Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Calathea, ctenanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
Jeśli pod liśćmi nie masz charakterystycznych białych kropek, które by wskazywały na obecność przędziorków, to jest efekt niewystarczająco wilgotnego powietrza. Nawilżacz elektryczny jedynie w pewnym stopniu podnosi wilgotność powietrza i jakieś drobne podsychanie krawędzi liści zawsze będzie się zdarzać, choć nie tak jakbyś w ogóle go używała. Z tego co widzę, ogólny stan rośliny jest jednak całkiem dobry.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy ktoś z Was ma Calathea White Fusion? Jakie macie z nią doświadczenia?
Jako, że mam 2 północne okna w mieszkaniu, zainwestowałem w marantowate. Rosną super, liście nie brązowieją (tylko Ctenanthe lubbersiana kupiłem z dwoma nekrotycznymi liśćmi), nawet dym z papierosów im nie przeszkadza. Dostają wodę destylowaną, bo w kranówka już po jednym gotowaniu osadza grubą warstwę kamienia w czajniku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2018, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
Chciałabym się zapytać, co może dolegać mojej Calanthei.
Od jakiegoś miesiąca kładzie boczne liście. Ma jeszcze trochę miejsca, liście są zdrowe, żadnych pasożytów. Pilnuję, aby gleba była cały czas wilgotna, woda nie ma jak stać w doniczce, bo przelatuje na dół.
Przyznaję, że zdarzyło mi się ją przesuszyć przez tydzień, może półtora i wtedy liście też trochę klapnęły, ale szybko odżyły i było wszystko w porządku.
Chciałabym jeszcze zapytać o tę historię :
Widziałam to wcześniej, miała tego więcej, ale już przeschły i myślałam, że to zalążki liści. Ale czyżby ona kwitła ?
Chciałabym się zapytać, co może dolegać mojej Calanthei.
Od jakiegoś miesiąca kładzie boczne liście. Ma jeszcze trochę miejsca, liście są zdrowe, żadnych pasożytów. Pilnuję, aby gleba była cały czas wilgotna, woda nie ma jak stać w doniczce, bo przelatuje na dół.
Przyznaję, że zdarzyło mi się ją przesuszyć przez tydzień, może półtora i wtedy liście też trochę klapnęły, ale szybko odżyły i było wszystko w porządku.
Chciałabym jeszcze zapytać o tę historię :
Widziałam to wcześniej, miała tego więcej, ale już przeschły i myślałam, że to zalążki liści. Ale czyżby ona kwitła ?
- norbert76
Tydzień, półtora ją przesuszyłaś, to co ile ją normalnie podlewasz? Kiedy ją przesadzałaś? Z tego co widzę roślina potrzebuje większej doniczki. Co do ostatniego zdjęcia, tak to są kwiaty.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2018, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Staram się ją podlewać co 4-5 dni inaczej ziemia jest przesuszona, a liście opadają. Teraz trzymam ziemię lekko wilgotną. Kupiłam ją jesienią i wtedy też od razu przesadziłam do tej doniczki co jest teraz.
Czy przesadzenie do większej doniczki powinno rozwiązać problem ?
Czy przesadzenie do większej doniczki powinno rozwiązać problem ?
Skoro roślina kwitnie, to może opuszcza liście by kwiaty zapylaczom pokazać? A może te liście są stare i będą zrzucone, w końcu teraz jest czas intensywnego wzrostu.
- norbert76
Biorąc pod uwagę wielkość rośliny, korzenie mogą być przerośnięte. Wyciągnij delikatnie z doniczki i zobacz jak to wygląda.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Drodzy uprawiacze pięknych roślin! ;)
Nie mogę sobie poradzić z kalateą. Coś ją zżera, ale nie wiem co Dopóki była w poprzednim mieszkaniu na południowym parapecie rosła pięknie, kwitła. Po przeprowadzce do domu pod lasem, gdzie mniej światła ma, zaczęła marnieć, a finalnie wygląda tak:
Ma ktoś pomysł co jej jest?
Nie mogę sobie poradzić z kalateą. Coś ją zżera, ale nie wiem co Dopóki była w poprzednim mieszkaniu na południowym parapecie rosła pięknie, kwitła. Po przeprowadzce do domu pod lasem, gdzie mniej światła ma, zaczęła marnieć, a finalnie wygląda tak:
Ma ktoś pomysł co jej jest?
- norbert76
Przędziorki.
Kup Envidor lub Vertimec i zrób dwa, trzy opryski każdy w odstępie tygodnia czasu.
Kup Envidor lub Vertimec i zrób dwa, trzy opryski każdy w odstępie tygodnia czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję! Tak zrobię, mam nadzieję że pomoże
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A u moich kalatea i stromante podsychają liście od końcówek....