Dalie wymagania,problemy - cz.4
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Oj groźne to one są zawsze! Potrafią bardzo grubą łodygę nadgryźć lub odgryźć, tyle tylko, że wówczas roślina ratuje się wypuszczając boczne pędy, więc jej nie stracimy - tyle, że zakwitnie później.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja przygoda z daliami dopiero się zaczyna.
Na trzy wysadzone - każda jest w innym stopniu jedzona przez ślimaki - jedna objedzona do gołych łodyg, druga częściowo, trzecia prawie wcale nietknięta.
W trosce o rośliny złamałam się i kupiłam granulki na ślimaki - jedyne rozwiązanie, żeby doczekać roślin, zapory z popiołu itp. nie skutkowały.
Teraz czekam i pilnie obserwuję, czy ta najbardziej objedzona dalia da radę odrosnąć. Oby!
Obsypana jest granulkami "na bogato".
Jak się po obserwacjach okazało - najwięcej wstężyków poległo wokół niej. A ja obwiniałam ślimaki bezskorupowe... Hmmm.
Na trzy wysadzone - każda jest w innym stopniu jedzona przez ślimaki - jedna objedzona do gołych łodyg, druga częściowo, trzecia prawie wcale nietknięta.
W trosce o rośliny złamałam się i kupiłam granulki na ślimaki - jedyne rozwiązanie, żeby doczekać roślin, zapory z popiołu itp. nie skutkowały.
Teraz czekam i pilnie obserwuję, czy ta najbardziej objedzona dalia da radę odrosnąć. Oby!
Jak się po obserwacjach okazało - najwięcej wstężyków poległo wokół niej. A ja obwiniałam ślimaki bezskorupowe... Hmmm.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
U mnie największą popularnością wśród ślimaków cieszą się czarnolistne - co kiełek to zeżarty. Niestety ze względu na jeże nie chcę wysypywać granulek.. podobno doskonale działa wapno budowlane, ale niestety nie mam. Spróbuję z popiołem i skorupkami..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
O wapnie też słyszałam - chyba w sklepach i marketach budowlanych można je kupić bez problemu. Inna nazwa to wapno gaszone? Może spróbuję...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Ufff, odrasta! Co za ulga.Black Rose pisze:Moja przygoda z daliami dopiero się zaczyna.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Wapnuje się pola więc wapno nie powinno nikomu zaszkodzić rozsypane wokół daliii
Bożena
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie podobnie.
Największy problem to ślimaki a szczególnie atakują odmianę Playa Blanca.
Jej liście po ataku wyglądają okropnie.
Teraz zrobiłem barierę dla ślimaków z żelu przeciwko tym mięczakom.
Zobaczę czy będzie efektywny.
Największy problem to ślimaki a szczególnie atakują odmianę Playa Blanca.
Jej liście po ataku wyglądają okropnie.
Teraz zrobiłem barierę dla ślimaków z żelu przeciwko tym mięczakom.
Zobaczę czy będzie efektywny.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Generalnie powiem tak,u mnie seria Gallery to dalie w wysokości 50-55cm ale doświadczenia z minionych
sezonów przy zakupach mówi mi że bywa różnie w stosunku do deklarowanej na zdjęciu odmiany.
Nawet jeśli by któraś nie okazała się Gallery to też może być miła niespodzianka.
sezonów przy zakupach mówi mi że bywa różnie w stosunku do deklarowanej na zdjęciu odmiany.
Nawet jeśli by któraś nie okazała się Gallery to też może być miła niespodzianka.
Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2018, o 14:42
Witajcie, mam pytanie otóż mam problem z moimi daliami posadzonymi w ogrodzie. Nie są to ślimaki bo wszystkie wyeliminowałem tylko takie małe czarne robaczki. Nie mam pojęcia co to jest, siedzą w środku liści i je obgryzają. Bardzo szkoda mi moich dalii. Oprysk na mszyce nic nie dał. Wspomnę jeszcze tylko, że moje dalie posadzone w warzywniaku są całe I zdrowe. Pięknie rosną. Więc jak nie znajdę lekarstwa na te robale będę zmuszony chyba je przesadzić do warzywniaka. Proszę o pomoc.
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Moja dalia która miała się okazać odmianą Melody Fanfare nie okazała się nią,na domiar złego mimo nawożenia
słabo rośnie,nie wiem gdzie popełniłem błąd?
Wiem że cały sezon przednią jednak jest wyraźnie słaba,jak ją wzmocnić?
słabo rośnie,nie wiem gdzie popełniłem błąd?
Wiem że cały sezon przednią jednak jest wyraźnie słaba,jak ją wzmocnić?
Paweł
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
U mnie są takie same jak w pierwszym roku.
Jedynym problemem może być przechowanie do następnego roku, bo takie dalie mają czasem bardzo małe karpy.
Jedynym problemem może być przechowanie do następnego roku, bo takie dalie mają czasem bardzo małe karpy.
Pozdrawiam, Gabriel
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Jak nie była pryskana na małą roślinkę to masz fajny okaz dalii , trzeba przyznać że z roku na rok coraz więcej jest kolorów niskich odmian
Bożena
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U wszystkich niskich kwiaty nakładają się jeden na drugi?