Pomidory w donicach cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

To ten m?j jakiś z innej bajki..

Obrazek
Chyba,że to Venus a ja coś pomyliłam...
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Maju z przekroju to bardziej wygląda jak wyciągnięta Venus, ale trudno powiedzieć z foty zbliżonej, postaw go obok czegoś innego żebym mogła chwycić skalę. Jaki mówiłaś jest wysoki?
Krysiu Garden Pearl ma wiotkie łodygi, lekko zaokrąglone regularne liście, tworzy mnóstwo wilków i mnogość drobnego kwiecia w gronach po 12-15szt. Mój teraz wygląda tak:
Obrazek
Tak Tumblingi chyba idzie rozpoznać. Z moich obserwacji wynika że czerwona wersja ma liście bardziej pełne i mocniej się rozkrzewia, żółta jak widać, taki bardziej zdechlaczek. Ja też mam je z mixu. W pierwszym roku trafiły mi się tylko czerwone, ale już w kolejnym miałam i czerwonego i żółtego. Żółty był jak połowa czerwonego i ciągle niedomagał :roll: No i liście właśnie miał zupełnie inne. Widać było różnicę na pierwszy rzut oka. A jak się pojawiły owoce to sprawa stała się jeszcze jaśniejsza. W tym roku posiałam tylko jedną sztukę i trafił mi się chyba akurat żółty patrząc po liściach. Jak owoce się zapalą to odszczekam :;230 albo potwierdzę.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Po tym całym czasie martwienia się, czy czegoś nie robię źle, w końcu zauważyłam pąki kwiatów (dużo pąków!) na dwóch pierwszych pomidorkach. W tym jednym przerośniętym ponad wszelkie standardy odmiany, którego musiałam podwiązać. Jestem ciekawa, co z niego wyrośnie i czy to faktycznie jakieś zabłąkane nasionko. :D Cieszę się diabelnie, że najwyraźniej nie jest tym roślinom u mnie tak strasznie.
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

A widzisz. Po prostu musiały dorosnąć do kwitnienia.
almera
50p
50p
Od: 25 kwie 2018, o 21:41

Post »

Tak czy tak, nie pozostaje mi już teraz nic innego, tylko czekać, co z tej mojej prawdopodobnej Perły będzie ... Może ona młoda jeszcze i się rozrośnie ? Mam ich cztery, zachęcona zostałam opisami tej odmiany e necie.
Generalnie to już wiem,że za późno zabrałam się za przygotowanie swoich rozsad. Ale ja działałam wg instrukcji na opakowaniu, a trzeba było siać wcześniej. Niestety forum odkryłam za późno ...Poza tym swoich odmian tez miałam tylko kilka, a spróbować chciałam więcej, dlatego kilka sadzonek kupiłam.
viewtopic.php?uid=71467&f=36&t=106199&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
gazela
100p
100p
Od: 29 maja 2008, o 12:27

Post »

Pierwszy raz uprawiam pomidorki w donicach, więc pewnie w tym roku czeka mnie wiele niespodzianek związanych z uprawą :D Mam dwanaście odmian w piętnastu donicach. Niestety ostatnio zauważyłam na Kibicu plamę SZW.
Mam jakiś problem ze wstawieniem zdjęć, więc postaram się to zrobić później.
Pozdrawiam, Małgorzata
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

almera pisze: Generalnie to już wiem,że za późno zabrałam się za przygotowanie swoich rozsad. Ale ja działałam wg instrukcji na opakowaniu, a trzeba było siać wcześniej. Niestety forum odkryłam za późno ...Poza tym swoich odmian tez miałam tylko kilka, a spróbować chciałam więcej, dlatego kilka sadzonek kupiłam.
Nie przejmuj się tak bardzo tym późnym sianiem. Ja też swoje pomidory siałam późno, gdyż nie mam w domu dobrych warunków oświetleniowych i siane wcześniej bardzo się wyciągają. I też kupiłam kilka sadzonek w sklepie - mocnych i dobrze wyrośniętych. Teraz, po trzech tygodniach od posadzenia w donicach docelowych, praktycznie nie widać różnicy pomiędzy moimi sadzonkami, a tymi kupionymi. Oczywiście, rózne odmiany mają różną siłę wzrostu, lecz okazuje się, że pomidory późno siane bardzo łatwo nadrabiają opóźnienia :)
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

mymysteryy pisze:Tak się rozrosły, że już kota zasłoniły. :wink: :;230

Iwonko, czy osiągnęły już te zakładane 25-30cm?
Kasiu, tak, mają 30cm i zaczynają kwitnąć. Ja bardzo późno siałam w tym roku, a do tego siewki u mnie miały armagedon, więc cieszę się tym co mi zostało ;). Jestem bardzo ciekawa tych pomidorków. Wyglądem mnie zachwyciły, jak małe silne dęby :D
Awatar użytkownika
Kanek
50p
50p
Od: 12 sie 2017, o 16:34

Post »

Moje Micro Tomki zawiązują owoce:

Obrazek

Bardzo wdzięczne krzaczki, w przyszłym roku obsadzę ze trzy skrzynki :D
Pierwszy raz je uprawiam wiec smaku nie znam, ale warto dla samej frajdy z obserwowania jak rosną.
Z ciekawostek, zazwyczaj gdy słońce operuje na balkonie, jest parasol ale mimo tego parapet się rozgrzewa a pomidorki zwijają listki. Zapewne aby ograniczyć transpirację. Taki stan występuje przez trzy godziny dziennie, mniej więcej między 14-17-tą, potem wszystko wraca do normalności.
Jak sądzicie położyć pod skrzynkę styropian?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tak, chociaż jedynke.

Bardzo ładne krzaki. Miałem też Micro tomy ale jest tyle odmian do testu, że jest z czego wybierać. Jednak nie twierdzę, że do niej nie wrócę, nie za smak ale za fajną wielkość całej rośliny. :)
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Moje porzeczkowe trafiły już na miejsce docelowe. Przez 2 miesiące grzały się w tunelu, ale od dawna są już takie temperatury, że też sobie poradzą tam gdzie od początku chciałam je powiesić.

Obrazek
almera
50p
50p
Od: 25 kwie 2018, o 21:41

Post »

Mam pytanie- gdzie kupić takie klamry do mocowania pomidorków ? Pewnie najlepiej przez net, ale jak to ssie nazywa ? Dotychczas uzywałam sznurka, ale może klamry lepsze ?
viewtopic.php?uid=71467&f=36&t=106199&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
gazela
100p
100p
Od: 29 maja 2008, o 12:27

Post »

Czas pokazać kilka z moich pomidorów:
Blush
Obrazek
Obrazek
Chińska Śliwka B037:
Obrazek
Obrazek
Jaune Flamme:
Obrazek
Obrazek
Legend:
Obrazek
Obrazek
Maglia Rosa:
Obrazek
Obrazek
Pendulina Orange:
Obrazek
Obrazek

Jest to mój pierwszy sezon. Wszystkie te pomidorki wyhodowałam z nasion otrzymanych z Akcji Wymiany, za co jeszcze raz pragnę podziękować Darczyńcom. ;:196
Pozdrawiam, Małgorzata
Awatar użytkownika
Eris1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2018, o 13:30

Post »

Gazela piękne masz pomidorki ;:138
Pozdrawiam, Asia
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Gazelo :wit Małgosiu piękne masz pomidory, wielkie ;:63
Rosną u Ciebie moje dwie ulubione odmiany: Maglia Rose i Blush. Właśnie chcę napisać o tym drugim. To potężna roślina i prowadzenie jej na tyle pędów chyba nie jest najlepszym pomysłem. Na Twoim miejscu pozostawiłabym maksymalnie dwa a resztę ogłowiła. Po pokroju krzaków Jaune Flamme i Chińskiej Śliwki ( chociaż tych nie miałam) widzę, że i je lepiej trzymać w ryzach.
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”