Fikusy, kamelia i parę innych
Re: Fikusy, kamelia i parę innych
Urocza Aylostera, bardzo lubię pomarańczowe kwiatuszki.
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto - dziękuję bardzo.
Henryku - oby! Teraz zaczyna kwitnąć drugi kwiatuszek, pierwszy niestety przekwitł. Rozminęły się. Chciałabym bardzo poznać sekret tych wianuszków kwiatowych, które Ty prezentujesz. To na pewno są jakieś czary-mary. Na razie uczę się opieki nad kaktusami, więc u mnie kwitnienia skromniejsze. Ale są, co mnie ogromnie cieszy.
Basiu - dziękuję.
U mnie cisza i spokój. Od wczoraj pada. I to tak pięknie, równo, porządnie. Zieleń za oknem robi się żywsza z godziny na godzinę. Ewakuowałam do domu kaktusy, Adenium i Płomień Afryki. Niech nie mokną, zwłaszcza, że jest dosyć chłodno (12-14 stopni).
A ten ostatni zbiera się w sobie. Puścił zielone w bardzo wielu miejscach.
Henryku - oby! Teraz zaczyna kwitnąć drugi kwiatuszek, pierwszy niestety przekwitł. Rozminęły się. Chciałabym bardzo poznać sekret tych wianuszków kwiatowych, które Ty prezentujesz. To na pewno są jakieś czary-mary. Na razie uczę się opieki nad kaktusami, więc u mnie kwitnienia skromniejsze. Ale są, co mnie ogromnie cieszy.
Basiu - dziękuję.
U mnie cisza i spokój. Od wczoraj pada. I to tak pięknie, równo, porządnie. Zieleń za oknem robi się żywsza z godziny na godzinę. Ewakuowałam do domu kaktusy, Adenium i Płomień Afryki. Niech nie mokną, zwłaszcza, że jest dosyć chłodno (12-14 stopni).
A ten ostatni zbiera się w sobie. Puścił zielone w bardzo wielu miejscach.
To dobrze, że nie ukatrupiłaś biednego płomienia .
Adenium zostawiałaś na noc na zewnątrz?
Adenium zostawiałaś na noc na zewnątrz?
- Pelidea
Oj dobrze, bo to jeden z moich ulubieńców.
Tak, Adenium stało sobie już miesiąc ciurkiem na zewnątrz. Było sucho, raz padało do tej pory. Temperatura nad ranem nie spadała poniżej 6-7 stopni, a były i noce o wiele cieplejsze - raz nawet 15 stopni.
Tak, Adenium stało sobie już miesiąc ciurkiem na zewnątrz. Było sucho, raz padało do tej pory. Temperatura nad ranem nie spadała poniżej 6-7 stopni, a były i noce o wiele cieplejsze - raz nawet 15 stopni.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żadne czary-mary nie są potrzebne! Wystarczy chłodne zimowanie i w sezonie dużo słońca. No i pamiętać należy, że im roślina starsza, im większa to tym silniejsza i kwitnie obficiej. Twoja wydaje się być młodziutka więc z każdym rokiem będzie na pewno lepiej.Palidea napisał(a):
Teraz zaczyna kwitnąć drugi kwiatuszek, pierwszy niestety przekwitł. Rozminęły się. Chciałabym bardzo poznać sekret tych wianuszków kwiatowych, które Ty prezentujesz. To na pewno są jakieś czary-mary. Na razie uczę się opieki nad kaktusami, więc u mnie kwitnienia skromniejsze. Ale są, co mnie ogromnie cieszy.
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Lasek przeuroczy a i to kwitnace cudobardzo subtelne i delikatne
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu muszę przyznać że po przeglądnięciu kilka razy Twojego wątku zaraziłam się uprawą azalii jako bonzai.
Zakupiłam 3 różne kolorystycznie kamelie i wysiałam 50 sztuk nasion adenium.
Zakupiłam 3 różne kolorystycznie kamelie i wysiałam 50 sztuk nasion adenium.
- Pelidea
Henryku - akurat, akurat. Czary-mary i już.
Basiu - dziękuję!
Kasiu - to norma na tym Forum. Wszystko zaczyna się "od patrzenia"...
Zakwitła mi sadzonka pelargonii, którą skubnęłam z roślinki u mojej Mamy miesiąc temu.
Pierwsze kwiaty na fuksjach. 'Bloemen Jetje'.
A to w ramach odchudzania parapetów - moja nowiutka roślinka od forumowej Moniki, Clerodendrum prospero. Oby zakwitło jak najszybciej, bo jestem przeogromnie ciekawa tych kwiatuszków.
I jeszcze bratki. Udały mi się te niebieskości.
Basiu - dziękuję!
Kasiu - to norma na tym Forum. Wszystko zaczyna się "od patrzenia"...
Zakwitła mi sadzonka pelargonii, którą skubnęłam z roślinki u mojej Mamy miesiąc temu.
Pierwsze kwiaty na fuksjach. 'Bloemen Jetje'.
A to w ramach odchudzania parapetów - moja nowiutka roślinka od forumowej Moniki, Clerodendrum prospero. Oby zakwitło jak najszybciej, bo jestem przeogromnie ciekawa tych kwiatuszków.
I jeszcze bratki. Udały mi się te niebieskości.
- Pelidea
Wybrałam się dziś na poszukiwanie kwiatka dla Mamy i znalazłam takie cudo. Kurkuma wąskolistna. Kwitnie niesamowicie. Nie wiedziałam, że ma tak piękne kwiaty. Niestety już wyszperałam w Internetach, że jest też odmiana o białych kwiatach i teraz ja też ją bardzo chcę!
A u moich roślinek spokojnie. Rosną. Niektóre kwitną. Np. pelargonia sadzonkowana przeze mnie.
Kalie są już całkiem spore. Pięknie przezimowały. Teraz mam ich na tyle, że obsadziłam już dwie doniczki, nie jedną.
Dawno nie pokazywałam Albicji.
A u moich roślinek spokojnie. Rosną. Niektóre kwitną. Np. pelargonia sadzonkowana przeze mnie.
Kalie są już całkiem spore. Pięknie przezimowały. Teraz mam ich na tyle, że obsadziłam już dwie doniczki, nie jedną.
Dawno nie pokazywałam Albicji.
Kurkuma? Ta przyprawa?
Clerodendrum zazdroszczę. Bardzo ładne
Clerodendrum zazdroszczę. Bardzo ładne
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kurkuma wąskolistna robi wrażenie. Nie dziwi mnie jakoś, że chcesz ich więcej...
Bardzo ...dostojna ta kurkuma, a biała rzeczywiście może być rewelacyjna . Nie ustawaj w poszukiwaniach .
Cudne listeczki ma albicja.
Cudne listeczki ma albicja.
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
O kurcze ta Kurkuma wąskolistna naprawdę piękna jest. Pewnie w bieli również okazałe się prezentuje. Nigdy jej nie widziałam a faktycznie jest bardzo ciekawa