Ogród 100 róż cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. IV

Post »

Witaj Aniu :wit

Nadrobiłam zaległości. Och, kochana u Ciebie można siedzieć godzinami napawać sie pięknem kwitnących roślin. Zachwycający łan tulipanów. Ja nie mam żadnych niskich irysków i to chyba jest mój błąd. czas go nadrobić.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak , i u mnie jest za mało irysków , a przecież są takie śliczne .Napatrzyć się nie mogę ;:oj
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

:wit

Aniu, no teraz to i u mnie tulipany już nie kwitną :) Gdyby wiosna była normalna, to pewnie cieszyłyby jeszcze do końca maja...
Żebyś wiedziała - irysy to kolejna mania :D Mimo wszystko polecam; są wspaniałe (na żywo jeszcze bardziej niż na zdjęciach :wink: )

Monika, być może azalii wcześniej nie pokazywałam, bo głównie prezentuję ogród za domem, aż do znudzenia :;230
Też mam wrażenie, że wszystko kwitnie o wiele krócej niż powinno.
Dziękuję za wszystkie miłe słowa ;:196

PS A dlaczego nie wstawiasz zdjęć ze swojego ogrodu?

Ewa, tak, zdecydowanie musisz nadrobić ten brak niskich irysków :D Są przeurocze. Ja dzisiaj właśnie dosadziłam kolejnych 10 odmian :)

Elu, jak masz za mało SDB i masz miejsce, to powinnaś sobie sprawić kolejne :D Ja kilka lat temu miałam jedną odmianę - Dixie Pixie, która mi zanikła i trochę się zniechęciłam do tych maluchów. W ubiegłym roku (głównie dzięki Moni) trafiły do mojego ogrodu ponownie. Gdy zobaczyłam ich kwiaty - zapragnęłam mieć jeszcze więcej :) Cudne są !

Dzisiaj cały dzień pieliłam jedną (!) rabatkę. W takim tempie cały ogród ?obskoczę? akurat wtedy, kiedy najwcześniej oczyszczone rabaty znowu będą wymagały pielenia ;:oj
Po sąsiedzku mam całe łany ekspansywnej nawłoci i nic nie wskazuje na to, by ten stan się zmienił w najbliższej przyszłości :roll:

Poniżej zdjęcia, które zrobiłam wczoraj. Zastanawiałam się, który z prezentowanych irysów TB zakwitnie jako pierwszy. Dzisiaj rano okazało się, że kwitną wszystkie tsy :)

Lily My Love czy Gilt-Edged Bond? W takim stadium też je uwielbiam.

Obrazek Obrazek

A może Grecian Skies?

Obrazek Obrazek

I trochę wiosennych różności :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ach, zapomniałabym :wink: Przecież mam już pierwszą kwitnącą różę; New Dawn :)

Obrazek Obrazek

Jutro pewnie zobaczę kwiat w pełnym rozkwicie jednej z moich nowych "staruszek" - Oeillet Flamand. Dzisiaj ją wąchałam; pachnie cudownie i intensywnie - nie jakimś jabłkiem, mirrą, ananasem czy jeszcze Bóg wie czym, ale różą . Ma wspaniały różany zapach ;:167 Pozostałe różyczki mniej więcej w takim stadium jak Leda z poniższej fotki.

Obrazek Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Pięknie u Ciebie :D ;:224
Czekam na fotki rozwiniętych kwiatów irysków :D
Edged Bond Cię zachwyci ;:333
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

AnaAn pisze:...Rododendrony? Przecież ich nie lubisz...
No właśnie, nie lubię ich mieć, ale lubię je oglądać, zwłaszcza na zdjęciach... ;:306 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Och Aniu, pięknie. Śliczne zdjęcia panoramiczne też są ( z ławeczką w tle boskie;-)

Czosnki u Ciebie w znakomitej ilości. U mnie tylko 3 szt.? większe i z 5 małych? coś je zjadło? ;:oj

No irysy też trzymasz w ryzach kolorystycznych ;:173

Co do braku wrzucania zdjęć u mnie? Robię zdjęcia.... i przymierzam się do nadrobienia zaległości ( w najbliższym czasie ;:oj )

P.s. Cieszę się z podwójnej dawki zdjęć - innych na tutaj i innych na blogu.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Robisz bardzo piękne zdjęcia ;:108 . Cudne zestawienia kolorystyczne ;:215 . Wszystko gra ze sobą jak należy, brawo za spójny i cudny ogród ;:180 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, ja już miałam więcej irysów nie kupować i co z tego?
Własnie u Moni złożyłam kolejne zamówienie
Przepięknie wyglądają czosnki
Moje zastrajkowały. Kwitną pojedyncze
Musze wykopać i jesienią wsadzić na nowo
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Aniu , ja też odnoszę wrażenie , że wszystko kwitnie zbyt szybko i naraz , no ale każdy sezon jest inny i nie ma co się czepiać .Róże też już startują i bardzo czekam na Twoje panny .Pozdrawiam ;:167 a do irysków się przymierzam .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu piękne widoczki ;:63 no i pierwsze róże już kwitną :) będzie pięknie jak większość zakwitnie :)
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, dzięki ;:196 Edged Bond istotnie mnie zachwycił, tym bardziej, że zakwitł jako jeden z pierwszych :)

Alexia, a ja jakoś mało zdjęć robię tym swoim rh. W tym sezonie faworyzuję trochę inne rośliny :wink:

Monika, miło mi, że fotki się spodobały :D Podejrzewam, że czosnki zostały ?załatwione? przez marcowe mrozy. Były już dość ?zaawansowane?, a wiosną wróciła zima...
Rób zdjęcia, bo masz co pokazywać :)

Ewlina, jakie miłe komplementy :) Dziękuję ;:196

Gosia, mnie się też w pewnym momencie wydawało, że chyba już nie powinnam zamawiać irysów, bo wprowadzę zbyt wiele odmian, ale w kolejnym momencie stwierdziłam, że po to jest ogród, żeby mnie cieszył, a w nim cieszą mnie przecież iryski ;:224 Zaszalałam więc i zamówiłam nawet 3 cudeńka TB ze Stanów :D
Gosia, nic nie mów o czosnkach :evil: . Jestem wściekła na te marcowe mrozy. Po wszystkich czosnkach Nigrum i Atropurureum zostały tylko żółte liście. Zakwitły tylko te silniejsze - Purple Sensation, Mount Everest czy Gladiator. No, i jak żyć bez ukochanych czosnków w czerwcowym ogrodzie???
Będziesz wykopywać? Ja ich nie ruszam. Mam nadzieję, że w normalnych wiosennych warunkach zakwitną na drugi rok.

Ela, rzeczywiście nie ma co narzekać. Tyle roślin kwitnie w naszych ogrodach, że nie zabraknie obiektów do podziwiania, nawet jeśli trochę krócej będziemy im się przyglądać w tym sezonie :)
Ja też jeszcze się przymierzam do irysków :oops:

Dzięki Mariuszu :) Zaczął się najfajniejszy okres w ogrodzie. Z każdym dniem pojawia się coraz więcej róż :)

Z różanym pozdrowieniem;

Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, która to taka wyrywna ma cudny kolor .Iryski również masz śliczne u mnie tylko takie najstarsze odmiany rosną, a czosnków u Ciebie dostatek moje wypuściły wielkie liściory ,a czosnków tylko szt 1 .Szkoda ,ze nie mogę ich wykopać bo wrosły w różany krzew ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, to Hippolyte. Teraz ma już bardziej fioletowy kolor :) Niektóre róże wyglądają jednak trochę inaczej niż zwykle, na co wpływ mają niewątpliwie wysokie temperatury.
Te stare irysy też lubię i zawsze miałam je w ogrodzie. Lubię nawet ich szablaste liście; też zdobią rabatę :)
Swoje żale na temat czosnków przekazałam już Gosi - Margo :) Te wrażliwsze zakwitły tylko po parę sztuk na rabatce, no ale żeby 1 szt. jak u Ciebie - to już jest jakiś skandal :D

Na dzisiaj przygotowałam większą porcję fotek z ostatnich dni maja :)

Przez te upały wszystko kwitnie wcześniej, ale i krócej. Czekam jeszcze na 2 odmiany irysów; może jutro zobaczę ich kwiaty. Tymczasem szybki przegląd tego co już zakwitło :D

Atramentowy Suky fajnie się wpasował w otoczenie;

Obrazek

Elegancki Queen's Circle

Obrazek

Po prawej Blue Persuasion w pożądanym fiolecie :D

Obrazek Obrazek

Różyczek też już nie brakuje. Najwięcej kwitnie oczywiście historycznych, które zaczynają fajnie przyrastać. Poniżej cudna Hippolyte (Souvenir de Kean). Wśród róż fioletowy to chyba też kolor nr 1 ;:oj

Obrazek Obrazek

Absolutnie zabójczy irys Berry Scary

Obrazek Obrazek

Wintry Sky i Seakist

Obrazek Obrazek

Blue Persuasion

Obrazek

Gilt-Edged Bond i Mesmerizer

Obrazek Obrazek

Wytworny Bewitchment i delikatny Fogbound

Obrazek Obrazek

I kolejna odmiana irysa w czaderskich brudnych beżo-fioletach - Stop Flirting

Obrazek

Obrazek

Jestem zachwycona wysoką kocimiętką - superstołówa dla bzyków :D Po prawej - Stop Flirting

Obrazek Obrazek

Allys o cudownych, trwałych falbanach i Chinook Winds ze śliczną lawendową brodą

Obrazek Obrazek

Leda; cieszę się, że ją mam :)

Obrazek

Widoczki tzw. ogólne;

Obrazek Obrazek

Obrazek

Po prawej Adoregon, też bardzo przyjemny :)

Obrazek Obrazek

I to by było na tyle ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”