Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Witam, zostało mi trochę miejsca na placyku w rogu ogrodu gdzie rozłożyłam Włókninę czarna i wysadziłam sadzonki dyni piżmowej. Z racji, że nie wszystkie sadzonki nadawały się na wysadzane, został mi metr kwadratowy. Czy mogę tam zasadzić cukinię? Czy będzie żyła w zgodzie z dynia? A może jakie inne warzywo pod folie koło dyni?
agze,
Zasadź cukinię.
Zasadź cukinię.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nie wiem czy przeżyje. Piżmowa ma pędy do 5 metrów .
Agze, możesz posiać cukinię lub dynię Hokkaido, nie jest duża i zdąży na pewno zaowocować.
Dziękuję za odpowiedzi. Gdzieś wyczytałam, że różne rodzaje dyni lubią się krzyżować, więc lepiej je trzymać z dala od siebie, prawda to? Myślałam jeszcze o ogórkach, żeby ich dynia nie zasłużyła, to na podporach....
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Moje cukinie jeszcze kwitnąć nie kwitną, ale widać po nich, że absolutnie się nie obijają. (chwasty też)
Mam tylko dwa krzaczki, a już zaczynam się zastanawiać, czy nadążę z przejadaniem, jak zaczną dojrzewać...
Nie uszczknąć im któregoś kwiatka? To nie będzie za duże obciążenie, kiedy wszystkie zakwitną?
Mam tylko dwa krzaczki, a już zaczynam się zastanawiać, czy nadążę z przejadaniem, jak zaczną dojrzewać...
Nie uszczknąć im któregoś kwiatka? To nie będzie za duże obciążenie, kiedy wszystkie zakwitną?
Ja tu widzę w sumie 5 owocków, to nie jest tak dużo, reszta to kwiaty męskie, bo coś musi te żeńskie zapylić. Lepiej nic nie obrywaj.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Pięć to jest co najmniej na każdej cukinii. Faktycznie słabo widać w tym gąszczu wszystkiego. Nie będę nic ruszać w takim razie, zresztą jeszcze mogą się w sumie nie zapylić.
kaLo, polecam zapodaj, ja przez niego wgrywam, jest bezproblemowo.
kaLo, polecam zapodaj, ja przez niego wgrywam, jest bezproblemowo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do dzisiaj też było bezproblemowo. Dzięki
Nie tylko ja mam problemy. Są jeszcze inni poszkodowani viewtopic.php?f=14&t=106097
Nie tylko ja mam problemy. Są jeszcze inni poszkodowani viewtopic.php?f=14&t=106097
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Moja cukinia nie tak duża, ale polecam wrzucać zdjęcia, żeby każdy zobaczył, że nie wszystkie rośliny są tak wyrośnięte i nasze wcale nie są tak daleko z tyłu.
Są już stożki które zapowiadają pierwsze owoce.
Są już stożki które zapowiadają pierwsze owoce.
Moje kabaczki były już z zawiązkami kwiatków posadzone 17 maja z większej donicy do gruntu. A 20 maja był mróz i ich ściął. Wszystkie liście o 6 rano były szkliste od mrozu i na wieczór leżały zwiędłe, ale były na tyle duże ,że przysłoniły liścienie i te uschły w połowie. Pozostawiłam je i teraz widzę,że zaczynają wyrastać młode listki. Dynie i ogórki też odrastają. Gorzej jest z arbuzami i papryką . Tak mi przypadło, że te pierwsze będą ostatnimi.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
W tym roku miałaś mróz w maju? to gdzie Ty mieszkasz?
Moje cukinie też jednego roku przymroziło, ale że były już dość duże to dały radę.
Moje cukinie też jednego roku przymroziło, ale że były już dość duże to dały radę.
Iza