Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców
nie 90% owoców na pstrolistnej opadło. Jak kwitła to nie zauważyłem żadnej pszczoły, chyba nie były zapylone.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie kończy się kwitnienie pstrolistnych. Nie widziałem żadnej pszczoły na kwiatkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
U mnie praktycznie 100% pstrolistne zapylone i ma już zawiązki owoców. Natomiast ostrolistne całe w pąkach ale jeszcze się nie otwarły.
Zdaje się, że nastąpi to na dniach natomiast nie wiem czy jednocześnie się zejdzie na męskich i żeńskich bo wielkość pączków pomiędzy różnymi egzemplarzami jest bardzo zróżnicowana. Widząc ich tempo rozwoju to jedne mogą być za 2-3 dni a inne za 2-3 tygodnie.
Natomiast wracając do pstrolistnych i kwitnienia to mam ciekawa obserwacje. Mam 4 odmiany (Adam, dr Szymanowski, Vitakola i Sentyabraskaya).
Adam jest tylko męski a z pozostałych niby tylko dr Szymanowski jest obupłciowy (choć i tak wszyscy polecają mimo to Adama do lepszego zapylania).
I tu ciekawostka - Adam rzeczywiście miał tylko pręciki z pyłkiem natomiast wszystkie pozostałe miały zarówno słupki i pręciki.
Co więcej - jeszcze bym to zignorował zakładając, że te pręciki może są jakieś bezpłodne, gdyby nie fakt, że Adam miał w tym roku tylko dwa kwiatki (mody egzemplarz) a Szymanowski się opóźnił kilka dni z kwitnieniem, gdy już widziałem zapaloną Vitakolę i Sentyabraskaya (pierwsze nieliczne kwiaty).
Zdaje się, że nastąpi to na dniach natomiast nie wiem czy jednocześnie się zejdzie na męskich i żeńskich bo wielkość pączków pomiędzy różnymi egzemplarzami jest bardzo zróżnicowana. Widząc ich tempo rozwoju to jedne mogą być za 2-3 dni a inne za 2-3 tygodnie.
Natomiast wracając do pstrolistnych i kwitnienia to mam ciekawa obserwacje. Mam 4 odmiany (Adam, dr Szymanowski, Vitakola i Sentyabraskaya).
Adam jest tylko męski a z pozostałych niby tylko dr Szymanowski jest obupłciowy (choć i tak wszyscy polecają mimo to Adama do lepszego zapylania).
I tu ciekawostka - Adam rzeczywiście miał tylko pręciki z pyłkiem natomiast wszystkie pozostałe miały zarówno słupki i pręciki.
Co więcej - jeszcze bym to zignorował zakładając, że te pręciki może są jakieś bezpłodne, gdyby nie fakt, że Adam miał w tym roku tylko dwa kwiatki (mody egzemplarz) a Szymanowski się opóźnił kilka dni z kwitnieniem, gdy już widziałem zapaloną Vitakolę i Sentyabraskaya (pierwsze nieliczne kwiaty).
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie Issai ma jeszcze zamknięte pąki.
Mam tę moc - Sylwek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ma może ktoś kiwi? Jak jest z kwitnieniem w porównaniu do pstrolistnej?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ciesz się, że ma, u mnie poszło "w zielone", pąków zero.SylwesterK6 pisze:U mnie Issai ma jeszcze zamknięte pąki.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Mam Kiwi od 8 lat. Z tego co pamiętam to kupowałem kilka ale tylko jedno jest do dziś. po raz pierwszy widzę tyle owoców. Wcześniej były tylko liście.
Co to za odmiana? Czy coś z tego będzie?
Co to za odmiana? Czy coś z tego będzie?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje ostrolistne już w kwiatach
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
To samo kwiaty męskie tak na moje oko (chyba, że nie widać czegoś dobrze na zdjęciach).
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Jestem rozczarowany odmianą Issai ,nie dość że nie nadaje się jako zapylacz dla innych odmian ,bo później kwitnie, to siebie także nie zapyla i tak już od 2 sezonów.Więc z tym obojnactwem to chyba nie do końca prawda . a może potrzebuje jeszcze więcej czasu ?