Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Witam,
Mam pytanie do osób, które mają agrotanine na ziemi, czy jest lepiej niż pod ziemią?
Mam pytanie do osób, które mają agrotanine na ziemi, czy jest lepiej niż pod ziemią?
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy macie jakiś sposób na myszy? Poruszałem ziemię wokół jednej borówki i wewnątrz jest dużo korytarzy zrobionych przez myszy jak się tego pozbyć, bardzo proszę o pomoc.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
"Mrau"
Wg mnie najlepszym pomysłem to kupić kasty budowlane np w castoramie takie okrągłe 90 litrowe i je wkopać w ziemię a potem dopiero torf kwaśny pomieszany najlepiej z ściółką pozbieraną pod sosnami
Wg mnie najlepszym pomysłem to kupić kasty budowlane np w castoramie takie okrągłe 90 litrowe i je wkopać w ziemię a potem dopiero torf kwaśny pomieszany najlepiej z ściółką pozbieraną pod sosnami
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Mrau jak nie masz gliny to lepiej posadź w gruncie, będzie bardziej przyszłościowo. Wykop doły o szerokości 60cm-100cm i głębokości 30-45cm i wypełnij je mieszaniną torfu kwaśnego, przekompostowanej materii organicznej z roślin iglastych i wymieszaj z ziemią rodzimą. Proporcje torf:materia:ziemia 1:2:1.
Uprawa w donicach 12-15litrowych to kwestia dwóch sezonów i później albo przesadzasz do większych pojemników albo do ziemi. Wadą uprawy doniczkowej jest ograniczona objętość doniczki i konieczność częstszego podlewania. Zaletą łatwość przygotowania, dobre owocowanie i wzrost rośliny oraz mobilność.
Uprawa w donicach 12-15litrowych to kwestia dwóch sezonów i później albo przesadzasz do większych pojemników albo do ziemi. Wadą uprawy doniczkowej jest ograniczona objętość doniczki i konieczność częstszego podlewania. Zaletą łatwość przygotowania, dobre owocowanie i wzrost rośliny oraz mobilność.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z podlewaniem jest różnie, w moim przypadku dłużej trzyma wilgoć w doniczkach. Wszystko zależy od ziemi rodzimej. Borówki w castrach 90 L podlewam raz w tygodniu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
chris18404, gryzonie (bo ciężko stwierdzić, czy to myszy, czy nornice, albo karczowniki..) ogólnie nie znoszą czosnku w glebie. Nie wiem jaką masz powierzchnię tej uprawy, ale ja warzywnik 10x8m obsadziłam dookoła czosnkiem i od lat żadna paskuda mi tam nie kopie. Nie wiem tylko, jak będzie czosnek rósł w kwaśnym podłożu. Ale z naturalnych i, co najważniejsze, długoterminowych środków, ten jest najlepszy.
Zgodnie z tym co piszą Rejman i Pliszka w książce "Borówka wysoka":chris18404 pisze:Czy macie jakiś sposób na myszy? Poruszałem ziemię wokół jednej borówki i wewnątrz jest dużo korytarzy zrobionych przez myszy jak się tego pozbyć, bardzo proszę o pomoc.
"... nieprzekompostowana (czytaj nierozłożona) ściółka stwarza warunki do zasiedlenia się myszy i nornic, co może doprowadzić do zniszczenia plantacji."
Dziękuję za porady!
dziadek22: Nastawiam się raczej na doniczki ze względu na koszty i czasochłonność takich badań - pewnie na 1 razie by się nie skończyło.
Tomala3d: Nie mam gliny raczej, ziemia jest pulchna, chyba nie najgorsza (rośnie mi skrzyp polny w ogrodzie), wody gruntowe wysoko, ale boję się w gruncie sadzić skoro po 2-3 tyg wsadzone borówki straciły wszystkie liście wydaje mi się, że pojemniki będą bezpieczniejsze. Wolę przesadzić za 2-3 sezony jak już będę na miejscu i będę miała jakąś wizję ogrodu (kupiliśmy dom niedawno i jeszcze tam nie mieszkam bo jest w remoncie)
berthold61: Dobry pomysł, rozważę.
Proszę o radę jeszcze - z czym i w jakich proporcjach wymieszać kwaśny torf ale musi to być coś łatwo dostępnego, najlepiej w marketach budowlanych? (nie wiem skąd zdobyć ściółkę spod iglaków). Czy kora z marketów się nadaje? Albo ziemia pod iglaki? Torf już kupiony, producent podaje i pH i inne składniki więc powinien być ok.
Na razie pewnie będą to ok 15l pojemniki, pewnie docelowo większe (te kasty np) chyba, że się jednak zdecyduję na przygotowanie podłoża.
dziadek22: Nastawiam się raczej na doniczki ze względu na koszty i czasochłonność takich badań - pewnie na 1 razie by się nie skończyło.
Tomala3d: Nie mam gliny raczej, ziemia jest pulchna, chyba nie najgorsza (rośnie mi skrzyp polny w ogrodzie), wody gruntowe wysoko, ale boję się w gruncie sadzić skoro po 2-3 tyg wsadzone borówki straciły wszystkie liście wydaje mi się, że pojemniki będą bezpieczniejsze. Wolę przesadzić za 2-3 sezony jak już będę na miejscu i będę miała jakąś wizję ogrodu (kupiliśmy dom niedawno i jeszcze tam nie mieszkam bo jest w remoncie)
berthold61: Dobry pomysł, rozważę.
Proszę o radę jeszcze - z czym i w jakich proporcjach wymieszać kwaśny torf ale musi to być coś łatwo dostępnego, najlepiej w marketach budowlanych? (nie wiem skąd zdobyć ściółkę spod iglaków). Czy kora z marketów się nadaje? Albo ziemia pod iglaki? Torf już kupiony, producent podaje i pH i inne składniki więc powinien być ok.
Na razie pewnie będą to ok 15l pojemniki, pewnie docelowo większe (te kasty np) chyba, że się jednak zdecyduję na przygotowanie podłoża.
Mrau,
Jak rośnie skrzyp polny to odczyn nie jest zasadowy, a raczej obojętny lub nawet kwaśny. Tam gdzie teraz rośnie skrzyp, a w przyszłóści będą borówki wysokie, teren zagródź, aby budowlańcy nie składowali tam wapna, gipsu, cementu, kredy. Badałem glebę w ogrodzie kolegi po zakończeniu budowy domu: pH wynosiło 8.
Zbadaj glebę z miejsca gdzie rośnie skrzyp i poproś o zalecenia nawozowe dla uprawy borówki wysokiej.
Borówki czekając 2-3 tygodnie na wyniki badania przechowaj w torfie o pH 3,5 podlewając wodą z kwaskiem cytrynowym.
Jak rośnie skrzyp polny to odczyn nie jest zasadowy, a raczej obojętny lub nawet kwaśny. Tam gdzie teraz rośnie skrzyp, a w przyszłóści będą borówki wysokie, teren zagródź, aby budowlańcy nie składowali tam wapna, gipsu, cementu, kredy. Badałem glebę w ogrodzie kolegi po zakończeniu budowy domu: pH wynosiło 8.
Zbadaj glebę z miejsca gdzie rośnie skrzyp i poproś o zalecenia nawozowe dla uprawy borówki wysokiej.
Borówki czekając 2-3 tygodnie na wyniki badania przechowaj w torfie o pH 3,5 podlewając wodą z kwaskiem cytrynowym.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Jak ma być szybko i łatwo dostępne to możesz kupić specjalną ziemię do borówki w marketach budowlanych i na pewno będzie w tym rosła dobrze a do pojemników nie będzie trzeba dużo kupować.
Jak się jednak zdecydujesz posadzić w gruncie to najlepiej zaopatrzyć się w trociny sosnowe i je przez rok przekompostować i później wymieszać z piaskiem i torfem kwaśnym. Można też iść do jagodowego lasu sosnowego i na miejscu wycinki drzew czasami leśniczy pozwala wziąć trochę ściółki/próchnicy spod sosen a to jest według mnie najlepsze medium dla borówki.
Jak się jednak zdecydujesz posadzić w gruncie to najlepiej zaopatrzyć się w trociny sosnowe i je przez rok przekompostować i później wymieszać z piaskiem i torfem kwaśnym. Można też iść do jagodowego lasu sosnowego i na miejscu wycinki drzew czasami leśniczy pozwala wziąć trochę ściółki/próchnicy spod sosen a to jest według mnie najlepsze medium dla borówki.
Mrau,
Sprawdź czy pod borówkami nie masz pędraków. Są w stanie dokładnie wygolić korzonki borówki.
Sprawdź czy pod borówkami nie masz pędraków. Są w stanie dokładnie wygolić korzonki borówki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2018, o 21:07
Witam,
potrzebuję radę od bardziej doświadczonych osób niż ja w temacie uprawy borówki.
Mam 9 krzaków, kilka odmian, gleba przygotowana prawidłowo, nawożenie gotowym nawozem dedykowanym dla borówki. Krzewy ok. 4 lata. Nie robiłem żadnych oprysków (może tutaj jest mój błąd).
Problemy widoczne na zdjęciach.
Głównie martwią mnie kwiaty borówki, które w dużej ilości opadły.
Na części krzewów utworzyły się jednak owoce.
Kolor liści zaczyna zmieniać barwę na taką jak widoczne na foto.
Zgorzel pędów też dopadł moje rośliny.
Proszę o radę czy pryskać czymś krzaki, jeśli tak, czym? Może problem jest w jakiś niedoborach?
Dziękuję z góry za rady.
potrzebuję radę od bardziej doświadczonych osób niż ja w temacie uprawy borówki.
Mam 9 krzaków, kilka odmian, gleba przygotowana prawidłowo, nawożenie gotowym nawozem dedykowanym dla borówki. Krzewy ok. 4 lata. Nie robiłem żadnych oprysków (może tutaj jest mój błąd).
Problemy widoczne na zdjęciach.
Głównie martwią mnie kwiaty borówki, które w dużej ilości opadły.
Na części krzewów utworzyły się jednak owoce.
Kolor liści zaczyna zmieniać barwę na taką jak widoczne na foto.
Zgorzel pędów też dopadł moje rośliny.
Proszę o radę czy pryskać czymś krzaki, jeśli tak, czym? Może problem jest w jakiś niedoborach?
Dziękuję z góry za rady.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2018, o 21:07
Temat przeniosłem do problemów roślin.
Moderatora proszę o usunięcie posta z tego tematu, aby nie powielać wątku.
Przepraszam za zamieszanie.
Moderatora proszę o usunięcie posta z tego tematu, aby nie powielać wątku.
Przepraszam za zamieszanie.