Tomala3d pisze:Jak ma być szybko i łatwo dostępne to możesz kupić specjalną ziemię do borówki w marketach budowlanych i na pewno będzie w tym rosła dobrze a do pojemników nie będzie trzeba dużo kupować.
Jak się jednak zdecydujesz posadzić w gruncie to najlepiej zaopatrzyć się w trociny sosnowe i je przez rok przekompostować i później wymieszać z piaskiem i torfem kwaśnym. Można też iść do jagodowego lasu sosnowego i na miejscu wycinki drzew czasami leśniczy pozwala wziąć trochę ściółki/próchnicy spod sosen a to jest według mnie najlepsze medium dla borówki.
Plan jest taki, że na razie doniczki a potem będę dumać. I na razie ma być szybko i łatwo bo czasu brak po prostu

a czy macie jakiegoś sprawdzonego producenta takiej ziemi?
dziadek22 pisze:Mrau,
Jak rośnie skrzyp polny to odczyn nie jest zasadowy, a raczej obojętny lub nawet kwaśny. Tam gdzie teraz rośnie skrzyp, a w przyszłóści będą borówki wysokie, teren zagródź, aby budowlańcy nie składowali tam wapna, gipsu, cementu, kredy. Badałem glebę w ogrodzie kolegi po zakończeniu budowy domu: pH wynosiło 8.
Zbadaj glebę z miejsca gdzie rośnie skrzyp i poproś o zalecenia nawozowe dla uprawy borówki wysokiej.
Borówki czekając 2-3 tygodnie na wyniki badania przechowaj w torfie o pH 3,5 podlewając wodą z kwaskiem cytrynowym.
Dom nie jest budowany tylko remontowany, ale fakt, w jednym rogu ogrodu składujemy gruz z rozbiórki ściany i inne takie .. ale to jakieś 20m od miejsca, gdzie wkopałam borówki. Skrzyp rośnie w zupełnie innym miejscu, między barwinkiem, którego nie ruszałam ale nie wiem jak było przed koszeniem na reszcie ogrodu - nie przyjrzałam się .. oprócz niego widzę sporo pokrzywy, dużo mleczy, jest też babka lancetowata, glistnik, chyba szczaw? no i wszędobylski podagrycznik.
dziadek22 pisze:Mrau,
Sprawdź czy pod borówkami nie masz pędraków. Są w stanie dokładnie wygolić korzonki borówki.

ojej .. no pewnie wykopię te zdechlaki i sprawdzę ... tam robactwa jest mnóstwo, ogród stał nietknięty, trawa po kolana, ledwo wykosiliśmy to wszystko .. a spod stóp uciekały pająki, mrówki i mnóstwo innego robactwa ... nie mówiąc o ślimakach

przestraszyłeś mnie trochę ..