Rdza wierzb
Re: Rdza wierzb
No właśnie i tu mam dylemat . Rdza czy przędziorek. Załączam zdjęcie listków wierzby płaczącej.

Bogdan
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2013, o 09:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wierzba szwajcarska - choroby
Dzień dobry, jestem tu nowa, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli coś zrobię nie tak (ale szybko się uczę
). Mam dokładnie taki sam problem ze swoją wierzbą szwajcarską, tylko że ja nic nie zrobiłam, żadnych oprysków - liście opadły. Zastanawiam się, czy drzewko przeżyje zimę i czy na wiosnę pojawią się nowe liście. Jeśli tak - to oczywiście ta rdza znów się pojawi i rozumiem, że wtedy mam dokonać tych oprysków co 7 dni, tak?

But before you come to any conclusions - try walking in my shoes.
Re: Wierzba szwajcarska - choroby
Amistar / Score , polecają jeszcze Falcon od Bayera ale to dość drogie
Liście wygrabić i spalić . Dokładnie

Liście wygrabić i spalić . Dokładnie
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wierzba Iwa - choruje
Przyznam że robali nie szukałam, ale popatrzę przy okazji, myślałam że to rdza
postaram się zrobić fotkę w wiekszym zbliżeniu może będzie łatwiej rozpoznać przyczynę

Jakiś grzyb na wierzbie
Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc - coś zżera moją wierzbę

Czy to jest może rdza gruszy - czy coś innego.
Liście wytrzymują do połowy sierpnia, potem usychają i opadaja.
Czym z tym czymś walczyć ?
Przepraszam, ale chyba dałem nie w tym dziale - proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu o chorobach.
Bardzo proszę o pomoc - coś zżera moją wierzbę

Czy to jest może rdza gruszy - czy coś innego.
Liście wytrzymują do połowy sierpnia, potem usychają i opadaja.
Czym z tym czymś walczyć ?
Przepraszam, ale chyba dałem nie w tym dziale - proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu o chorobach.
Re: Rdza wierzb
Tak, to rdza.
Rdze często są dwudomowe, i oprócz wierzb posiadają drugiego żywiciela. W przypadku rdzy wierzb i topól drugim żywicielem najczęściej jest modrzew oraz sosna (i wywołują u tej ostatniej chorobę, która nazywa się skrętak sosny). Zarodniki zimują na opadłych liściach stąd grabienie i palenie liści może być jedną z metod walki.
Zastanawiam się, czy nie warto stosować fungicydów zapobiegawczo, by nie dopuścić do infekcji.
Rdze często są dwudomowe, i oprócz wierzb posiadają drugiego żywiciela. W przypadku rdzy wierzb i topól drugim żywicielem najczęściej jest modrzew oraz sosna (i wywołują u tej ostatniej chorobę, która nazywa się skrętak sosny). Zarodniki zimują na opadłych liściach stąd grabienie i palenie liści może być jedną z metod walki.
Zastanawiam się, czy nie warto stosować fungicydów zapobiegawczo, by nie dopuścić do infekcji.
- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
Żółty nalot na spodniej stronie liści
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Żółty nalot na spodniej stronie liści
To może być rzeczywiście pyłek , bo teraz wszystko pyli. Pytanie, czemu się przykleił? Weź szkło powiększające i obejrzyj dolną część liścia czy nie ma jakichś pajęczynek albo kropelek spadzi. Mrówki chodzą po gałązkach?
- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
Kalo dziękuję za próbę pomocy ale to nie jest typowy pyłek. Szukając w necie odpowiedzi natknęłam się na rdzę wejmutkowo porzeczkową. Wygląda to bardzo podobnie. Jak z tym walczyć czy opryski pomogą czy lepiej zutylizować drzewko. Jest to młode drzewko kupione w tym roku na wiosnę. Zaatakowane są wszystkie liście takimi zarodnikami. Nie doszło jeszcze do zamierania. Boję się aby nie rozpanoszyło się mi to na inne rośliny.
Każda opinia na wagę złota.
Każda opinia na wagę złota.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do zwalczania rdzy wierzby można kilkakrotnie użyć ogólnie dostępnych środków o działaniu wgłębno-systemicznym Amistar 250 SC, Topsin M 500 SC, Discus 500 WG. Wszystkie są dostępne w małych opakowaniach. Można spróbować ratować ale jeżeli problem się powtórzy za rok to znaczy, że gdzieś w pobliżu może rosnąć żywiciel pośredni rdzy. Niestety nie znalazłem co może nim być.