Fasolka szparagowa cz. 3
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
Jak poobgryzane liście to pierwszy winowajca ślimak, wychodzi z wieczora na żer więc ciężko go przyłapać, likwidacja fizyczna, brak środków niechemicznych
a z innej beczki : jak gęsto sadzicie fasolę mamucią?
a z innej beczki : jak gęsto sadzicie fasolę mamucią?
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dziś posadziłam rozsadę fasoli tycznej Blauhilde. Na długość 3 m posadziłam po 5 doniczek z każdej strony, w doniczce po dwie roślinki.
Iza
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja siana w piątek zielona wczoraj wzeszła czyli po 2 dniach.Nigdy nie miałem podobnej sytuacji.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2014, o 14:28
Zazdroszczę... Ja dziś kupiłem "Polkę" i posiałem w wielodoniczkę 6x9... Wydaję mi się, że tamte nasiona które miałem były chyba za stare...reglas23 pisze:Moja siana w piątek zielona wczoraj wzeszła czyli po 2 dniach.Nigdy nie miałem podobnej sytuacji.
Moja fasolka rośnie (wydaje mi się przynajmniej) bardzo dobrze, ładnie się pnie do góry, natomiast ostatnio zauważyłem na kilku dolnych, tych pierwszych liściach takie plamy (lewe zdjęcie), a na jednym takie czarne punkty (zdjęcie po prawej). Może ktoś wie co się dzieje i czy mam się obawiać o fasolkę.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Może od podlewania poparzyły się liście stąd te kropki.Ale może to też być choroba grzybowa.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Pozdrawiam Eugenia
- jeszcze
- 1000p
Już Ci kwitnie? Super
Ja dziś puściłam Blauhilde po konstrukcji, niech się pnie. Ma konstrukcję wysoką na 3 metry, mam nadzieję, że doceni i odwdzięczy się ładnym plonem.
Ja dziś puściłam Blauhilde po konstrukcji, niech się pnie. Ma konstrukcję wysoką na 3 metry, mam nadzieję, że doceni i odwdzięczy się ładnym plonem.
Iza
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
A moja wyjątkowo słabo wschodzi, nie to, co w ubiegłym roku. Zastanawiam się, jaka może być przyczyna?
Muszę dosiać, bo więcej jest pustych miejsc niż roślin.
Muszę dosiać, bo więcej jest pustych miejsc niż roślin.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moja kwitnąca jest z rozsady, ale dosiewana następna partia już do gruntu, wzeszła dobrze i jest normalnie zielona, a ta jakaś limonkowa
Pozdrawiam Eugenia
- jeszcze
- 1000p
Gieniu,
może wyjadła z doniczki i zjasniały jej liście. Pewnie dojdzie w gruncie do siebie.
Ula,
słabe wschody to może być śmietka, która zżera nasiona. Albo stare nasiona. Ze względu na śmietkę robię zawsze rozsadę.
może wyjadła z doniczki i zjasniały jej liście. Pewnie dojdzie w gruncie do siebie.
Ula,
słabe wschody to może być śmietka, która zżera nasiona. Albo stare nasiona. Ze względu na śmietkę robię zawsze rozsadę.
Iza
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Rozumiem.
W takim razie zrobię rozsadę, dziękuję za wskazówkę.
W takim razie zrobię rozsadę, dziękuję za wskazówkę.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Black Rose
Nie rób rozsady, rozsadę robi sie, żeby wcześnie wysadzić na początku maja gotowe sadzonki tak jak np Ebabka, teraz tylko stracisz czas, podkiełkuj nasiona w domu i wysadź od razu do ziemi, szykują się ciepłe dni i od razu Ci wystartuje. Prawdopodobnie dlatego nie wzeszła ta co posiałaś-było za zimno.
Nie rób rozsady, rozsadę robi sie, żeby wcześnie wysadzić na początku maja gotowe sadzonki tak jak np Ebabka, teraz tylko stracisz czas, podkiełkuj nasiona w domu i wysadź od razu do ziemi, szykują się ciepłe dni i od razu Ci wystartuje. Prawdopodobnie dlatego nie wzeszła ta co posiałaś-było za zimno.