Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Jeśli to wirus ( a wszystko na to wskazuje) to nie ma niego oprysku.
Krzaki należy spalić.
Czy dezynfekowałaś nasiona np w nadmanganianie?
Krzaki należy spalić.
Czy dezynfekowałaś nasiona np w nadmanganianie?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma wśród nas pomidorowego wirusologa a stwierdzenie co to dokładnie jest, przekracza możliwości średnio dotowanego instytutu naukowego. Lepiej dmuchać na zimne , wywalić zainfekowane sztuki i spalić, odzież uprać a inne użyte gadżety zdezynfekować bo jeśli to wirusy, to przenoszą się kontaktowo przez ubranie lub sprzęty i dzięki owadom , np. wciornastkom.
Pierwsza fotka wygląda na TSWV. http://www.podoslonami.pl/najgrozniejsz ... -oslonami/
Pierwsza fotka wygląda na TSWV. http://www.podoslonami.pl/najgrozniejsz ... -oslonami/
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 lut 2018, o 21:48
Wszystkie nasiona zaprawiałam na sucho zaprawą T75. Racja nie ma sensu ryzykować. Jutro zniszczę krzaki. Dziękuję za pomoc.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może masz w pobliżu Ośrodek Doradztwa Rolniczego - można spróbować wziąć tego pomidora do wora i zanieść tam
-
T75 to zaprawa chroniąca wyłącznie przed chorobami grzybowymi. Odwirusowanie prowadzi się w 1% nadmanganianie potasu, można też w 3% roztworze saletry potasowej KNO3.
Dziękuję za informację ale w szklarni mrówek nie widzę.Jedynie w oborniku mogą być dżdżownicę,sądzę że spulchniają glebę.Muszę poczytać o zgorzeli .
Choroba pomidów
Witam szanownych forumowiczów.
Przychodzę z problemem pomidorów, otóż od pewnego czasu na liściach górnych, czyli choroba zaczyna się od góry i schodzi na dolne liście, pojawiają się ciemne/brązowe/czarne plamy. Plamy nie przechodzą w kolor żółty, tylko skręcają liście. Liście i roślina usycha.
Pomidory różne odmiany, rosną w folii. Do tej pory stosowałem tylko nawóz z pokrzywy.
Pozdrawiam i prosze diagnozę.
-- 23 maja 2018, o 10:05 --
Przychodzę z problemem pomidorów, otóż od pewnego czasu na liściach górnych, czyli choroba zaczyna się od góry i schodzi na dolne liście, pojawiają się ciemne/brązowe/czarne plamy. Plamy nie przechodzą w kolor żółty, tylko skręcają liście. Liście i roślina usycha.
Pomidory różne odmiany, rosną w folii. Do tej pory stosowałem tylko nawóz z pokrzywy.
Pozdrawiam i prosze diagnozę.
-- 23 maja 2018, o 10:05 --
Re: Choroba pomidów
Ja tam widzę zbity gliniasty, mazisty i zlewny, mało przepuszczalny grunt.Korzenie mają problem.
Re: Choroba pomidów
Wcześniej podlewałem rośliny, dlatego też tak raczej wygląda.
A co mogę poradzić?
A co mogę poradzić?
-
Napisz coś więcej o uprawie w poprzednim roku, o nawożeniu, o wapnowaniu lub jego braku, o pH gleby.
-
- 50p
- Od: 3 cze 2014, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Co może powodować żółknięcie liści wierzchołkowych, tych najmłodszych a miejscami zasychanie na pomidorach rosnących w tunelu?
Pomidory zasilane obornikiem bydlęcym. Krzaki rosną duże i grube, dobrze zawiązują.
Pomidory zasilane obornikiem bydlęcym. Krzaki rosną duże i grube, dobrze zawiązują.
-
http://ipopom.inhort.pl/ Szukaj w niedoborach.
Pomidory zwijanie wierzcholka
PILNE
Witam proszę o pomoc nie wiem co sie dzieje z moimi pomidorkami ? Wierzchołek bardzo się skurczył zagęszczenie i zwijanie liści czy to może za dużo azotu czy jakaś choroba? podlewane było z dodatkiem nawozu npk co mam robic bo marnieje wszystko poniżej zdjęcia
dziękuję
Bardzo proszę o poprawną pisownię, z uwzględnieniem znaków interpunkcyjnych oraz znaków diakrytycznych./ jokaer
Witam proszę o pomoc nie wiem co sie dzieje z moimi pomidorkami ? Wierzchołek bardzo się skurczył zagęszczenie i zwijanie liści czy to może za dużo azotu czy jakaś choroba? podlewane było z dodatkiem nawozu npk co mam robic bo marnieje wszystko poniżej zdjęcia
dziękuję
Bardzo proszę o poprawną pisownię, z uwzględnieniem znaków interpunkcyjnych oraz znaków diakrytycznych./ jokaer