Metasekwoja chińska -uprawa
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Metasekwoja chińska -uprawa
Wygląda na przelaną i być może porażoną przez to przez jakiegoś grzyba. Za często podlewasz, do tego jeszcze okryłeś korzenie jakimiś deskami, które ograniczają odparowanie wody i wzmagają topienie i duszenie korzeni. Przystopuj z podlewaniem, zabierz te deski, wypiel chwasty dookoła drzewka, delikatnie wzrusz widłami ziemię, żeby do korzeni dotarło powietrze i żeby odparował nadmiar wody. Można też obkopać drzewko i je wyciągnąć z całą bryłą, żeby przeschło - skoro dopiero co posadzone, to nic się nie stanie gorszego od tego, co już jest. Na wszelki wypadek opryskaj jakimś fungicydem i do kolejnego podlewania (z umiarem i tylko wtedy, gdy na prawdę jest potrzeba!) też dodaj jakiś środek grzybobójczy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2018, o 10:43
hej Kolego,
bardzo dziekuje za porady. Polecisz jakis fungicyd ?
bardzo dziekuje za porady. Polecisz jakis fungicyd ?
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Polecam Bravo.
Tak jeszcze odnośnie uprawy metasekwoi, to wszędzie pisze się, że lubi wilgoć, a nawet okresowe zalanie wodą, ale moje metasekwoje chyba o tym nie słyszały, bo miałem dwie w dolnej części działki, gdzie na 80cm jest woda podskórna i te rosnące tam padły po kilku latach, a z kolei posadzona w górnej części działki rośnie świetnie w żwirze i glinie, dodatkowo po sąsiedzku jest ściana drzew, które osuszają korzeniami glebę. Ta metasekwoja ma już około 4-5 metrów, a dwa lata temu skróciłem jej wierzchołek o 2 metry, bo jednak wolę niższe drzewko. Dolne gałęzie też wyciąłem tak naokoło 2m.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Tak jeszcze odnośnie uprawy metasekwoi, to wszędzie pisze się, że lubi wilgoć, a nawet okresowe zalanie wodą, ale moje metasekwoje chyba o tym nie słyszały, bo miałem dwie w dolnej części działki, gdzie na 80cm jest woda podskórna i te rosnące tam padły po kilku latach, a z kolei posadzona w górnej części działki rośnie świetnie w żwirze i glinie, dodatkowo po sąsiedzku jest ściana drzew, które osuszają korzeniami glebę. Ta metasekwoja ma już około 4-5 metrów, a dwa lata temu skróciłem jej wierzchołek o 2 metry, bo jednak wolę niższe drzewko. Dolne gałęzie też wyciąłem tak naokoło 2m.
-
- 10p - Początkujący
Balykan pisze:Polecam Bravo.![]()
Tez sie na to nabrałem i przedobrzylem. Ciekawe czy ja jeszcze uratuje.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Bo ludzie mają jakiś dziwny problem z czytaniem ze zrozumieniem. Lubi wilgoć owszem, ale nie wytwarza korzeni oddechowych. Co za tym idzie w wodzie po prostu się utopi!Balykan pisze:Polecam Bravo.![]()
-
- 10p - Początkujący
zrobilem tak jak poradziles oto efekty, metasekwoja odzylaBalykan pisze:Wygląda na przelaną i być może porażoną przez to przez jakiegoś grzyba. Za często podlewasz, do tego jeszcze okryłeś korzenie jakimiś deskami, które ograniczają odparowanie wody i wzmagają topienie i duszenie korzeni. Przystopuj z podlewaniem, zabierz te deski, wypiel chwasty dookoła drzewka, delikatnie wzrusz widłami ziemię, żeby do korzeni dotarło powietrze i żeby odparował nadmiar wody. Można też obkopać drzewko i je wyciągnąć z całą bryłą, żeby przeschło - skoro dopiero co posadzone, to nic się nie stanie gorszego od tego, co już jest. Na wszelki wypadek opryskaj jakimś fungicydem i do kolejnego podlewania (z umiarem i tylko wtedy, gdy na prawdę jest potrzeba!) też dodaj jakiś środek grzybobójczy.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Obrazek](https://images83.fotosik.pl/1088/b4628a0360d0f19cm.jpg)
Jak rozmnożyć metasekwoję chińską z gałązki, czy namoczyć końcówkę w ukorzeniaczu płynnym (tj. roztworze wodnym) lub w ukorzeniaczu sypkim (tj. proszku) i wykorzystać podłoże piasek, czy ziemię?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2016, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja stosowałem, 70% torf 30% piasek. Dawałem proszkowy jak i czasem wcale. Cięte w lutym przed rozwinięciem pąków, ładnie się ukorzeniają aczkolwiek zdecydowanie preferuje wysiew nasion, rosną od małego naturalnie ładniejsze. Nadmienię, że podobny z wyglądu lekko lecz inny gatunek cypryśnik błotny też da się ładnie ukorzenić, a literatura podaje, że nie ukorzenia się.
@mazursky A zakrywałeś foliówką i jak często podlewałeś?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2016, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem je w takim małym tunelu foliowym ale nie był to żaden mega szczelny twór zapewniający dużą wilgotność. Podłoże musi być wilgotne, żeby nie przesychało, dlatego można ewentualnie jakąś siatkę cieniującą w słoneczne dni stosować. Jak często to już musisz sam ocenić.
Tak jak mówiłem, nawet kiedyś cypryśnik, metasekwoja ukorzeniała mi się na wolnym powietrzu w doniczce, w ogóle koło tego nie chodziłem bo były to "odpady" po przycinaniu, po prostu wsadzone jak wierzba.
Tak jak mówiłem, nawet kiedyś cypryśnik, metasekwoja ukorzeniała mi się na wolnym powietrzu w doniczce, w ogóle koło tego nie chodziłem bo były to "odpady" po przycinaniu, po prostu wsadzone jak wierzba.
@mazursky A jaką długość powinna mieć pobrana gałązka czy tez sztobr jak to fachowo powiedzmy mówią? Bo boję się, żeby nie za długą próbować ukorzeniać... ![Idea :idea:](./images/smiles/icon_idea.gif)
![Idea :idea:](./images/smiles/icon_idea.gif)
Odświeżę temat, ponieważ mam pytanie. Drzewko zakupione ponad 20 lat temu, ma ponad 10m wys.
Otóż pod koniec obecnego lata, 2024 sierpień, drzewko zrzuciło prawie wszystkie igły. I nie wiem, czy powodem była wyjątkowa susza u nas tego lata, czy inny czynnik. I mam pytanie, czy ktoś zaobserwował taką przypadłość u siebie?
![Obrazek](https://i.postimg.cc/ZRqjyY6d/20190610-201059.jpg)
![Obrazek](https://i.postimg.cc/D0JgBCjf/20190610-201111.jpg)
![Obrazek](https://i.postimg.cc/W4T5Tw3S/20190610-201052.jpg)
Otóż pod koniec obecnego lata, 2024 sierpień, drzewko zrzuciło prawie wszystkie igły. I nie wiem, czy powodem była wyjątkowa susza u nas tego lata, czy inny czynnik. I mam pytanie, czy ktoś zaobserwował taką przypadłość u siebie?
![Obrazek](https://i.postimg.cc/ZRqjyY6d/20190610-201059.jpg)
![Obrazek](https://i.postimg.cc/D0JgBCjf/20190610-201111.jpg)
![Obrazek](https://i.postimg.cc/W4T5Tw3S/20190610-201052.jpg)
Jakaś cisza, ale może wiosną ktoś tu zajrzy...
Tak dla statystyki to zmierzyłem obwód pnia, i tak 10cm nad ziemią to 190cm, a 1,2m nad ziemią to 120cm. To chyba typowe proporcje dla metasekwoi chińskiej nie szczepionej.
Też typowe to płytki i mocny system korzeniowy, tak że wokół pnia ziemia już jest podniesiona o jakieś 30cm.
Tak dla statystyki to zmierzyłem obwód pnia, i tak 10cm nad ziemią to 190cm, a 1,2m nad ziemią to 120cm. To chyba typowe proporcje dla metasekwoi chińskiej nie szczepionej.
Też typowe to płytki i mocny system korzeniowy, tak że wokół pnia ziemia już jest podniesiona o jakieś 30cm.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam znacznie mniejszy okaz "zwykłej" metasekwoi. Moja igieł nie zrzuciła, ale rośnie na glinie i sąsiaduje z drenażem od przydomowej oczyszczalni, więc ma mokro. Nie mniej jednak, w lesie za płotem wiele drzew zaczęło zrzucać liście w sierpniu z powodu upałów i suszy. Olsza czarna robi tak co roku. Musisz uzbroić się w cierpliwość i zobaczyć, czy wiosną ruszy?
Pozdrawiam Lucyna