30tys l do 36tys l ) żeby te 5-5.5 było może ktoś wie ile tego by musiało wyjść i czy można przez cały sezon dawać go do stawu co jakiś czas jeżeli pH wody znów sie podniesie. I czy nie zaszkodzi on borówkom?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zakwasić cały staw???. O różnych idiotycznych pomysłach czytałem na forum ale ten jest "the best". Masz u mnie bezapelacyjnie pierwsze miejsce . I wcale nie robię sobie jaj. Najszczersze gratulacje .
-
- 50p
A czemu myslisz ze to glupi pomysl jak daje kwasku cytrynowego to 10kg z np. 6 pH spada na 5-5.5 to czemu glupi myslisz ze jak inni na plantacjach zakwaszaja wode?
-
- 50p
Na ta chwile juz ponad 300 to nie będę z konewką latał przecież a staw to okrag szeroki gdzies okolo 8m i glebokosc na srodku okolo 1.1m do 1,4 jak dopada do pelna wiec te 30tys l na pewno bedzie dlatego sie zapytalem o elektrolit bo moze bylby wydajniejszy niz kwasek .
-
Staw nie ważne jak duży, to zbiornik naturalny posiadający swój ekosystem przystosowany do aktualnego odczynu wody. Jeżeli obniżysz pH do wymaganych 3-3,5 to wszystko zdechnie i zacznie gnić. Zamiast wody będzie gnojówka. Poza tym jeżeli to zbiornik naturalny to ma ciągłe zasilanie wodą gruntową czy źródlaną bo by wysechł. Nadal podtrzymuję to co wcześniej napisałem.
Nabieraj najpierw do mauzera, obnizaj pH, a potem do roślin.
-
- 50p
Czyli jednak zostane przy kwasku. A jeszcze co do kwasku cytrynowego wiadomo że po podlaniu krzaków po paru dniach w glebie zostaje rozłożony ale jak jest z tym jeśli chodzi o kwasek w wodzie czy ta zasada też dotyczy rozkładania kwasku czy tylko jak trafi do gleby dopiero go mikroorganizmy rozkładaja ktoś wie jak to jest
-
Przede wszystkim to trzeba było na początek poczytać o przygotowaniu kwatery pod plantację borówki, jeżeli gleba rodzima całkowicie nie nadaje się do tego celu bo ma za wysokie pH, czyli ok. 6.
O zakwaszaniu wody mocnymi kwasami i o niezbędnych do tego celu przyrządach też , wystarczy poszukać. O tym, że każda woda jest inna i nie można podać konkretnej ilości kwasu na 100 l wody żeby było odpowiednie pH, też było co najmniej kilka razy.
O zakwaszaniu wody mocnymi kwasami i o niezbędnych do tego celu przyrządach też , wystarczy poszukać. O tym, że każda woda jest inna i nie można podać konkretnej ilości kwasu na 100 l wody żeby było odpowiednie pH, też było co najmniej kilka razy.
-
- 50p
Akurat gleba byla siarkowana nawozy i trocina tez zrobia swoje i jest ok na ten moment tylko o wode mi chodziło żeby tego z czasem nie podniesc za wysoko podlewajac woda powyzej 6ph.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Założyłam zgodnie z Waszymi radami małą kwaterę dla borówki (raptem 4 sztuki), nachetałam się jak dziki osioł, ale krzaczki ładnie się przyjęły, dwa nawet kwitły. Jeśli zawiążą owoce (jeszcze nie widać) to zostawić, czy usunąć zawiązki? Krzaczki bardzo małe, 40-50cm wysokości. Na logikę nie pozwoliłabym im owocować w tym roku, ale może się mylę?
No to moje gratulacje.
Kasia79,
Aby było wiadomo zgodnie z czyimi radami założyłaś swoją kwaterę opisz dokładnie jak ją zakładałaś, podając daty i czynności. Jakie masz odmiany? W jakiej rozstawie je posadziłaś?
Zawiązków nie usuwaj. Jak borówki wysokie będą za słabe to zawiązki same odpadną.
Kasia79,
Aby było wiadomo zgodnie z czyimi radami założyłaś swoją kwaterę opisz dokładnie jak ją zakładałaś, podając daty i czynności. Jakie masz odmiany? W jakiej rozstawie je posadziłaś?
Zawiązków nie usuwaj. Jak borówki wysokie będą za słabe to zawiązki same odpadną.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
A ile tych owoców jest na jednym krzewie? Jak nie więcej niż 20-30 to można zostawić, chyba że sadzonki wątłe.
borówka111 kup sobie zbiorniki na wodę do podlewania tych borówek. Napompujesz sobie wody ze stawu do zbiorników i tam zakwaś, zużyj i znowu napompuj.
borówka111 kup sobie zbiorniki na wodę do podlewania tych borówek. Napompujesz sobie wody ze stawu do zbiorników i tam zakwaś, zużyj i znowu napompuj.