Witam,
Chciałbym zapytać o poradę dotyczącą mojego trawnika. Rok temu miałem fajny dywan (tak jak na zdjęciu te zielone wysepki), w tym roku mam duże z nim problemy.
Wszystko zaczęło się od tego, że:
- była wertykulacja, zebrano zasuszoną trawę i rzucono nawóz azotowy, niepodlewano dostatecznie i kulki były widoczne jeszcze przez 2 tygodnie
- było za gorąco i trawnik nie miał prawdopodobnie dość wody (za rzadko go podlewałem w okresach suszy) i trawnik zacząć schnąć i tracić kolor w obszarach
najbardziej nasłonecznionych.
- 1.5 tygodnia temu rzuciłem nawóz wieloskładniowy (20% azotu, firmy compo) jednak pierwszy raz rzucałem nawóz i zrobiłem to siewnikiem, wyszło bardzo nierównomiernie
- zwiększyłem liczbę podlewań (z 14 minut do 28 minut na sekcje), zacząłem również podlewać codziennie, wcześniej podlewałem co 2 dzień
- trawnik przestał schnąć ale mam obecnie "zielone wyspy" na której jest idealna trawa, zielona i bujna oraz duże obszary kiepskiej trawy (więcej na zdjęciach) z zasuszonymi, czerwonymi/brązowymi/różowymi zasuszonymi trawami oraz z ogromną ilością grzybów na trawniku, które wcześniej niewystępowały lub występowało ich bardzo mało
a) proszę o informację jaka to choroba (czerwona nitkowatość? czy przy czerwonej nitkowatości występują też grzyby czy to już inna choroba?)
b) proszę o poradę co teraz z tym trawnikiem robić, rzucać nawóz, poczekać, zacząć mulczować zamiast zbierać do kosza? (jeśli nawóz to jaki, syntetyczny czy naturalny i jaki skład, ile % azotu)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc ponieważ jestem niedoświadczony w tym temacie
Dodaje zdjęcia:
Zanim założysz nowy temat, proszę abyś skorzystał z wyszukiwarki, na forum mamy mnóstwo tematów związanych z trawnikiem. szrotka66