Zazwyczaj Polana zaczyna owocować na przełomie lipca/sierpnia, czasem później, a przecież maj mamy dopiero

Oczywiście piszę o tegorocznych pędach.
Jak u Was z Polaną? Też w pąkach? Jaką wysokość mają krzewy?
Spróbuj nawozić dolistnie w odstępach tygodniowych. Do tego gnojówka z pokrzyw pod korzenie.keerf pisze:
Nawożone nawozem do malin i porzeczek Biopon i juz dwa lata i wcale nie rosną a są to maliny wysokie.
Kolor liści nie jest żywo zielony tylko taki hmmm... no widać ,że coś im jest.
Jeśli chcesz zakwasić do np siarczan amonu, albo nawóz do borówek ale nie podsypać tylko rozpuścić w wodzie i podlać.Ku mojemu zdziwieniu,pobrałem trochę ziemi ale niezbyt głęboko(tak jak korzenie i niżej) i płyn Heliga pokazał pH 7-7.5.Jeśli tak jest to to na pewno nie pH dla malin i należy je obniżyć-pytam się to co z działaniem nawozu? "specjalnego do malin"
Nie wiem co teraz spróbować posypać nawozem do borówek i zobaczyć co się będzie działo?Nawóz bydlęcy w granulkach?
Liczę na waszą pomoc
LigiaM pisze:Niedawno posadziłam malinę odmiana Radziejowa (owocuje ona na pędach dwuletnich), nie wiem,czy teraz ją przycinać? Jedni piszą,że tak,że będą odrosty korzeniowe w przyszłym roku większe,inni nie zalecają przycinania. Sama już nie wiem,jakoś tak mi ich szkoda... A jak je przycinać nad ziemią??
Spróbuje rozpuscic konkretną dawkę tego do borówek i podlać nad każdym rzędem.Jeśli chcesz zakwasić do np siarczan amonu, albo nawóz do borówek ale nie podsypać tylko rozpuścić w wodzie i podlać.