Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
Ładnie przezimowała i faktycznie szybko kwitnie, a wszystko pewnie z powodu tego, że rośnie przy ścianie domu, od strony południowej i nie tylko słońce je grzeje, a jeszcze ściana dogrzewa
Teraz wszystkie kępki mają jeden lub dwa pędy kwiatowe.
W zeszłym roku jesienią kwitła jeszcze taka śliczna limonkowa. Mam nadzieję, ze to nie ta, która przemarzła.
Teraz wszystkie kępki mają jeden lub dwa pędy kwiatowe.
W zeszłym roku jesienią kwitła jeszcze taka śliczna limonkowa. Mam nadzieję, ze to nie ta, która przemarzła.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 50p
- Od: 8 wrz 2018, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co robicie z przekwitniętymi kwiatostanami, ścinacie czy zostawiacie?
Witam, prosił bym o pomoc dla początkującego w uprawie Trytomi.
Zakupiłem sobie wczoraj kłącza Trytomi ( w opak. były 3 sztuki, choć jedno kłącze trochę tak marniej wygląda, no, ale może i z niego coś będzie ). Mam zamiar uprawiać ją w pojemniku na balkonie. (Czytałem na kilku stronach, ze nadaje się do uprawy w pojemnikach i można ją trzymać na balkonie ) Oczywiście na razie zasadziłem ją do małych doniczek. Pytanie: Jak duża powinna być donica w której finalnie będzie rosła Trytoma? Moja największa donica jaką posiadam:
- okrągła, średnica góra 30 cm, dół 21,5 cm, wysokość 26 cm. Czy taka się nada? Reszta moich większych donic ma w granicach 25 cm średnicy góra, dół ok minimum 15 cm, a wysokości mają od 13 do 20 cm.
Przypuszczam, że z racji, że Trytoma się lubi rozrastać to w 1 doniczce powinna być 1 sadzonka?
I jeszcze jedno: W jaką najlepiej się zaopatrzyć ziemię? Wiadomo, że na dno doniczki solidny drenaż.
Wszelkie inne cenne uwagi również mile widziane
Zakupiłem sobie wczoraj kłącza Trytomi ( w opak. były 3 sztuki, choć jedno kłącze trochę tak marniej wygląda, no, ale może i z niego coś będzie ). Mam zamiar uprawiać ją w pojemniku na balkonie. (Czytałem na kilku stronach, ze nadaje się do uprawy w pojemnikach i można ją trzymać na balkonie ) Oczywiście na razie zasadziłem ją do małych doniczek. Pytanie: Jak duża powinna być donica w której finalnie będzie rosła Trytoma? Moja największa donica jaką posiadam:
- okrągła, średnica góra 30 cm, dół 21,5 cm, wysokość 26 cm. Czy taka się nada? Reszta moich większych donic ma w granicach 25 cm średnicy góra, dół ok minimum 15 cm, a wysokości mają od 13 do 20 cm.
Przypuszczam, że z racji, że Trytoma się lubi rozrastać to w 1 doniczce powinna być 1 sadzonka?
I jeszcze jedno: W jaką najlepiej się zaopatrzyć ziemię? Wiadomo, że na dno doniczki solidny drenaż.
Wszelkie inne cenne uwagi również mile widziane
Trytoma ma mięsiste korzenie wrażliwe na zalanie, dlatego najlepiej przesadzać w miarę wzrostu korzeni. Posadzić ją najpierw do małej doniczki (tak jak zrobiłeś), a jak się ukorzeni i zacznie rosnąć to do tej o śr.25 cm., nie trzeba robić drenażu, tylko zadbać, by doniczka miała dobry odpływ.Ewentualnie do większej to dopiero w przyszłym sezonie, ale wpierw trzeba ocenić stopień przerośnięcia korzeniami.
Ogólnie jest zasada, że rośliny przesadza się w miarę wzrostu, a nie 'na zapas', czyli sadzi małe sadzonki do wielkich donic.
Ogólnie jest zasada, że rośliny przesadza się w miarę wzrostu, a nie 'na zapas', czyli sadzi małe sadzonki do wielkich donic.
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Zastanawiałam się, czy nie posadzić trytomy jako tła dla róż, ale tak patrzę na te Wasze pięknie porozrastane kępy i zaczynam się obawiać, czy ona mi tych róż nie przygłuszy...? Jak myślicie?
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Dawno nie wrzucałem aktualnych zdjęć mojej trytomy rosnącej na balkonie. Tak aktualnie wygląda:
Czy ktoś może mi powiedzieć czy obecnie wymaga jakiś specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych? Zauważyłem że puściła z kilka jak by nowych bulw? Nie wiem czy poprawnie to nazywam, ale na zdjęciu może to widać: jak by nowe bulwy i z nich wychodzą nowe liście, jak by tworzyły się nowe sadzonki?
Czy ktoś może mi powiedzieć czy obecnie wymaga jakiś specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych? Zauważyłem że puściła z kilka jak by nowych bulw? Nie wiem czy poprawnie to nazywam, ale na zdjęciu może to widać: jak by nowe bulwy i z nich wychodzą nowe liście, jak by tworzyły się nowe sadzonki?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Trytoma rozmnaża się z nasion , ale również poprzez odrosty korzeniowe , które są samodzielną rośliną . Obecnie są już po kwitnieniu więc pielęgnacja polega właściwie na umiarkowanym podlewaniu , u siebie w ogrodzie podsypuję jesiennym nawozem ale w donicy ich nigdy nie miałem . Kiedy zrobi się zimno zabezpiecz przede wszystkim przed nadmiarem wilgoci bo zgniją , ale jeśli nie będą miały dostatecznej ilości wody to uschną - tutaj też jest problem z uprawą w donicach . Kłącza zimują w ziemi , tylko jeśli masz je gdzieś schować aby było chłodno to skorzystaj z takiej sposobności , silny mróz zazwyczaj niszczy liście więc trzeba skupić się na tym co w ziemi zostało.
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam Marek