Tak jak pisali poprzednicy, beczki najlepiej szukać na OLX, ja mam beczki po spożywce. Odnośnie tego na ile starczy beczka 200L - trudno powiedzieć, bo wszystko zależy od liczby kroplowników, ich wydajności, ciśnienia i otwarcia zaworu. Z tego co się orientuje, w tej instalacji ze zdjęcia, przy minimalnym otwarciu zaworu, wody starcza naokoło tygodnia, ziemia jest stale wilgotna. Fajne rozwiązanie proponuje toolpusher z tym łapaczem deszczu, ja niestety nie mam warunków do zbierania deszczówki, korzystam za to z programatora czasowego, studni i pompy brudnej wody. Mauzer "dolewany" jest trzy razy w tygodniu.Bea_znad_morza pisze:Michał, wielkie dzięki za zdjęcie, faktycznie czegoś takiego potrzebuję na przyszłość.
Na jaki mniej więcej czas starcza beczka 200 L przy tych borówkach? A i gdzie można kupić taką tanią beczkę?
Danter, borówki stale mają mieć wilgotną ziemię w korzeniach aby dobrze rosły i owocowały. Więc jeśli potrzebują i masz możliwość to podlewaj codziennie. Kalo i Tomala napisali ile leją wody. Ja podlewam raz w tygodniu ale tylko dlatego, że nie mogę częściej.
Musisz mieć ściółkę na torfie, w który posadziłeś borówki bo torf będzie wysychał w upale a jest bardzo trudny do powtórnego nawodnienia.
Borówka amerykańska - 10 cz.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 kwie 2017, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Jeśli chciałbym zrobić instalacje podlewania na 25 borówek to taki Mauzer na ile by wystarczył? Nie mam możliwości podłączenia pompy gdyż nie mam prądu na działce.
Dzięki za odpowiedź. Borówki rosną w pełnym słońcu .
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może byś zamieścił jakieś foto, domyślam się że chodzi o zbiornik 1000l . W przeliczeniu na krzaki, to jednorazowo 15l /m2 nasączy podłoże do głębokości ok 15cm. Większy przelew jest szkodliwy bo wypłukuje podłoże.chris18404 pisze:Jeśli chciałbym zrobić instalacje podlewania na 25 borówek to taki Mauzer na ile by wystarczył? Nie mam możliwości podłączenia pompy gdyż nie mam prądu na działce.
Pozdrawiam. Jacek 

- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Jeżeni masz młode krzaki to nie obciążaj ich owocowaniem, w takim przypadku krzewy nie dadzą rady wydać obfitego plonu jagód i przyrostów. Jeszcze nie jest za późno na podanie azotu, chociaż małe przyrosty u Ciebie mogą mieć wiele przyczyn.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
Generalnie jeśli nie chcesz całkowicie zrezygnować z owoców, to zawsze można zmniejszyć ich ilość, choć w tej chwili już sporo "wysiłku" w nie roślina włożyła.
Zeszłej zimy 2 moje borówki zostały mocno objedzone przez sarny i na ten moment przyrosty mają dwa razy większe od reszty (choć owoców mają niewiele), więc mocne przycięcie nie jest najgorszym pomysłem.
Zeszłej zimy 2 moje borówki zostały mocno objedzone przez sarny i na ten moment przyrosty mają dwa razy większe od reszty (choć owoców mają niewiele), więc mocne przycięcie nie jest najgorszym pomysłem.
Potrzebuję pomocy w uformowaniu na nowo krzaków ze względu na mnóstwo nowych przyrostów. Gdzieś czytałem że nowe pędy przycina się na wysokość 50 cm.
Przycinać czy nie ??
Przycinać czy nie ??
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
Ja bym nie cięła. Daj im spokojnie rosnąć. Wiosną je uformujesz jeśli będzie potrzeba.
Zwykle ostatnia dawka była około połowy czerwca a owocowanie dopiero w lipcu (tak mniej więcej od połowy i później). A teraz jest wszystko wcześniej przez tę zwariowaną pogodę i trochę mam wątpliwości.
U mnie owoce wyglądają już tak:

Nawiasem mówiąc, to są te borówki podlewane tylko raz w tygodniu. W tle widać skutki suszy na Kaszubach, murawa kompletnie wyschła.
Toldi a do kiedy dałbyś azot, aby mieć pewność, że się nie przenawozi owoców?toldi pisze: Jeszcze nie jest za późno na podanie azotu...
Zwykle ostatnia dawka była około połowy czerwca a owocowanie dopiero w lipcu (tak mniej więcej od połowy i później). A teraz jest wszystko wcześniej przez tę zwariowaną pogodę i trochę mam wątpliwości.
U mnie owoce wyglądają już tak:

Nawiasem mówiąc, to są te borówki podlewane tylko raz w tygodniu. W tle widać skutki suszy na Kaszubach, murawa kompletnie wyschła.
Pozdrawiam
Beata
Beata
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Mam pytanko... już wiem ,że siarczan amonu doskonale obniża pH i wtedy borówka śmiało pobiera składniki odżywcze ...jak ma....skąd.. i czy wystarczy tylko dolistnie siarczan magnezu czy kupić taki gotowiec i podsypać ?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Gotowiec czego? Siarczanu amonu czy siarczanu magnezu bo nie rozumiem?
- mamiroma4
- 500p
Więc "gotowiec" czyli w ogrodniczych odżywka dla borówki . A siarczan amonu i magnezu osobno. Wiem ,że w tych gotowcach też tego po trochu.
- patryk10015
- 500p
Osobiście wolałbym siarczan amonu i siarczan magnezu niż tzw. "gotowiec". Ja raz w sezonie nawożę "gotowcem" reszta nawożenia to siarczan amonu. Po owocowaniu siarczan potasu i rosną jak na drożdżach.
- mamiroma4
- 500p
Czy teraz na czasie jak są borówki też coś dawać?
- patryk10015
- 500p
No tak. W zależności kiedy ostatni raz nawoziłeś? Borówkę można nawozić do końca czerwca, niektórzy nawożą nawet dłużej. Tyle że w lipcu raczej nawozami szybko działającymi typu saletra żeby młode przyrosty zdążyły zdrewnieć przed zimą.